Keskustelut Metsänomistus Korvaus luvatta kaadetuista puista

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • Korvaus luvatta kaadetuista puista

    Naapurille oli käynyt vahinko ja hänen palkkaama urakoitsija kaatanut puita minun tontin puolelta. Kaadoista ei oltu sovittu eikä keskusteltu. Asia sikäli selkeä että rajapyykit näkyy, on näkyvillä missä rajat kulkee ja mitä on mennyt nurin väärältä puolen. Taajama-alue, omakotitalotontti kaava-alueella. Puita meni minun puolelta nurin enemmän kuin pari kappaletta, useita täyskokoisia puita ettei siis mitään karsittavaa risukkoa, toki myös kaikki kasvussa olevatkin puut oli raivattu alas.

    Naapuri haluaa sovitella ja hoitaa asian, kyseli jo korvausasiaa. Nyt pitäisi tietää että miten lasketaan sovelias korvaussumma. Puilla oli muutakin arvoa sillä ne olivat ainoana näkösuojana tonttien rajalla. Jos olisi kaatanut rajalta vain omat puunsa näkösuoja olisi säilynyt.

    Voiko tällaista korvaussummaa laskea mitenkään itse? Maanmittauslaitoksella on jotain taulukoita puiden arvon laskemiseksi missä huomioidaan puun laji, rungon halkaisija ja kasvupaikka. Voiko niitä taulukoita käyttäen laskea itse? Miten pitäisi huomioida korvauksissa tämä että meidän tontti muuttui kun näkösuoja lähti, sekä tämä että kaato tapahtui luvatta meidän tontilta?

    Mihin voisi ensisijaisesti olla yhteydessä jotta saisi parasta tietoa korvauksen laskemisesta?

    Jos tekee rahallisen korvauslaskelman niin miten se toimii, voiko sen tehdä itse ja miten asia etenee? Iskeekö siihen verottaja tai joku muu sitten näppinsä että olen saanut kaadetuista puista tuloa? On niin monta asiaa nyt mistä ei tiedä yhtään kun ei tällaisia ole tarvinnut hoitaa. Voisinhan pyytää korvausta vaikka polttopuina, mutta kun ei tiedä millaisesta summasta puhutaan. Pitäisi osata tehdä laskelma.

    Urakoitsijan kantaa asiaan ei ole tiedossa, mutta tarvitseeko sitä tietääkään kun naapuri on ollut toimeksiantaja eikä olla urakoitsijan kanssa oltu missään yhteyksissä.

    Haluan ehdottomasti sovitella asian kun siihen on vastapuolellakin halukkuutta, mutta pitäisi tietää että miten korvaussumman voisi laskea ja tarvitseeko siihen lainopillista apua. Sittenhän on vielä asia erikseen, että hyväksyykö naapuri korvauslaskelmaa. Siksi sille olisikin hyvä olla vankat perusteet.

    (Jos joku ihmettelee miksei asiaan ole puututtu heti, niin vahinko havaittiin vasta kun se oli ehtinyt jo tapahtua).

  • mehtäukko

    ” Asia sikäli selkeä että rajapyykit näkyy, on näkyvillä missä rajat kulkee ja mitä on mennyt nurin väärältä puolen.”

    Syy taitaa olla kaatajan. Kun hänellä on vastuuvakuutus,sieltä korvataan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kannoista saa mitattua kaadettujen puun läpimitan. Lähellä kasvavien puiden pituutta voi käyttää apuna pituuden arviossa. Puiden läpimitoista ja pituudesta saa laskettua tilavuuden yhtälöllä tai kartion tilavuutena. Kannosta näkee myös puulajin. Metsälehden tilastosta näkee puun hinnan puulajeittain kuitu- ja tukkipuulle.

    Arvion voi tehdä itse, jos naapuri sen hyväksyy, näin säästää rahaa. Jos sitten vahinko maksetaan puiden kaatajan vastuuvakuutuksesta, vakuutusyhtiö varmaan vaatii että arvion tekee jokin asiantuntija. Paikallisen metsänhoitoyhdistyksen asiantuntija voisi ehkä tehdä arvion, ainakin sieltä voi kysyä jos homma tuntuu liian haasteelliselta. Myös joku paikallinen itsenäinen metsuri tai metsäpalveluyrittäjä osaa. Myös Maanomistajien Arviointikeskus.

    Joskus näkee että vahinkopuista on pyydetty kaksinkertainen hinta normaaliin puukauppaan verrattuna. Sitä en tiedä onko tulo vahingonkorvausta vai puukauppatuloa, se selviäisi verottajalta kysymällä. Korvaussummaa tulisi korottaa verojen määrällä, jotta vahingon kärsijälle jäisi jotain käteen. Maiseman tärvelemisestä myös jokin korvaus lisäksi.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Oma neuvoni on, kysy paljonko naapuri olisi valmis maksamaan.  Sitten alkakaa hieromaan sopuisaa lopputulosta. Naapurisopu kannattaa koittaa säilyttää, jos pyytää ylisuurta korvausta saattaa se pitkässä juoksussa tulla kalliiksi. Pahimmillaan tiedän tapauksia, että hengenvaaran on rajariidat aiheuttaneet. Silloin ei eurokorvauksen summa paljon lämmitä.

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)