Keskustelut Metsänomistus Koulut ja päiväkodit hirrestä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)
  • Koulut ja päiväkodit hirrestä

    Aina isompi osa suomalaisista kolulaisista ja päiväkotilapsista viettää päivänsä väliaikaisissa parakeissa koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien takia.
    Tuorein tapaus on uuden, alle kaksi vuotta sitten valmistuneen Hämeenkosken päiväkodin ja koulun evakkoon joutuminen.
    Olisiko nyt viisainta palata rakennusmääräyksellä hirsikoulujen aikaan?
    Muutamille paikkakunnille on jo tehtykin hirsirakenteisia päiväkoteja, kouluja ja muitakin julkisia rakennuksia.

  • 6 m3

    Missa ilmestyy aikanaan. Jos vaikka uusia vinkkeja saisi. Vuolle-Apialan julkaisut tuttuja. Panu Kailan ja Kalevi Jarvisen julkaisutkin tuttuja. Hyllyssa on myos ”Jokamies rakentajana”. Miksikohan terve rakentaminen on julistettu pannaan? Pitaa olla koneellinen ilmanvaihto, k-arvot kohillaan, hoyrynsulut seinissa (eihan kansa enaa asu niittysaunoissa) yms. Tehdaan 0-energia taloja joissa on epatervetta asua. Kummallinen kasite tuo 0-energia, talo ei saisi kuluttaa energiaa. Ei se energia tyhjasta synny muille kuin ”vihreille”.

    Gla

    Kammo koneellista ilmanvaihtoa ja höyrynsulkua kohtaan on hämmästyttävän sitkeä ja väärin ymmärretty asia. Vanhat rakennukset ovat oma taiteen lajinsa, niitä ei pidä mennä muuttamaan ilman ymmärrystä kokoaisuudesta. Mutta uusista puhuttaessa asia on paljon yksinkertaisempi.

    Höyrynsulku estää sisäilman kosteuden kertymisen tietynlaisiin rakenteisiin. Mitä paremmin eristetty seinä, sitä merkittävämpi asia on. Mitään tekemistä tällä asialla ei kuitenkaan ole ilmanvaihdon kanssa. Yksikään toimiva seinärakenne ei hengitä siinä määrin, että sillä olisi vaikutusta ilmanvaihtoon. Hengittävyys ja ilmanvaihto ovat kaksi täysin eri asiaa.

    Hirsirakentaminen on erinomainen menetelmä, mutta väärin perustein ei ratkaisuja pidä tehdä. Muuten ei ole toiveita rakentamisen laadun paranemisesta.

    6 m3

    Mikä näistä on ollut käyttö/kesto testissä pisimpään?
    a: hirsitalo
    b: rintamamiestalo
    c:0-energia talo

    Tunnen ja tiedän höyrynsulun merkityksen, tiedän rakenteitten hengittävyyden.
    Tiedän myös sen ettei vaihtoehto a:ssa ja b:ssä läträtty vettä nykymalliin.
    Ja mitkähän noista vaihtoehdoista korjaa itse pienet hetkelliset ”kosteuden ylitykset”.
    Mitkä noista voit ”jättää kylmilleen” talveksi, ilman vaurioita?

    pitkät neulaset

    Oppimisen kannalta on tärkeää ,että luokkahuoneissa on tarpeeksi happimolekyyliä. Veri kuljettelee sitä oppilaitten ja opettajankin
    yläkertaan – se on perusehto aivojen toimimiselle.

    Välillä on hyvä nykäistä vaikka ikkunat auki ,ja kunnolla tuulettaa
    välituntien aikana – ja luokan nuutuessa , vaikka tunnillakin.

    Korkeat luokat – esim. 3,6 metriä, opettajalle koroke josta näkee jos jollakin oppilaalla piiputtaa tai silmät harhailevat.

    Perustukset routarajan alapuolelle,ei muoveja – jolloin voi jättää vaikka kylmilleen.
    Tarpeeksi isoreikäiset vesikiertoisen lattilämmitysksen putket , jotka eivät limoitu umpeen ,mikäli kierto ei ole päällä.

    Gla

    Tuskin yksikään otsikoihin pääseistä päiväkodeista, kouluista, sairaaloista, vanhainkodeista tai mistään muistakaan rakennuksista on homehtunut siksi, että rakennus ei olisi kestänyt kylmillään olemista. Tuolla asialla on merkitystä vain jossain kesämökissä, mutta ei muissa tavanomaisissa rakennuksissa.

    Perustukset routarajan alapuolelle, ei muoveja?

    Perustaa voi joko syvään tai matalaan, lämpöeristää ne pitää joka tapauksessa, ellei tehdä rossipohjaa syväperustuksella. Hyvä eristemateriaali on suulakepuristettu solumuovi. Useissa tapauksissa muovinen patolevykin on tarpeen kosteuden hallintaan liittyen.

