Keskustelut Tekniikka Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 119)
  • Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

    Merkitty: 

    Nyt on tullut pääsisäisen ratoksi jo kaksi Mikko Niskasen ohjaamaa elokuvaa, jotka on tehty Päätalon romaanien mukaan.

    Vielä 30 – luvulla on ollut elämisen ehdot hirvittävän kovat , varsinkin jossain Koillismaalla. Silloin kun tukkijätkien elämä jossain tukkikämpillä oli melkoisen surkeaa, niin ansiot eivät riittäneet edes ruokaan ja monenkin olisi pitänyt elättää jopa monilapsinen perhekin.

    Siltä osin on kehitys sentään kehittynyt hieman parempaan suuntaan.

  • suorittava porras

    Oikea-aikaisella taimikonhoidolla parannetaan huomattavasti mahdollisuuksia saada metsästä enemmän tukkia . Tappiota tulee , kun ensin taimikonhoito ja sen seurauksena ensiharvennus on myöhässä. Näin on valitettavasti  tapahtunut useimpien kohdalla tähän mennessä  .

    Kun taimikko on pidetty hyvässä kunnossa , ensiharvennuksestakin kertyy  sopivasti riittävän järeää puutavaraa korjattavaksi kaikilla menetelmillä. Vaivaiset 40 motin hehtaarikertymät ensiharvennuksilta kielivät vain hoidon puutteista taimikkovaiheessa.

    Puuki

    Taimikonhoito tietysti kannattaa tehdä ajoissa. Mutta samoin ensiharvennus. Harvennusajankohta riippuu kasvupaikasta ja puulajista.  Joissain tilanteissa 30 – 40 m³ hakkuupoistuma on jo riittävä. Ei ehkä moton kopista katsottuna mutta metsänhoidollisesti kyllä.

    Tolopainen

    Hyvinkin on kannattavaa.  Hiukan alle 60€ kiinto oli netto viimevuoden hankintakuidulle, kun laskee Kemerat ja verovähennykset. Se on kiinnolle tuo tuki sitä korkeampi mitä pienempi on poistuma.

    pihkatappi

    Taitaa parhaiten pärjätä täällä etelässä, kun korjaa sen 35 mottia/ha. Aattelepa, jos olisit myynyt pystyyn, olisko pahimmillaan saattanut jopa kemerat lipsahtaa firmalle ja haapakuitu olisi viety alle 10 euron mottihinnalla. Tosin laskiessasi kaikki tulot plussaksi ja verottomana, niin eikös tuossa korjuussa kuitenkin hiukan menojakin ole, menoillahan toiminta menee jo pääomatulon osalta tappiolle, kun on vielä metsävähennyskin. Kassavirta on vankasti positiivinen, veroja ei tarvi maksaa ja kuntokin kasvaa. Hankintakauppa on parhaimmillaan hyvän mielen kauppa.

    Mitä enempi kemera kelpoisessa enskassa motteja tulee, sitä pienempi on yksikköhinta. Aina nämä tuet ohjaavat jonkin toimintaa odottamattomalla tavalla, tuskin olivat tukia suunnitellessaan ajatelleet, että tämähän kannustaa varovaiseen ensiharvennukseen, joka ei lisää koneketjun kannattavuutta.

    Korpituvan Taneli

    Suorittava porras:

    ”Vaivaiset 40 motin hehtaarikertymät ensiharvennuksilta kielivät vain hoidon puutteista taimikkovaiheessa.”

    Soo, soo poika. Sen aukkoisuuden on saattaneet aiheuttaa esim hirvet. Muitakin syitä, esim. karu pohja ja omistaja haluaa kuiten ajoissa ensiharventaa.

    Suorittava unohtaa taas aktiivisesti ettei kaikkialla Suomessa puu kasva samoin kuin Keski-Suomessa, esim meilläpäin ei vain saa pihdeilläkään vetäen puuhun keskisen Suomen pituutta.

    40 mottia ja alle ensiharvennussaanto ei edes ole kovin harvinainen asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pete

    Jos haluaa tehdä oikeaan aikaan ensiharvennuksen hoidettuun viljelykuusikkoon ja pitää tuotantopuuston mahdollisimman hyvässä kasvukunnossa niin ei sitä kertymää välttämättä paljoa 40 mottia enempää kerry. Sama juttu männikössä ja koivikoissakin. Puuta pinoo 40-50 mottia ja poistuman keskijäreys vajaa 60 litraa. Tähän on suotittavankin tyytyminen. Hoitamattomista voi kertyä enemmänkin mutta alhaisemmalla keskijäreydellä.

    Metsuri motokuski

    Mielellään ne metsäyhtiöt kasvattavat ensiharvennuksia niin suureksi että kertymä on vähintään   > 60 mottia / ha. Kyse on ihan korjuukustannuksista. Korjuukustannukset kasvavat liian suureksi kun motti kertymä menee alle 60 motin. Siinä olen peten kanssa samaa mieltä että mieluimmin hieman aikaisemmin kuin liian myöhään. Noita mottimääriä mekin teemme joita peten kirjoituksessa oli.

    jees h-valta

    On se kyllä hupaa kun nyt palstojen väki on yksimielistä lähes tuon mottimäärän riittävyydestä enskaan, joskus minun oli aivan surkea hakkuu ja moto muka lähti karkuun jne, jne. Tääälä vois sanoa että mielipideilmasto vaihtelee enemmän kuin säätila sen mukaan kuka mitäkin väittää tahi on mieltä. On tietyt jotka hyökkäävät henkilöä, ei asiaa kohtaan.

    Jätkä

    Mutta kaikki perustuu hyvään taimikonhoitoon. Siis käytännössä kaksi taimikonhoitoa ja enskan takia ei ennekkoraivausta tarvita.

    Ne vaiheet eivät kirjoittelun ja irvimisen perusteella eivät Jeessiltä ole onnistuneet tähän mennessä.

    suorittava porras

    Petelle sen verran , että juuri äsken tein kuusikon eh:ta iltavuoron. Sieltä puuta lähti rapia 70m3 hehtaarilta. Runkoja jäi vielä n. 50 kappaletta tavoitetiheyttä enemmän harvennuksen jälkeen .  Ei ollut pienintäkään merkkiä siitä , että metsän kasvukunto olisi heikentynyt , vaikka poistettavat puut olivat hiukan yli 100 litraisia.

    Vaikutti siltä , että taimikonhoitoon oli panostettu. Kasvua haittaavaa lehtipuuta ei näkynyt .

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 119)