Keskustelut Tekniikka Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

Esillä 9 vastausta, 111 - 119 (kaikkiaan 119)
  • Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

    Merkitty: 

    Nyt on tullut pääsisäisen ratoksi jo kaksi Mikko Niskasen ohjaamaa elokuvaa, jotka on tehty Päätalon romaanien mukaan.

    Vielä 30 – luvulla on ollut elämisen ehdot hirvittävän kovat , varsinkin jossain Koillismaalla. Silloin kun tukkijätkien elämä jossain tukkikämpillä oli melkoisen surkeaa, niin ansiot eivät riittäneet edes ruokaan ja monenkin olisi pitänyt elättää jopa monilapsinen perhekin.

    Siltä osin on kehitys sentään kehittynyt hieman parempaan suuntaan.

  • suorittava porras suorittava porras

    Aika vahvasti paistaa Jätkän kommenteissa viha konekorjuuta ja menetelmiä kohtaaan. Asenteet ovat jämähtäneet 1980-luvulle , jolloin vanhat ammattilaiset harasivat kynsin hampain koneellista puunkorjuuta vastaan. Omat ensiaskeleeni  konepuolella ajoittuivat juuri tuohon aikaan. Tuolloin vannottiin , että esim. koneellisen harvennuksen osuus ei tule nousemaan koskaan yli 30%:n. Kuinkas kävikään? Sen osuus kasvoi muutamassa vuodessa yli 90%:iin.

    Paitsi asenteet , myös tieto toimintamalleista kannattaisi päivittää tähän päivään sopivaksi. Kuten tuolla jo eräs asiantunteva nimimerkki kertoi , pelkästään raivauksia tehostamalla on saatu metsät parempaan kasvuun. Tämä puolestaan on johtanut päivityksiin harvennusmallien kohdalla . On myöskin opittu , että riukuuntuneesta metsästä ei saada kunnon metsää koskaan ja se , mitä jää jäljelle,  on tuulen ja lumen turmeltavissa. Esimerkkitapauksessani harvennettiin metsä heikommat yksilöt poistamalla parhaaseen mahdolliseen tuottokuntoon. Kasvamaan jätetyillä puilla oli vankat juuret ja runsaasti oksistoa ja neulasia yhteyttämistoiminoja varten. Kasvu on siis taattu.

    Esimerkkitapauksen hakkuu tapahtui muuten mhy:n metsäasiantuntijan valvovan silmän alla ja työparinikin sattui olemaan koulutukseltaan mti.

    Toisen kuvion harvennus jäi aukkoisemmaksi , kun se oli kasvatettu kaksivaiheisesti . Koivut olivat heikentäneet allaan kasvaneen kuusikon laatua pystyssä ollessaan ja niiden korjuussa syntyneet vauriot alensivat laatua entisestään. Latvasta tyveen ylispuun kaadon yhteydessä syntyneet vauriot rungoissa olivat merkittävän isot . Ylispuut oli kaadettu ja karsittu manuaaalisesti. Sen kuvion harvennustiheyttä voi kuvata harvahkoksi syystä , joihin motokuski ei voinut vaikuttaa. Kun naarmuttuneet ja latvansa menettäneet puut(kuusikkoa) poistettiin , oli vaikutelma avarahko. Tämä kokemus osoitti jälleen kerran kaksivaiheisen kasvatuksen riskit . Halvalla ei saa hyvää.

     

    Metsuri motokuski

    Nyt Planterilta ja jätkältä tulee sellaista tekstiä jota on hiukan oijottava.

    Motojen ohjelmissa ei ole harvennusmalleja. Joidenkin yhtiöiden tietojärjestelmä pyytää harvennustiheyden jolla harvennus on tehty. Ohjeet joilla nykyään mennään on Tapion julkaisemat hyvän metsänhoidon suositukset. Kyseistä kirjaa saa myös tämän keskustelupalstan pitäjältä. Kuten aiemmin ilmoitin niin metsänomistajan pyynnöstä harvennusmallia voidaan muuttaa kuten metsänomistaja haluaa. Lähtökohta on edelleen metsänomistajan tahto jos sitä ei ole niin em mallinnuksen mukaan mennään.

    Tuohon jätkän potaskaan jota aina silloin tällöin pulpahtaa niin sen verran että kyllä ne opettajat siellä metsäkoulussa tietää kuinka harvennus tehdään. Se että kuinka hyvin ne tiedon saavat menemään opppilaille on henkilökohtainen kysmys. Kun motolla opetellaan hakkaamaan niin aina lähdetään harvennuksien teolla. Aukkojen tekoon päästetään vasta kun nappulatekniikka ja kaatotekniikka on tarvittavalla tasolla. Minusta on erinomainen asia että Metsähallitus luovuttaa metsiään harjoittelukäyttöön. Parasta lienee opetella siellä kuin yksityismetsissä.

