Keskustelut Metsänhoito Kuinka paljon kierto pitkittyy energiapuukohteilla?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)
  • Kuinka paljon kierto pitkittyy energiapuukohteilla?

    PS. Olen käynyt toteamassa , että korjaamillani energiakohteilla Jessen kaipaamaa lehtipuuvitelikköä kasvaa kiitettävästi jo korjuuta seuraavana kesänä. Potentiaalisia hirvilaitumia riittää , mikäli energiapuita korjataan raippametsistä. Sisältöä on muokattu

    Lähetetty: 16.05.2013

    Lähettäjä: suorittava porras
    ######################

    Kun ei ole kohdalle sattunut tutkimusta aiheesta kun pelkästä hieskoivikosta niin jollain toisella varmaan on.

    Eli näissä istutuksen jälkeen unohdetuissa kohteissa joissa on 5000-10000 puuta hehtaarille ja vihreää massaa riukuuntuneissa puissa vain tupsu latvassa ja energiapuukorjuun jälkeenkin pohjat on niin valoisia että tiheä risukko syntyy alle niin kuinka paljon raivaussahan käyttämättömyys taimikonhoidossa syö jättöpuuston järeytymistä ja kuinka nopeasti ne pääsevät samaan kasvuvauhtiin aikoinaan hoidetun taimikon kanssa vai pääsevätkö koskaan?

  • suorittava porras

    Yksi pieni sivuraide kokopuunkorjuun kohdalla on vielä käymättä. Suomessa pidetään hirvittävää haloota työpaikkojen homeongelmista. Mikä onkaan tilanne niillä työntekijöillä , jotka altistuvat homeille käsitellessään homeista puutavaraa? Tätä nimittäin kokopuukorjussa saatu tuote on vuoden kuluttua korjuusta. Rakennusten homeongelmat ovat tämän rinnalla hyttysen ininää.

    Metsuri motokuski

    Totta, mutta pääosin tuo käsittely tapahtuu ulkona ja kattiloiden siiloissa johonka ne konellisesti mätetään. Home ongelmaa löytyy myös karsitusta rangasta. Mutta varmaan on että jos on kovasti allerginen (aiemmin oireita homeista) niin ongelmia tulee.

    Pete

    Jeesmies inttää uskoaan energiapöheikkökasvatukseen taas sellaisella innolla, että täytyy kommentoida. En ole huomannut, että teollisuus tai korjuufirmat olisivat erityisen innostuneita energiapöheiköistä. Jos vierekkäin on hyvin hoidettu ensiharvennusleimikko ja samankokoinen energiapöheikkö, niin enemmän se hoidettu kuvio ostajia kiinnostaa. Toki paikallisesti on kiinnostusta pöheikköihinkin, mutta toiminta on jokseenkin tukivetoista tai pikemminkin tukityöntöistä. Jos tukiaisia ei olisi, niin pöheiköt kierrettäisiin kaukaa. Tämän huomaa esimerkiksi jos tarjoaa pöheikköä aukkohakkuuseen. Ostajia ei ilmaannu jonoon lainkaan. Tähän olen törmännyt useampaan kertaan kun olen vajaatuottoisia lepikoita tarjonnut aukkohakkuuseen. Aukkohakkuulle ei tukea saa. Parhaimmillaan poistumaa on ollut yli 100mottia/ha pääasiassa leppää ja osin haapaja ja hieskoivua. Ja ostajia ei ilmoittaudu.

    Mielestäni ei ole viisasta rakentaa metsätaloutta sen uskon varaan, että energiapuulla olisi tulevaisuudessa niin kova kysyntä, että ainespuun tuottamisen voi laiminlyödä. Tukipolitiikka tuskin on pysyvää. Suorittava porras on moneen kertaan kuvaillut korjuukustannuksia erillaisilla poistuman keskikoolla ja minun on helppo uskoa häntä koska asia on niinkuin hän kirjoittaa:)

    Jos ja kun tukaiaiset poistuvat, niin energiapuukin halutaan korjata ainespuu kuvioilta. Puunostajia ei muutenkaan ole liian monta enää valtakunnankaan tasolla ja jos keskittyy energiapuun tuottamiseen, niin nollaraja tulee vastaa monella alueella jo nyt.

    Kiertoajan pitkittäminen energiapuuvaiheella tuhoaa viljelymetsätalouden kannattavuuden erityisesti kuusen viljelyaloilla. Hyvin onnistuneeseen kylvömännikköön se saattaa sopia paremmin, mutta niissäkin täytyy männyille varmistaa valtapuuasema koko kiertoajan. Jos pöheikköjä haluaa kasvattaa, niin uudistamiseen ei kannata laittaa rahaa lainkaan.

    jees h-valta

    Suomi on uusiutuvien suurvalta ja siitä aletaan repiä entistäkin pontevammin. Kai niitä paikalliskulmia on jossa ei mitään uutta millään rintamalla tapahdu ennen kuin on pakko mutta ainakin Satakunta kelpaa malliesimerkiksi muillekkin. Ja kuten Metsälehden uutisetkin toteaa MTK:in alkaa käsittää asiasta jo jotain.

    Pete

    Minusta tupn jutun kärki ei ollut pöheikkökasvatuksen mahdollisuuksien edistämisessä vaan täysin päinvastoin:

    ”Hän muistutti, että puuta riittää sekä metsäteollisuudelle että energiakäyttöön. Kuitupuun polttaminen kannattaa, sillä vuosittain noin yhdeksän miljoonaa kuutiota kuitupuuta jää metsiin.”

    jees h-valta

    Sitä on siellä e-puukasoilla nytkin ja sinne sopii paljon muutakin kaliiberia puuta ja siksipä tietoinen kasvatusmalli tuo valinnanvapauden kumpaa kauppatapaa ensiharvennukseksi suosii. On turha olla ottamatta lisätiliä niistä joita nyt vanhakantaisella innolla raivataan maahan. Varhaisperkaus voidaan tehdä vielä vaikka raivaussahaa kevyemmällä kalustolla. Se tärkein vaihe.

    jees h-valta

    Huomautan vielä että se on myös metsänomistajalle kustannustehokas tapa. Miksi tappaa itseään ja raivaussahaa kun on muitakin kasvatusvaihtoehtoja?

    Gla

    Nimenomaan raivaussahalla ja sellaiseen tiheyteen, että jatkossa motolla korjaaminen on taloudellista. Kannattavuusvaatimukset kasvaa koko ajan, joten siksi nykyiset hoitotoimenpiteet tähtää tulevaisuuteen, ei nykyisyyteen. Kun nyt perkaa/harventaa taimikkoa, risuille tuskin tukiaisia jaetaan enää silloin, kun ko. kohde tarjoaisi myytävää puuta. Eli tähtäin suorittavan ja Peten peräänkuuluttamiin asioihin.

    Gla

    Tuplaviesti poistettu. Mistä niitäkin oikein tulee.

    Pähkäilijä

    kerrohan Jees H-Valta vähän tarkemmin kun tuntuu että kirjoitellaan eri asioista.

    1 minkä kokoiseen taimikkoon teet varhaisperkauksen ja paljonko jätät puita hehtaarille.

    2 minkä kokoiseen & ikäiseen kohteeseen sitten teetät energiapuuhakkuun, paljonko on poistuma ja paljonko jää jäljelle.

    3 minkä kokoiseen & ikäiseen kohteeseen sen jälkeen teet mitä kolmanneksi, paljonko on keskikoko, poistuma ja mitä jää jäljelle.

    EDIT – ja missä kokoluokassa pyörivät hehtaaritulot/ menot missäkin vaiheessa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)