Keskustelut Puukauppa Kuitupuun hinta nousussa

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 182)
  • Kuitupuun hinta nousussa

    Merkitty: 

    Havukuitupuun hinnat nousussa 2017, puun hinnoissa mäntykuitu ottanut mukavan 5% keväisen tasonkorotuksen koko maan tilastoissa. Pohjilta tultu ylös +8%. Parhaita keskiarvohintoja viiteen vuoteen.

    Alustavia merkkejä paremmasta, toivottavasti kysynnän nousu pitää suunnan ylöspäin!

    http://statdb.luke.fi/PXWeb/sq/e192d3e9-9197-4909-bf2b-2812139d5c3d

     

  • koillis lappi

    Mikä hyvä ja mikä taas ei.Talavella kuuntelin juttua eräästä tunnollisesta konekuskista.Automiesten mielestä teki liian siistit pinot kuiturangasta.Helepompi ois kuulema ollu tehä kuorma vähä sinnepäin olevasta pinosta.Ehkä niinkin,lyhvempiä ralikoita pitkien lomassa päät siellä täällä eikä kaikki tasan toisella puolen.

    Puuki

    ” kaikki se puutavara, joka on myyty, pitää myös ainakin maksaa.”

    Tuostahan se on kysymys.  Vaikka jollain yksittäisellä   mitta- ja/tai  laatumuutoksella  onkin vain pieni merkitys, niin silti ”pienistä puroista se jokikin muodostuu”.  Sitten kun summataan kaikki yksittäiset muutokset yhteen, voidaan arvioida  niiden vaikutusta puun myyntihintaan.

    Puun ostajien mukaanhan puulla on aina hyvä hinta tai hinta on pysynyt vakaana. Ei se ole ainakaan puun myyjiltä pois vaikka vähän ruodittaisiinkin välillä ”liian” vähäpätöisiä puun myyntiin vaikuttavia asioita.

     

    Metsuri motokuski

    Jotta asia ei nyt mene ihan hulinaksi niin pieniä tarkennuksia. Nyky apteilla saadaan moto katkomaan aina minimiin oli sitten kuitumitat mitä tahansa. Jos motossa on apti tehty oikein ja suositus on pitkä kuitu niin sitähän se aina yrittää ensiksi. Mutta hintalistaa kovempi arvo on aina minimimitta. Jos vapaan katkonnankuidulle  on asennettu jokin minimimitta niin koneen apteeraus lähtee siitä että tavoitteena numero yksi on mimimitta. Tukkien katkonnassa rajoittavana tekijänä tulee tehtävät mitat, mutta silloinkin kone yrittää aina mahdollisimman lähelle mimimittaa. Jos katkonnassa tulee vaihtoehtoja niin silloin katkotaan suuremmalla painoarvolla olevat mitat.

    Kerron esimerkin. Yhdestä kuitukoon puusta tulisi  mimimimittaan tehtävää puuta vaikka kuusi metriä. Jos apti on oikein niin puusta kone tekee kaksi kolmen metrin pätkää koska painoarvoltaan mimimitta on suurin arvo. Jos katkottavaa puuta on vaikka 8,5 m niin kone tekee yhden 5.5.m pätkän ja sitten yhden n 3 m pätkän. Aptissa olevilla minimi ja maksimi ikkunoilla voidaan ohjata sitä mistä ”halkaisijaikkunasta” kukin kuitu tehdään. Pitkämitta voi olla tyvestä, keskeltä tai latvasta. Yleensä lyhyemmät vapaassakatkonnassa tulee latvassa.

    Vielä tuosta automaattiapteerauksesta, jota jätkä (tietämättömyyttään) niin kovin arvosteli. Automaattiapteerauksella muutaman sentin matkalla kone tekee useita satoja mittauksia ja arvioi aina koko rungon saannon. Hakkuupää on tehnyt automaatilla jo katkontasuunnitelman kuljettuaan muutaman sentin pitkin runkoa. Tavoitteena aina mimimitat jotka kullekkin lajille on asetettu. Tämän jälkeen tulee katkontasuositus jossa painoarvot ovat määräävinä tekijöinä. Jos katkontasuunnitelmaan ei tehdä muutoksia niin katkonta on aina tarkempi kuin mikään manuaalinen mittaus. Väitti jätkä mitä tahansa. Jos katkontaan tehdään muutoksia puun laadun vuoksi niin silloin katkonta saattaa mennä ”sekaisin” eikä minimittoihin päästä.

    Jätkä

    Koillis lappi: ”- Mikä hyvä ja mikä taas ei.Talavella kuuntelin juttua eräästä tunnollisesta konekuskista.Automiesten mielestä teki liian siistit pinot kuiturangasta.Helepompi ois kuulema ollu tehä kuorma vähä sinnepäin olevasta pinosta.Ehkä niinkin,lyhvempiä ralikoita pitkien lomassa päät siellä täällä eikä kaikki tasan toisella puolen.”

