Keskustelut Tekniikka Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 119)
  • Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

    Merkitty: 

    Nyt on tullut pääsisäisen ratoksi jo kaksi Mikko Niskasen ohjaamaa elokuvaa, jotka on tehty Päätalon romaanien mukaan.

    Vielä 30 – luvulla on ollut elämisen ehdot hirvittävän kovat , varsinkin jossain Koillismaalla. Silloin kun tukkijätkien elämä jossain tukkikämpillä oli melkoisen surkeaa, niin ansiot eivät riittäneet edes ruokaan ja monenkin olisi pitänyt elättää jopa monilapsinen perhekin.

    Siltä osin on kehitys sentään kehittynyt hieman parempaan suuntaan.

  • Tolopainen

    Kyllä tuossa pitäisi rikoksentekoväline tuomita valtiolle. Niin kuin autokin tuomitaan valtiolle jos on ampunut laittomasti hirven ja kuljettaa sillä lihoja.

    oksapuu

    Niin…

    Muistaakseni niitä harvennus voimakkuuksia oli kolme: Lievä, normaali ja voimakas. Jos nyt sitten on pääsääntöisesti otettu käyttöön se ”voimakas” niin jatkossa pitää alkaa kirjaamaan kauppakirjaan  mitä runkolukua harvennuksella haetaan…

    pihkatappi

    Ensiharvennus on noin 10 vuotta myöhässä. Metsänomistajalta puuttuu ymmärrys ja firmat vievät kuin pässiä narussa, maksimoidaan halvan kuitupuun tuotos. Se tuossa on hyvä, että havutus estää takuulla juurivauriot, mitään muuta hyvää ei olekaan. Jos olisi harvennettu 10 vuotta sitten hoitohakkuuna, 5 vuoden päästä voitaisiin poistaa 2-harvennuksessa 100 mottia, josta suurinosa tukkeina, metsän kasvun kuitenkaan juuri kärsimättä. Ja vaikka olisi tehty niinkin, että 10 vuotta sitten olisi pudotettu runkoluku 900 runkoon odottamaan päätehakkuuta, pärjäisi paljon paremmin taloudellisesti, kuin esimerkin kuitupuun maksimoinnilla. Suorittava porras ei edes ymmmärrä asioita ja tekee vaan annetuilla ohjeilla mielestään asiat kaikkien osapuolien osalta kaikista fiksuiten, joten suurin rikoksen tekoväline ei ole moto vaan ohjeistus. Kannattaisi kokeilla Motti ohjelmaa parina iltana eri kasvatusvaihtoehdoilla, vaikka tuon nyt pitäisi ymmärtää ilman laskutikkuakin, että kuitupuiden suurimääräinen poisto juuri ennen tukkipuuvaihetta on takuulla kannattamattominta.

    Tolopainen

    On se aika kummallista jos en voi puukaupassa määrätä paljonko runkoja jätetään hehtaarille.  Sen voi jokainen metsänomistaja muuten itse päättää jos sanon että 1200 jätetään. Kukaan ei kävele ylitse.

    Puuki

    Juu, eri taulukoita varmaan katselen. Jätkä, sinulla on vanhempi taulukko käytössä.

    Jätkä

    Kun hakkuukone on ajouralla, on puoliympyrä yhtä tarkka kuin koko ympyräkin, paitsi mitä suurempi koeala on, sitä tarkempi on mittaustulos, kun se huolella tehdään.

    Taikka – jos kuski haluaa kusta itseäänkin silmään, niin voihan koneen ajaa hieman pois uralta ainakin tornin kohdalta. Metrikin on jo paljon, jos huijaamaan aletaan.

    Korpituvan Taneli

    No, metsuri motokuski? Minkälaisen harvennuksen Sinä olisit tuossa tapauksessa tehnyt?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pete

    Suorittavan jättämä 750kpl/ha on tuohon puustoon vsrmasti ihan ok. Virhe tehdään sitten siinä jos kuviota koitetaan harventaa vielä toisenkin kerran ja runkoluku tippuu 400kpl/ha tasoon tai allekin. Näitä tehdään paljon. Positiivisena puolena on että nythän luontaisen uudistuminen lähtee (eikö lähdenkin?)  käyntiin ja fantastinen mahdollisuus jatkuvaan kasvatukseen aukeaa.

    suorittava porras

    Noin kymmenen vuoden kuluttua rungoissa on läpimittaa sen verran(24cm tai yli), että harvennus 350-400 rungon tiheyteen on mahdollista. Siitä 10-15 vuotta ja aukoksi. Varmasti on tukkiprosentit kohdallaan.

