Keskustelut Metsänhoito Kuinka luontainen uudistaminen tod.näk. onnistuu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • Kuinka luontainen uudistaminen tod.näk. onnistuu.

    Otetaanpa uusi sivu. Lähtökohtaisesti suunnitellen läheinen tien vaikutuspiiri, riittävät hyvälaatuiset siemenpuut ja ennustettu hyvä käpyvuosi. Asiaan kuuluva muokkaus aikaan saa tasaisemman ja kattavan taimiston. Sp:n poisto seuraavana talvena, kun kontallaan ollen erottuu sirkkataimet.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    mehtäukon tapauksessa onnistunee hyvin ellei maaperä ole kovin routivaa eli hienojakoista. Metsäkeskuksen ja VMI:n raporttien mukaan luontainen uudistaminen onnistuu yleensä heikommin kuin viljely (kylvö tai istutus). Myös sekastrategioita voi käyttää eli luontaisen ja viljelyn erilaisia yhdistelmiä.

    https://www.metsakeskus.fi/fi/ajankohtaista/metsan-luontainen-uudistaminen-onnistuu-yha-heikosti

    Timppa

    Käpyvuosi ei ratkaise vaan kevään  säät.  Jos siemenet ovat itäneet ja tulee pitkä kuiva kausi, niin siemenet kuivuvat eikä synny edes sirkkataimia.  Vuosi 2019 oli sellainen ja seuraavakin, koska 2019 kylvetyistä siemenistä ja vieressä olevan männikön luonnontaimista syntyi vain muutama taimi.  Myös 2022 vuonna kylvetyistä ei vielä ole näkynyt kuin muutama.  Näiden osalla on vielä toivoa.  Sen sijaan 2021 kylvö onnistui hyvin.

    Siis kaikki riippuu kevään ja alkukesän säistä.  Pitäisi osata ennustaa vuoden päähän.

    R.Ranta R.Ranta

    Kyllä  Timppa se käpyvuosi on ratkaisevin tekijä. Ei voi tulla taimia vaikka sataisi jatkuvasti, jos ei ole siemaniä. En ole satoja hehtaareja kylväneenä koskaan epäonnistunut jonkun kuivuuden takia.

    Jos on routivaa maata niin kylväkää turpeen rajakohtiin, eikä siihen paljaaseen routivaan maahan. Siinä muutenkin taimet lähtevät huomattavasti rivakammin matkaan. Tutkikaa niitä kylvöksiä, niin siitä te opitte.

    Timppa

    Varmaankin pohjoisessa on noin.  Keski-Suomessa on toisin.

    KeMeRat

    ”Lähtökohtaisesti suunnitellen läheinen tien vaikutuspiiri, riittävät hyvälaatuiset siemenpuut ja ennustettu hyvä käpyvuosi.”

    Oliko lause tämä..

    tV ritva

    mehtäukko

    Lause on katkennut… –  ”ovat eräitä lähtimiä toiminnalle…”

    Sp:han ei oteta pois ennenkuin taimettuminen todetaan tapahtuneen. Tuulisilla paikoin en ole lähtenyt siihen, eikä hankalat tie/ maasto- olosuhteet edesauta asiaa. Kylvö sitten. Järkeilin joskus, että kuivan kankaan muokkaus kyntövältin viilosta matkien vuolemalla, ei kuivata siemeniä jankkoon kylväen. Ja onnistui poutakeväinäkin täydellisesti.

    R.Ranta R.Ranta

    Aina sitä Timppa oppii uutta. En ole aiemmin tiennyt, että Keski-Suomessa itää sateella, vaikka ei olisi siementäkään.

    Makarov

    Kyllä se käpyvuosi on ratkaiseva tekijä onnistumisessa ei säät. Muistelen Kärkkäisen Matin kirjoittaneen että siemenpuut voi poistaa heti hyvän siemenvuoden jälkeen onnistuminen on niin varmaa.

    mehtäukko

    Jos jäsennetään käpyvuosi/sää -ajatusta, niin kyllä kävyt ensin on oltava. Ja jos on suotuisat kelit seur. vuosina, sitä paremmin se onnistuu.

    Ostopalstalla kävi näin: syksyn hakkuussa oli männyt jätettävä markkinoiden takia pystyyn. Alueen laikutin ennen lumia kaivikoneella. Männyt (pylväät) oli kuitenkin sitten hakattava seur. keväänä vähän ennen aikojaan. Koskaan ennen ei sp vaikutus ole antanut niin hyvää taimettumista.

    Visakallo Visakallo

    Aina ei hyvä käpyvuosi tarkoita samaa kuin hyvä siemenvuosi, sillä itävyydessä on joskus todella suuria eroja. Kuusella tämä vaihtelu taitaa olla kaikkein suurin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)