    Hieman älykkäämpi autokuski tajuaisi kääntää nippuja tarpeen mukaan. Aikoinaan kun hakattiin manuaalisesti ”pölkkymittausmenetelmällä”, kourakasan kaikki pölkyt olivat latvapäät samaan suuntaa, ei ajomiehet naukuneet yhtään, koska he keksivä kourankääntäjän käytön.

    koillis lappi

    Puuki sanoi hyvin.Aika vähäpätöiset on ainakin omat harvennukset olleet vielä tässä vaiheessa kassavirtaan.Taas koko tilaa ajatellen kumminkin hyvinkin merkittäviä kauppoja jäljelle jäävän puuston osalta.Eri juttu varttuneimmissa metsissä ja paremmilla kasvualueilla missä saanto on ihan eri luokkaa.Liian vakavasti pidä ottaa metsänhoitoa kuin ei muutakaan.

    Metsuri motokuski

    Huh huh.  Ei se sillä korjaannu että lyhyet mitat ovat joko etu tai takapäässä tai vuoron perään. Tärkeintä on että ne lyhyet mitat ovat epämääräisesti kasan keskiosassa. Sen vuoksi se autokuski haluaa että ne kasata olisvat ”huonot” eivätkä päät tasasssa. Homma jouhtuu siitä kun moto pui puut yhteen kasaan  niin sahauksen aikana lyhyet ja pitkät pätkät tulee päistään saamalle kohdalle. Tämä tekee kasasta ns ”vappuviuhkan” . Vuorotellen kääntämällä saadaan kasa kyllä tasattua mutta se ei se helpota sitä että puuauton kuormaan tulee ns ”ilmaa” eikä tarvittavia painoja saada aikaan kuten suorittava kirjoitti.

    Ajokonekuskin tulisi ennen kuormaan laittoa nostaa osa nippuista pystyyn kouralla jolloin lyhyet mitat valahtavat nipun keskelle. Siten autokuormasta saadaan tiivis eikä kuorma-autonkuskin tarvitse yksitellen sijoittaa lyhyitä mittoja kuormansa keskelle. Tämä nopeutaa kuorman tekoa.

    harrastelija

    Kyllä automaattinen apteeraus on normaalipuissa tarkka. Ponssen automatiikalla annettiin jopa 98 % tarkkuutta. Metsät ovat kumminkin erilaisia ja varsinkin harvennuksilla kuitupuun osalta on monenlaisia kasvuhäiriöitä ja vänkkyröitä. Automaattihan perustaa arvion runkopankkiin (vai millä nimellä motoajuri niitä pitää), joten väärintynyt runko pitää vissiin ajaa kuskin arvion mukaan?

    Joka tapauksessa automaatti antaa kokonaisuudessaan reilusti yli 90 %:n tulokseen. Manuaalimetsuri saa kyllä ährätä mittanauhan ja mittasaksien kanssa tarkkana, jos pääsee yli 80 %:n.

    koillis lappi

    Pölökkymenetelmällä on itekki tullu hakattua ja samat automiehet oli jo silloin ajamassa.Kuin myös  tunnollinen konekuski oli jo nuihin aikoihin metsässä.Onko auttomiehelle käyny niin kuin jätkälle,tullu kärtyisäksi ijän myötä.Tiijä häntä.

    koillis lappi

    M.motokuskille.Kattelin tuossa viime viikolla motokuskin tekemistä.Ei näyttäny olevan iso vaiva heilauttaa puomia pikkasen sen jälkeen kun pitkä ranka oli tehty ja tuli pätkän vuoro tai toisinpäin.Olivat sitte sopivasti sekasi jo metsässä.Näitä puukin peräänkuuluttamia pieniäasioita.

    metsä-masa

    Arvoitukselliset matriisit: Kiitos, tuli erittäin hyödyllisiä asioita esille kommenteista, ja mikä parasta vähän eri näkökulmasta nähtynä.

    Lähtökohta vertailuun on aina se ko. puukauppasopimus ja laatuliite lisä kirjauksineen. Hetken päästä lisääntyvä puunkäyttö tuo jopa kiireen metsiin niin silloin kannattaa hakkuuasioita käydä ihastelemassa omin silmin, yleensä siellä tapaa reippaita ammattilaisia työssään.

    Oikein käytettynä erinomainen laskija !

    Päivänselvää on, että oikein käytettynä hakkuukoneen tietokone on erehtymätön ja väsymätön parhaan katkontavaihtoehdon laskija sekä metsänomistajan, että puunkäyttäjän kannalta.

    Uskallampa melkein vahvistaa sen, ettei moton kuljettajat enää luopuisi automaattiohjauksesta, niin paljon se lisää jaksamista !

     

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 182)