    Puoliympyräkoealasta sen verran , että siinä on huomioitu ajouran vaikutus. Työpisteellä järjestelmään syötetään hakkuutapa , ajourien leveys,  kasvupaikkatyyppi , runkojen kappalemäärä , keskiläpimitta ja pituus puulajeittain . Tämän jälkeen järjestelmä kertoo , onko hakattu suositusten mukaan=(opastaa tekemään oikein). Jos puita on jäänyt koealalle liian vähän , on kirjattava rasti ruutuun ”hakattu liikaa”. Kuten aikaisemmin jo totesin , koealamittausten perusteella hakkuun voimakkuus oli kohdallaan . Runkolukusuositukset perustuvat Tapion ohjeisiin .

    Muutamien kannattaa päivittää tietonsa oikeista kasvatustiheyksistä eri olosuhteissa . Myös koealojen mittausmenetelmiin on syytä perehtyä tarkemmin .Hokeman ”1200 runkoa pitää jättää” soisi poistuvan pikkuhiljaa takavasemmalle . Muutaman kerran olen joutunut ihan kädestäpitäen näyttämään , että se ei ole juuri kyseisessä tilanteessa mahdollista . Huvittavinta joissakin tapauksissa on se , että alueella , joka olisi pitänyt jättää 1200 rungon hehtaaritiheyteen  oli koealamittauksen tuloksena vain 900 runkoa hehtaarilla ennen ,kun yhtään puuta oli katkaistu.

    Myös liian varovaisella harvennuksella on hintansa. Jos esim toista harvennusta tehtäessä jätetään yksi ylimääräinen runko käsittelypistettä kohden , se merkitsee 50 runkoa hehtaarilla käyttämättömiä mahdollisuuksia . Kymmenen hehtaarin alalta voi kokonainen rekkakuorma raaka-ainetta jäädä saamatta . Jos systemaattinen virhe toistuu ammattilaisella  vuoden ajan jokaisella leimikolla , on ostomiehen haalittava toista tuhatta mottia puuta toisista kohteista ja tehtävä tarvittava määrä lisäkauppoja .

    Kauppakirjaan on mahdollista (ja toivottavaa)kirjata toiveet hakkuun voimakkuuden suhteen . Muutoin toimitaan Tapion ohjeiden mukaan.Jos harvennuksen voimakkuus ei miellytä , kannatta tehdä kuljettajan kanssa koealamittauksia ja katsoa järjestelmästä , ovatko tulokset suositusten sisällä . Ennakkoraivauksen ja harvennuksen jälkeen maisema muuttuu varmasti. Sopivakin tiheys näyttää äkkinäisen silmään harvalta.

    Korpituvan Taneli

    Siinä olet Suorittava oikeassa, että ainakin minun silmääni harvennettu metsä näyttää herkästi liian harvalta, mutta tässä ei ollut nyt silmämääräisestä arviosta kyse.

    Jos motokuskeja ammatikseen kouluttaneen miehen käsitykset tiheydestä on noin kaukana Sinun käsityksistäsi, niin täytyy olla jotain vikaa antamissasi lähtötiedoissa, tai että olet todella harventanut liian harvaksi. En ole muuten koskaan kuullut että ensiharvennuksessa käytettäisiin jopa 650 rungon tavoitetiheyttä, muuta kuin intensiivikasvatuksessa, jossa on tarkoitus harventaa vain kerran.

    Minä olen kerran moittinut motokuskin jälkeä tiheyden suhteen. Mielestäni oli jätetty liian usein koivu männikköön, niin että se ulottuisi piiskaamaan mäntyjä. Männikkö oli vähän aukkoista, mutta minusta pieni reikäkin mieluummin kuin sellainen koivu, joka kuitenkin on liian lähellä jotain mäntyä. Koskaan en ole silmäarvion perusteella tiheyttä arvioinut, vaan kuskin ilmoittaman mittauksen tai oman mittaukseni perusteella.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 119)