    Silloin kun poikani opetteli kyseisessä koulussa he ensiksi suorittivat manuaalihakkuuseen tarvittavat oppinnot kyseisen opettajan opettamana ja sen jälkeen suuntauduttiin konehakkuuseen. Minusta reitti on ainoa oikea ja tuo parhaan tuloksen. Itse olen opettanut uusia kuljettajia joilla ei ole vastaavaa taustaa niin oikean harvennuksen tekeminen on haasteellinen opetettava. Olen edelleen sitä mieltä että ainoa oikea tie hyvälle konekuskille on aloittaa taimikon raivauksista ja edetä sen jälkeen manuhakuuseen. Sen jälkeen ei tarvita kuin koneen tekniikan opettelu ja muu asia on opetettu jo valmiiksi.

    Planter Planter

    Metsuri motokuski: ”Motojen ohjelmissa ei ole harvennusmalleja.”

    Suorittava porras: ”Tietokoneohjelma kertoi , että 13 runkoa olisi riittänyt. Tavoite 13×50= 650 r”

    Oudolta tuntuisi jos paperitaulukoista lähdettäisiin hakemaan lukuja, kun nenän edessä on moton tietokone, joka laskee ne helposti.

    Kyllä ymmärrän suorittavan tekstistä, että koneen ohjelmassa on harvennusmallit. Koneelle syötetään kasvupaikan tyyppi ja keskimääräinen rk halkaisija ja kone laskee tavoitetiheyden?

    Se on sitten aivan eri asia miten harvennus pystytään toteuttamaan, jos puuston laadussa on ongelmia, mutta tavoitteen pitäisi olla oikea.

    suorittava porras suorittava porras

    Koealamittausessa kerätty tieto myös tilastoidaan samoin , kun mittalaitteen tarkastusmittaukset.

    Ja kerrataan vielä ,että koealamittausohjelma opastaa käyttäjäänsä tekemään oikean ratkaisun kussakin tilanteessa , jos teoria on päässyt unohtumaan. Kun operaation toteuttaa huolellisesti , ongelmilta vältytään. Uutena haasteena harvennuksissa ovat eri-ikäisten kuvioiden yhdistelemiset samaan käsittelykiertoon . Tuolloin joutuu tekemään kompromisseja suuremman kuvion ehdoilla.

    Planter Planter

    Eli koealamittausohjelma vertaa koealalta saatua mittaustulosta moton tietokoneella olevaan harvennusmalliin ja opastaa pitääkö tiheyttä lisätä tai vähentää, jos ei ole sopiva.

    Jätkä

    Meillä on ollut kymmeniä opettajakokelaita harjoittelemassa oppituntien pitämistä.

    Kyllä osalla on ollut niin kehnot perustiedot metsänkäsittelystä, että oikein hirvittää, kun he ovat lähteneet työelämään.

    Hakkuukoneen kuljettajan oikea paikka aloitella simulaattorin jälkeen, on avohakkuu. Vasta sitten, kun on oppinut käsittelemään puita niin, että ei tehdä vahinkoa pystypuille, voidaan päästää kasvatushakkuulle.

    Toki ensimmäinen vuosi koulussa menee taimikonharvennuksissa ja manu-hakkuussa, paitsi ”Oikeissa konekouluissa ei”. Siellä kurssia kohti on yksi moottorisaha ja sillä sahaillaan polttopuita nuotioon.

    Kehoittaisin esi suorijaa kulkemaan meidän hakkuukoneenkuljettajakurssilaisten hakkaamilla työmailla. Ota vielä Metsurimotokuski kaveriksi. Niissä näette kunnollista korjuujälkeä  ja siistiä metsää. Tuskin löytyy yhtään koealaa, jossa runkoluku heittää hyvän metsänhoidon suosituksista yhtä runkoa enempää.

    Salaisuutena voisin kertoa, että olen ollut Jämsänkosken metsäkonekoululla sekä monella kurssilla, että Auskultoimassa ja virkasuhteisena opettajana. Siellä konepuolen opettajina oli todella taitavia kavereita – silloin.

    Vaihdoin sittemmin maisemia, enkä ole enää muuta kuin omia polttopuitani tekemässä – joskus.

    suorittava porras suorittava porras

    Ohjelma näyttää suositustiheyden ko tapauksessa. Jos runkoluku alittuu , on kuljettajan kuitattava tilanne laittamalla rasti ruutuun ”hakattu liikaa”. Lakirajaa ei vielä kolkutella , vaikka joltakin koeallalta olisi poistettu runko tai pari liikaa. Muualle voi jättää vastaavasti ememmän.

    Itse teen koealamittauksen samalla sekä koneen edestä, että takaa ja jaan runkoluvun kahdella.  Tämä lisää otantapinta-alaa ja otannan luotettavuutta.

    Metsuri motokuski

    Itselläni ei ole vielä ollut vastaavaa sovellusta motoissani mutta en ole koskaan UPM:lle hakannutkaan. Kieltämättä erinomainen sovellus jonka toivoisin yleistyvän muillekin toimijoille. Itse olen tarvittaessa katsonut tiheyden kirjasta ja koealat laskenut moton puomilla. Eihän tuo ole ollut vaikeaa noinkaan.

    Hyvä että kehitystä on tapahtunut.

    rööri roope

    Elämä on on.

Esillä 9 vastausta, 111 - 119 (kaikkiaan 119)