Keskustelut Tekniikka Koulutus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Koulutus

    Merkitty: 

    Metsurikoulutus.Mitä kaikkea tuon nimikkeen alla on.Kouluissa kaiketi on valintatilannetta edessä joko lukioon tai ammattiin.

    Kaveri kertoi,että ilman päästötodistusta ei pääse muualle kuin metsuriksi.Tiedä mistä tuo tieto oli peräisin.Jos tuo oli jotenkin koulun taholta kerrottu niin pidin sitä jopa halventavana.

    Väitin,että harvemmin enää perinteisiä metsureita vaan ovat ns-motometsureita.Jolloin alettiin käsitellä koko alaa metsurinimikkeellä.Motokuskit kataa,karsii,katkoo puun.Ajokonella ajetaan tienvarteen.Kaukokuljetus taas rekalla toimittaa ne tehtaalle,sahoille jne.Luulisi näihin tarvittavan päästötodistusta.Voi olla jos on isältäpojalle toimintaa niin ehkei sitten.

    Tuolta pohjalta joku metsänkorjuun firma voisi olla hyvä esittely kierroksen tekijä.

  • Rane2

    Robottien avulla tehtävät hyödykkeet ja palvelut vaativat kannattaakseen sen että ihmisillä on varaa ostaa niitä.Robotisaatio toki periaatteessa halventaa tuotteita joten ihmisten ei tarvitse tienata niin paljon pärjätäkseen.

    Luultavasti tulevaisuudessa on robotti ja 3D-talouden ohessa myös vanhanaista ”vintage”-taloutta joka perustuu käsityöhön ja inhimilliseen vuorovaikutukseen.

    Visakallo Visakallo

    Samaan aikaan kun robotit tekevät yhä enemmän ihmisten töitä, syntyy vastaavasti ihmisille aivan uusia työnimikkeitä. Notkeita niskojahan se kieltämättä vatii, että pysyy koulutuksen ja työtehtävien mukana. Sinällään työelämän rakennemuutos ei ole mikään uusi asia, eikä sitä kannata pelätä.  Laskeskelin itsekin on nyt 44 vuotta työelämässä olleena tehneeni n. kymmentä erilaista työtä, enkä päivääkään antaisi niistä pois. Kun vanhaksi tulee, on paljon mitä muistella!

    harrastelija harrastelija

    Koulutusnimikkeet eivät aina kerro sitä, että mitä ops pitää sisällään. Metsäalankin työt ovat ajan ja koneellistumisen myötä muuttuneet, joten aiemmin ”metsuri”-nimitykselle on hyvä saada vähän laajempi nimike. WJ antoi aika hyvän nimityksen meille nettikirjoittajille: ”nettimetsuri” 🙂

    Virallisesti uusi nimike voisi olla esim. metsäalan perustutkinto. Tutkinto pitäisi sitten allaan metsäalaan liittyvän perusosaamisen, kuten m- ja r-sahahommat moto- ja metsäajo-hommat noin nippelitietoina. Harjoitukset ovat sitten erikseen ja ne onkin yhä enemmän nykypäivänä työssäoppimisena.

    Mutta sitten se tärkeä perustieto metsästä ja luonnosta yleensä täytyisi kyllä mielestäni sisältyä kaikkien ops:aan jotka metsässä työskentelevät.

    Maantiekuljetuslogistiikka on sitten jo asia erikseen ja sitä ollaankin yleisellä ammatillisella koulutuksella viety kovasti eteenpäin.

    harrastelija harrastelija

    Tuosta työssäoppimisesta jäi mieleen työaikana erään ryhmän seuraamisasta yrittäjän mukana ”oikeassa” tyyössä. Oppimisjakson jälkeen pidettiin parin tunnin palaveri jossa mukana oli yrittäjä, oppilas, oppilasta opastava työntekijä ja allekirjoittanut.

    Eräs metsätalousyrittäjä oli niin kiireinen, ettei hänellä löytynyt aikaa yhteiseen palaveriin. Kysyin puhelimella, että missä opiskelija on sillä hetkellä harjoittelemassa? Yrittäjällä oli silloin metsätyöt n. 150 km:n päässä metsässä ja opiskelija oli moton opissa.

