Keskustelut Tekniikka Kovapalaketjut?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Kovapalaketjut?

    Merkitty: 

    Eipä ole kovapalaketjuista moottorisahoihin kokemuksia. Hiekkaantuneita tuulenkaatoja yms. juontopuita kun pätkii, niin viilaus tulee normiketjuilla kovin tutuksi. Onko kovapala ratkaisu ja vaatiiko sahalta tehoja enemmän? Olisi yksi Stihl 241 joutilaana johon voisi kokeilla.

  • Jätkä

    Kovapalaketju kestää tyydyttävän terävänä pidempään kuin normaali, mutta kyllä sekin tylsistyy. Jos hankit ketjun Ronkaiselta, saat samasta paikasta myös teroitusta varten laitteet hankittua.

    Jos jo on teroituskone, jossa hiomalaikka, niin riittää timanttilaikan osto. Mutta ellei sellaista ole, tai ei aio hankkiakkaan, niin vaihtoehtoja on: Akkuporakoneeseen timanttiviila (jos haluat teroittaa maastossa). Taikka akkukäyttöinen suorahiomakone maastoon. Myös verkkovirtamallinen kone toimii – lisäksi timantti hiomapuikko.

    mehtäukko

    Onko kovapalaketju kokonaisuutena edullisempi tavan ketjuun puhtaassa puussa, hiekkatyvissä tai kiveen ajossa?

    Pavekka

    Niitä tietääksen kahta sorttia. Eli heavyduty ja tavallinen. Eka on enemmänkin sekamateriaaleille kun ei kysytä mitä reikä seinässä tms. maksaa. Eli vahvistetussa ketjussa on vähänkuin juotettuja sirkkelin kovapaloja. Eikä ole kovin hyvä leikkaamaan puuta.

    Sitten on nämä kultahampaat ja vastaavat. Eli ne on enemmänkin laiskoille viilaajille. Eli leikkaa normaalisti mutta kestää pidempään. Teroitus tuskaa. Kyllä hiekkaakin paremmin kestää ellei murru tms. Kiviin ei kannata ajella näilläkään.

    Itse kyllä ehkä hankkisin juontokärryn tai tutkisin työtapoja ettei tarvisi hiekkaisten pöllien kanssa touhuta. Tai sitten vaan teroittelee kiltisti sitä mukaan kun menee ja niin oon tehnytkin. Kantohommat ja muut kurajutut omalla saha-laippa-terä setillä ja teroitus rälläkällä. Sillä saa nopeasti ihan riittävän hyvän.

    Metsämysteeri

    Löyty kultahammas testiin, kokeillaan sillä alkuun. Koko hommassa ei ole kuin harrastamisen ilo, kuivasia ja tuulenkaatoja yms. keräillään juontovinssillä rinnemailta. Siinä isä kestää kunnossa vaikka yhdeksäs kymppi on jo aluillaan.

    Jätkä

    mehtäukko. Puhtaaseen puuhun menee ehkä hiukan hitaammin kuin hyvä normaali. Teroitustaito ratkaisee siinäkin ja purupiikkiä voi kokeilla madaltaa, riippuu toki sahasta.

    Kiveen ajoa ei kannattaisi kokeilla. Jos hiekkaisia puita on pakko sahata, niin niissä kovapalat kestävät pidempään sahauskunnossa. Oon huomattava, että hiekkatien varressa männyn tyvessä tavallinen ketju tylstyy jo kaatokoloa tehdessä pahoin, jos ei osaa sahata oikein.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)