Keskustelut Metsänhoito Kuinka istutatte kivikon?

  • Tämä aihe sisältää 21 vastausta, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Kuinka istutatte kivikon?

    Viime keväänä hakattiin 3ha kivikkoista metsää.Kaivurimes yritti parhaansa,mutta useimmiten vain sammaleet lähti kivien päältä.Kunnon istutusmättäitä muutama sata/ha..Alueella kasvoi järeitä,terveitä kuusia ja voimakas mustikkavarvustoMitenkä tämän istuttaa ?Pitääkö mätästää lapiolla ja ämpärillä ?

  • Mäntypuu

    Kantojen kupeesta yleensä löytyy jotain paikkoja.

    Timppa

    Kuten Mäntypuu totesi kantojen vierustat ovat hyviä.  Myös kivien lähellä niin, ettei mahdollinen heinä kaada tainta.  Ollaan istutettu tuhansia taimia onnistuneesti.  Kantoja ei kannata kääntää, koska alta usein paljastuu vain kivikko.  Ensi kevääksikin on tiedossa kivikko, johon ei kannattanut edes kaivuria lähettää.

    tamperelainen

    Eräs mo kehoitti lyömään rautakagella läpi sammaleen ja reikään kuusentaimi.Kielsi ehdottomasti sammaleen poiston

    mehtäukko

    Saman tyyppinen tapaus.Yhdistyksen ukkeli telläsi heti kaivurilaikutusta, mutta ei puhettakaan sellaista sekasortoa.

    Ku- potit tökki emäntä kivien ja kantojen kulmiin, ja hyvinhän lähtivät.Kesällä varhaisperkasin.Olihan hyvä liikuskella.

     

    Timppa

    Kyllä ollaan käytetty pottipukea vaikka joskus pitää ensin yrittää monesta kohdastas.

    kuusessa ollaan

    Ihan  loogista, sammal estää maan kuivumisen ja pitää taimen juuret kosteana. Monesti kammotaan muokkaamattomaan maahan istutusta, joskus vaan riskeineen ainoa hyvä vaihtoehto.

     

    Jätkä

    Pitkäleukaisella putkella kan koputtelee, sen yleensä saa kivien väliin sopimaan. Sinne vaan paakku ja kovennettu tiivistäminen myös kantapäällä.

    Taimia kyllä kuoleekin, mutta kun isketään 2000 kpl/ha, niin onhan siitä varaa parisataa kuollakin.

    Vaikeinta tuollaisessa on, että saa taimet riittävästi tasaisesti alueelle, pienet taimet häviävät helposti maastoon, eli niiden tarkkailu istutettaessa on tärkeää.

    Joskus on mennyt mätästys-myllerruksessä mättäät niin sekaisin, että istuttaja on pätkytellyt lukemattomia taimia jopa kaksi tai kolmekin samaan mättääseen.

    Monet henkilöt eksyvät aukealla niin, että eivät osaa kulkea systemaattisesti.

    tamperelainen

    Matti Kärkkäinen ajatti kivikkoon siirtomaata mättäiksi

    Metsäkupsa

    Olen minäkin yhden kallioisen alueen siirtomaalla kasvukuntoon saattanut.Kiviriuttasilla kohdilla olen istustuskuokalla siirtomaata taimen istutuspaikalle siirtänyt,kuokallinen pari piisaa.Jos kaivuri on saanut mättäitä aluelle vähäsen,niistä saa viereisille taimenistustuspaikoille parhaiten siirtomaata.Näkyy luonto niin kallioille,kuin kiviriuttoihin ajan kanssa jotakin puuntaitakin antavan.

    Jätkä

    Mikä autuus siitä repeää, että jonkun ”Pirunpellon” mullittaa ja saa vaivaista kasvua aikaan?

    Senkin tarmon voisi purkaa RS- työskentelyyn taimikossa ja nuoressa kasvatusmetsässä ennakkoraivaukseen tai vastaavaan – hyödylliseen toimintaan.

    Jos ei omissa metsissä ole tekemistä, niin voisi mennä pirunkouran kanssa Tanelin ojia perkaamaan, hänellä kun on ohjelmassa pari – kolme kertaa kesässä siivota ojien pohjat.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)