    Ai niin. Luokkahuoneissa ei happi lopu. Ilma alkaa tuntua huonolta, kun hiilidioksiditaso nousee liiaksi.

    Hiluxmetsuri

    Hyvin olen Gla:n kanssa samoilla linjoilla. Minkä tahansa saa homehtumaan, jos on oikeat olosuhteet. Niin hirren, betonin, kaiken.

    Ilmanvaihto on olennainen juttu. Ihminen kun hengittää. Siis joka hetki ulos tulee hiilidioksidia. Jonnekin sen on mentävä, jottei myrkytys iske. Tarvitaan ilmanvaihto, jossa puuhassa tulo-poistojärjestelmä lämmöntalteenotolla on toimivin. Se ei taloja homehduta. Syyt on ihan muualla. Ns. luonnollinen ilmanvaihto on oikeasti ihan 80-lukua, sitä enää kukaan laita mihinkään. Toinen susijuttu on pelkkä poisto, jonka ainoa hyvä puoli on se, että energia menee taatusti kaikki pihalle.

    2021 alkaen rakentaminen on tuota melkein nollaenergiarakentamista. Miten se määritellään, on vielä auki, mutta energiaa säästyy oikeasti. Jatkossa ei tartte investoida 20000 euroa maalämpöpumppuun, riittää takka ja pikkusen sähkölämpöä. Lämmön tarve on niin pieni.

    Hirrestäkin voi rakentaa, sillä on rakmk:ssa ihan oma helpotuspykälä, jolla se saa anteeksi heikomman eristävyytensä. Tää on ihan suoraan mo:lle hyödyksi.

    6 m3

    Esimerkkini ei nakojaan ”avautunut”. 🙂 Kylla nykyaankin osataan rakentaa, mutta,,,, Asiat pilataan kiireella, kilpailutuksella ja valinpitamattomyydella. Tehdaan samat virheet uudestaan ja uudestaan,,,Ennen rakennukset tehtiin kestamaan isalta pojalle, nyt puhutaan elinkaaresta joka voi olla 5-25 vuotta. Nollaenergia on huuhaata, energiaa ei tosiaankaan synny tyhjasta. Suprajohtavuus on viela ratkaisematta. Kumpi vaatii enemman energiaa tehdessa, perinteinen hirsitalo vai nykyaikainen 0-energia talo?

    Hiluxmetsuri

    Juupa, ei sitä energiaa tyhjästä synny ja tuossa määritelmässäkin on tuo melkein- sana edessä. Energiaa tarvitaan, mutta jos pohditaan, sitä, että keskimääräinen nykytalo tarttee sen 150kWh/m2,a, niin tuolla tehokkaammalla päästään luokkaan 50 kWh/m2,a ; sisältää lämmitys+lkv+talousssähkö.

    Rakentaminen on todellakin saanut ”halvalla paskaa” imagon. Miten lie syntynyt tuo mielikuva, en tiedä, mutta kaipa siinä on tekijöilläkin oma osuutensa eikä vain suunnitelmilla. 🙂

    Hometta ei synny jos ei kosteutta ja sopiva lämpötila. Jos kosteuden hallitsee, niin usein hallitsee myös homeen.

    Kylmilleen ei nykyrakennuksia voi jättää, mutta hirsitalon pärevalolla ja kantovedellä sekä ulkohuussilla voi jättää kylmäksi. Vaimolla on just yksi tuollainen ränsistymässä. Seissyt vuodesta 1927 paikallaan ja vielä on jonkinlaisessa kunnossa, mutta kovaa vauhtia pilaantumassa kun on katto puhki. Isohko kokko syntyy tuosta.

    Huomenna muuten lähtee Hilma taas metsään… 🙂

    6 m3

    Laita heti kate vaikka pressusta, saat peliaikaa. Ei niitä kannata kokkona polttaa, vanhoja hirsirakennuksia. 🙂
    Jos on painunut, tunkkaa ylös, pääsee vähemmällä kengittämisellä.
    Huonoksi menneitä hirsiä pystyy vaihtamaan seinällekin.
    Mutta vuosia jos katto on vuotanut, niin sitten taitaa olla menoa. 🙁

    Teillä ei ainakaan hiiret pääse hyppimään pöydällä näemmä?
    KattiMatikainen omasta takaa? 🙂

    Hiluxmetsuri

    Juu, eipä ole tuosta talosta enää eläjäksi. Kyllä siinä ihan kovaa hirttä on useampi varvi, mutta ei jaksa alkaa puuhata tuon kanssa. Voisihan sen tarjota myyntiin purettavaksi jollekin, itte en ala.

    KattiMatikainen tuli kerran vastaan (Heurekassa) ja kuva tarttui kameraan ja pitihän se laittaa palstalle. Se hahmo siellä katin sisällä on mun idoli. 🙂

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 49)