Keskustelut Puukauppa Kuitupuun hinta

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 51)
  • Kuitupuun hinta

    Metsä Groupin ostopäällikkö Perälä sanoo kuitupuun hinnasta tänään Rovniemellä seuraavasti: ”Selvää on, että kysynnän kasvu vaikuttaa hintaan, mutta kuinka paljon, se jää nähtäväksi. Kyllä näiden määrien liikkeelle saamiseksi tarvitaan rahaa”.

    10% hinnan nousu olisi minun mielestäni ihan mahdollista, sehän ei euroina mottia kohti ole juuri mitään. Mutta kun nyt saa tienvarressa isosta läjästä mäntykuitua 30 euroa, voisi se kolmen vuoden päästä olla sitten 33.

  • jees h-valta

    Joka tuotteelle ei meidän tarvitse kilpailukykyinen ollakkaan edes maailmanmarkkinoilla. Jos nyt tehdään sellulla rahaa miksi tuhraamme paukkuja johonkin kalikoiden pakkotuputukseen?
    Kun ei vedä niin ei vedä. Kyllä markkina hakee sille tukille oikean hinnan jolla sahaus kannattaa. Jos taas muut käyttävät valuuttaetuaan emme sille mitään voi. Olemme tässä EU-rotanloukussa ja siinä ilmeisesti pysymme koska rohkeutta tuollaiseen britannian kaltaiseen irtiottoon ei meidän poliitikoilta tule löytymään. Kun Väyrynen torpedoitiin se oli siinä sitten.

    uudehko metsänomistaja

    Korpituvan Taneli kirjoitti:”Jos Suomessa päästetään puun tuotanto hiipumaan, niin ei se silti sellupuun hintaa pitkllä aikavälillä nosta, vaan teollisuuden kysyntäkin sitten laskee.”

    Kaipaisin perusteluja tälle väitteelle.

    Mielestäni
    päättely ei ole looginen. Kysynnässä ja tarjonnassa pitää huomioida kaksi vaihetta.
    1) Nykyisessä puun erittäin runsaan ylitarjonnan tilanteessa sellun hinta ei vaikuta mitään puun hintaan. Tilanne ei muutu ilman kysynnän ja tarjonnan tasapainoa.

    2) Ylitarjonnan pienentyessä astuu myös sellun hinta kuvaan. Ostaja ei suinkaan pienennä tuotantokapasiteettiaa sokeasti. Tietysti ostaja tutkii, mikä keino on sille kannattavin. Ostajalla on tehtaita ja organisatio valmiina. Näiden käyttöaste huonenee, jos tuotantoa pienennetään. Toisaalta ostaja joutuu maksamaan enemmän puusta.

    Ostaja siis tutkii, olisiko parempi maksaa puusta enemmän vai pudottaa sellun tuotantokapasiteettia. Jos sellun hinta on kova, puun hinnan nousu saattaa olla ostajalle kannattavinta. Juuri tähän tilanteeseen viittavat ne lukuisat kirjoittajat, jotka ovat odottaneet sellun hinnan nousun nostavan puun hintaa ja toisaalta sellun hinnan laskun laskevan puun hintaa..

    Puun myyjän kannalta puun ylitarjonnan salliminen estää tehokkaimmin puun hinnan nousun. Tämä tapahtuu myös tilanteessa, jossa maailman talous vilkastuisi ja nostaisi sellun hintaa. Edellisestä seuraa, että hyväksymällä puun tuotannon ylituotanto, varmistetaan puun matala (ja laskeva) hintataso myös tulevaisuudessa.

    En muuten ymmärrä, miksei sama puun hinnan laskusuunta siirtyisi ylituotantotilanteessa myös tukkipuukauppaan.

    jees h-valta

    Uudehko oikeassa, on siirtynyt jo, siellä tukkipuussakin meinaan.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Koska sellubisnes kannattaa paremmin kuin mekaaninen jalostus on mekaanista jalostusta vähennettävä tai kilpailukykyä parannettava. Sellubisneksen tuotolla voisi rahoittaa puun kilpailun vähentämiseksi mekaanisessa jalostuksessa. Polkis kuidun- ja selluhakkeen hintaa ja maksaisi itsensä kipeäksi tukista. Vain tukkiin erikoistuneet yhden alla firmat häviäisivät markkinoilta ja palkinto odottaisi vasta sitten kun pienet pelurit on pois markkinoilta kirraamasta tukin hintaa jolloin sitä voisi laskea mielinmäärin ja omistajat kiittäisivät kun mekaaninen puolikin alkaisi tahkota rahaa. Pitäisi vain toivoa, että kukaan ei käräytä ennenkuin toiminta kantaa hedelmää ja kovat hinnat mitä tukista on maksettu ei jäisi lopulta metsänomistajien hyödyksi miten kävisi jos toiminta loppuisi ennenaikojaan ilmiantoon.

