Keskustelut Metsänhoito Kovametalliterän teroitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Kovametalliterän teroitus

    Tuli hommattua kovapalaterä raivuriin.Hyvin tuntuu purevan,ainakin alkuun.

    Onnistuiskohan tämmöisen teroitus timantti viilalla,onko kukaan kokeillut?Toki teroituspalvelut tämän tekevät(jos ei tee se itse laitteilla onnistu)

  • kuusessa ollaan

    Tuollaisella pystyy terottamaan erilaisia kovapalateriä kotio-olosuhteissa. Oon joskus nähnyt Suomessakin, varmaan maahantuoja tietäisi myyvät liikkeet. Metsäterissä vaan aika pienet kovapalat, eli terotusvaraa vähemmän kuin hisdaskierroksisissa sirkkelinterissä.

    sata

    Ensimmäiset kovapalat asensin (5-6 teräketjua) 404″ ketjuihin 70-luvun alussa. Kyseessä oli kantojen sahaus. Kantojen sahauksessa teroituskerrat harvenivat 6-8 krt.

    Kovapalan teroittaminen timanttiviilalla on mahdollista mutta hidasta ja vaatii erityiistä taitoa.

    Teräkouruille oli tuolloin käytettävissä timantti pyöröviiloja ja sähkömoottori missä oli 24-30000r/min. Pyärtäterälle arvelisin, että teline ja sähkökäyttöinen timanntilaikka.

    Aikoinaan oli ajatuksena, että myös pyöröterään (raivuri) asennetaan kovapalat. Tuolloin siitä luovuttiin koska pelättiin sahauskohteiden kivivaaraa ja terien rikkoutumista kiviin sahatessa.

    Tämä vaara on ilmeinen myös tänään ja tästä syystä kehoitan, sahaa mahdollisemman pitkiin kantoihin, vältät kiviä.

    sa-ta

    Jätkä

    Terissä kierrokset määräytyy terän halkaisijan mukaan. Kehänopeus on aina suunnilleen sama – siis varsinaiset maksiminopeudet, koska keskipakovoima nousee liian suureksi, jos kierrokset kaksin – kolminkertaistuu. Silloin alkaa paloja sinkoilemaan ja terä voi haljeta, tai repeytyä irti.

    Linkin mukainen teroituskone on varmaan ihan käypänen – taidan hankkia, sillä olisi käyttöä käsi – ja pöytäsirkkelin, sekä jjiirisirkkelin teroituksessa.

    Jätkä

    Raivaussahan terän teroittamiseen riittäisi pikkurälläkkä ja siinä teroitukseen tarkoitettu timanttilaikka. Vapaakka kädellä tulee yhtä tarkka teroitus kuin konsanaan viilalla tavalliseen terään.

    Halkaisusirkkelin teroitus onkin ihan toinen juttu. Kun terä on noin metrinen ja melko vetelä, se hakeutuu aina sinne, mikä vähänkään puoltaa. eli terä lähtee vetämään sivulle.

    Jos teroituskulma on yhden asteen pielessä, se näkyy sahaustuloksessa. Ja parin laudan jälkeen terä vemppaa kuumana.

    Jos raivurin terää teroittaa timanttiviilalla ja porakoneella, kannattaa hankkia pieni – todella lujaa kiertävä porakone. Paineilmakäyttöinen suorakarakone olisi ehkä paras.

    kuusessa ollaan

    http://www.diastek.fi/tuotteet/

    Tuohonkin on nyt saatavissa timanttilaikka kovapalaterille.

    Tolopainen Tolopainen

    Taitaa jäädä vapaalla kädellä ja timanttilaikalla monelta terä teroittamatta, tai ei ainakaan terävöidy. Ei ole koskaan tullut mieleenkään teroittaa esim. pöytäsirkkelin kovapalaterää, siinä se on pyörinyt yli 30v. Uusikin olisi asennusta vaille valmiina.

    Visakallo Visakallo

    On siinä Tolopaisen perheenpäälle ehtinyt tulla jo melkoiset sähkölaskut!

    Tolopainen Tolopainen

    Onpa hyvinkin, mutta pankki hoitaa laskujen maksun, ei tarvitse itse huolehtia.

    Jätkä

    Jos esim raivurin terän pystyy teroittamaan vapaalla kädellä viilalla niin, että se leikkaa makeasti, onnistuu samalla kädellä hiomakoneen ja laikan käyttö aivan yhtä hyvin.

    Timanttilaikalla hiottaessa pitää hiomapölyn hengitystä välttää esim hengityssuojaimen avulla.

    Jos sirkkelin terää ei ole tarvinnut teroittaa kolmeenkymmeneen vuoteen, niin osoittaahan se senkin, että käyttöä ei ole juurikaan ollut.

    Tolopainen Tolopainen

    En aio siirtyä kovapalateriin koskaan, kaksi peltiterää on kestänyt kymmenen vuotta, eikä päivittäiseen raivausmäärään vaikuta terämateriaalit yhtään.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)