    Sain ajo-ohjeet mistä kone oli lähtenyt 5-tieltä palstalle ja ohjeen seurata koneen jälkeä. No hyvinhän se oppilas sieltä löytyi ja yrittäjä itse oli opettajana, pidettiin loppupalaveri moton hytissä.

    Oppilas oli autonkuljettajalinjalla, mutta oli erityisen kiinnostunut metsäasioista, koska perheellä oli puurekkoja.

    r.ritva r.ritva

    Tuota arvioinkin,ettei pienimmillä metsäkoneyrittäjillä riitä aikaa koulukäynteihin.Isompi firman edustaja jossain radio-ohjelmassa arvioi,ettei meillä lisää koneita tarvita vaan näitä kuljettajia.

    Tuohon,että robottikoneet hoitelevat tulevaisuudessa hommat.Toivottavasti ei.Mihin meitä aitoja ihmisiäkään tarvitaan.Komminikoikoot nämä roban toisilleen.

    Vielä eihän sitä tarvitse aidosta maailmasta mitään tietää virtuaalitötteröt sohvalla silmille ja sieltä hakkuita ja metsää.Hiki tulee jo katsellessa.

    Mikä on hienompaa katsella kun aidot ihmiset työskentelevät metsissä koneila tai ilman.Usein kyselenkin mitä tykkäävät työstään niin vastaus on ”tää on miust mukavoo”tai saa tavallan olla omissa oloissaan.Jotkut jopa pitempään toimineet.Tukkirekan kuski tuumi.Ei kai sitä yli 30v. olisi tehnyt.Vaikuttaa siltä,ettei siellä kauan viihdy jos ei pitäisi hommasta.Omistaja konekuskit ovat varmasti niitä nöyrimpiä metsissä.Oli moto tai ajo niin todella kallistyöpaikka ja peli alla.On painettava.Joku juuri iloitsi nyt on oma.

    Puuki

    Saattaa viedä vielä pitkän ajan ennenkuin robottikoneet hoitaa metsät. Jos sitten ollenkaan tulevat metsiin. Melkoisia ongelmia on ilmennyt noissa ilman kuljettajaa ajavien autojenkin kehittelyssä. Mutta mistäpä sen tietää etukäteen.

    Eiköhän se ole niin päin, että entistä enemmän koulutusta metsuriksi ryhtyminenkin vaatii nykyisin kuin joskus ennen, kun pääasia oli että metsuri osasi tehdä kolmimetristä.

    Hiluxmetsuri

    Ohjelmistot, tekoäly, algoritmit- ne kaikki tulevat yhä laajemmin osaksi työtä.     Laajojen tietokantojen avulla potilaan diagnoosin teko on lääkärille huomattavasti helpompaa ja luotettavampaa ja monen muunkin asiantuntijatehtävän toimenkuvaa tietotekniikka on jo muuttanut. Kielenkääntäminen etenee koko ajan kohti parempia konekäännöksiä. Metsäpuolella motoissakin on jo huomattavan paljon ohjelmistoja.

    Suorittavaa työtä tarvitaan yhä, mutta kyllä automaatio valtaa alaa.

    Metsuri motokuski

    Yllä kirjoitellaan kahdesta ammatista motokuskista ja metsurista. Itselläni on jonkin verran kokemusta kuummastakin tosin metsurinhommista vain rajoitetusta työstä kun olen pääsoin ollut raivauksilla ja istutuksilla. Tuskin hakkuuhommalla saisin itseäni edes elätetyksi. Mutta niin  kuin Halko mainisti niin harvasta on kumpaankin. Minusta ehkä vain on vaikemapi siirtyä metsurista motoon kuin päinvastoin. Henkinen paine työmääristä sekä työnjäljestä on kovempi kuin metsurihommissa. Keväällä kun siirryn taas metsurin hommiin niin alkaa vähän kuin loma.

    eero heikki eero heikki

    Vielä tuota touhua on ollu sen verran,ettei oo tarvinna tiällä aekoosa viettee!

     

    Rane2

    Vuan vietitpä kuitennii ja vielä päivänvalolla?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)