    Kuitupuun ja sellunhinnan suhde ei ole niin yksioikoinen firmoilla millä on paljon muutakin toimintaa ja sellu vain yksi osa kokonaisuutta.

    tervas tervas

    Sellu kannattaa tällä hetkellä uskomattoman hyvin. Metsägroupin tämän päivän tuloksesta selviää että liiketulos oli 143e sellutonnia kohti, tulos 23% liikevaihdosta. Tonniin sellua menee n.5m3 havukuitua.

    Liikevoittoa 28e jokaista selluksi jalostettua raakapuu-m3 kohden!

    Maksukykyä kyllä riittää pieneen tasonkorjaukseen kuidun hinnassa. Hinnankorotustoiveita pitäisi viritellä sen sijaan että joka puolella valitellaan ylitarjontaa.

    jees h-valta

    Valitettavasti ylitarjonta juuri nyt romuttaa hinnankorotustoiveet. Kun isot myllyt alkaa jauhaa on sentään imu jo toista luokkaa eli pientä toivoa -17 vuodelle on nousustakin.

    tervas tervas

    Ylitarjonta tosi ja tuontikin toki mahdollista. Kuitenkin tarjontaa vauhdittaa myös teollisuuden ”virallinen” totuus siitä että tarjontaa on, hintanäkymät vakaat ja ainakaan hinnannousua ei näkyvissä. Vaihtoehtoinen näkökulma voisi alkaa tuoda peliin odotuksia paremmasta ja sitä kautta ruveta rajoittamaan tarjontaa.

    Metsänomistajat tarvitsisivat vahvemman edunvalvojan, joka voisi keskitetysti ohjailla tarjontaa. Näkyyhän tuo sahojenkin puolella olevan sallittua keskitetysti asioista sopia (läpimitan nosto).

    jees h-valta

    Eikös meillä MHY:läisillä pitäisi sellainen olla?
    Olen vahvasti muistavinani että MTK kaappasi meidät hellään huomaansa. Hiljainen toveri tuntuu olevan vai vaikuttaako vain?
    ( tervaksen kommenttiin)

    tervas tervas

    Pitäisi, pitäisi… mutta hiljaista tosiaan on. Korkeintaan parilla tiedotteella vuosittain ollaan etuja ”ajamassa”. Ensi alkuun MTK/MHY voisi katkoa napanuoran teollisuuteen ja sen jälkeen voisi palkata vaikka AKT:sta muutaman jyrän pistämään metsäteollisuuden polvilleen tarvittaessa.

    uudehko metsänomistaja

    Olen mietiskellyt öljyn hinnanlaskun vaikutusta kuitupuun hintaan.

    Mietiskelen seuraavasti. Ensiharvennuksissa kuitupuun hinta on laskenut hyvin matalaksi, alle 10 €.n. Tämän seurauksena moni on myynyt ensiharvennuspuunsa kuidun sijasta energiaksi.

    Öljyn hinnan laskun seurauksena monelle energiapuun käyttäjälle on nyt edullisempaa polttaa öljyä kuin energiapuuta. Sen seuraksena energiapuun käyttö pienenee ja varastot kasvavat. Energiapuuta hankitaan aiempaa vähemmän, Tämän seurauksena kuitupuun myynti energiapuuksi pienenee,

    Kuitupuun kysynnän ja tarjonnan suhde siis muuttuu öljyn hinnan laskun takia metsänomistajalle epäedullisemmaksi ja tämä pudottaa kuitupuun hintaa.

    Nyt mietiskelen, jokohan öljyn hinnan lasku on aiheuttanut kuitupuun hinnan laskun, vai onko se vasta tulossa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 51)