Keskustelut Metsänomistus Korruptio- onko sitä metsissä ?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 490)
  • Korruptio- onko sitä metsissä ?

    Uutisista putkahtaa aika ajoin suuremman luokan korruptio-uutinen. Emer.prof. ASalmisen mukaan ”pienempiä” on tänä vuonna 30-40.! Mehtäukon mielestä paljon. Kuinkahan lie metsä-alan tila? Rakennuspuoli ollee puhtoisin…

  • Metsuri motokuski

    Jovaini on kaiketi ainoa joka sen on löytänyt. Urakoitsijoita ei näköjään välttämättä tarvitse kilpailuttaa kunhan vaan löytää sopivan ja mieleisen tekijän. Pahus kun näillä mieleisillä tekijöillä on isot sopimukset joko yhtiöiden tai mhy:n kanssa eikä ne jouda jovainin savotalle. Kyllä tämä on syrjintää kun ei saa eikä oikein joudakkaan. Korruptiota pahemmasta päästä.

    suorittava porras

    ?

    Jätkä

    Takavuosina meilläpäin maataloustuottajat ja muutamat ansiotyössä käyvätkin tekivät perinteiden mukaisia hankintakauppoja.. Joskus markkinatilanteiden heilahtaessa kävi niin, että usein käytetty ”käteiskauppa” ei ottanutkaan tulta. Kysynnän heiketessä oli helppo ostajan sanoa hiemankaan hankalammalle puunmyyjälle, että en saa ostaa tänä keväänä käteispuuta.

    Jos kyseessä oli Tukkipuu, oli vielä paljon suurempi syy sopia kauppa etukäteen ja siinä paperille pantiin mitta –  sekä laatuvaatimukset. Kun luovutusmitattiin tukit, niihin lätkittiin leimat päähän, eikä niistä tullut reklamaatiotaa hyväksytyn mittauksen jälkeen. Joskus joitakin tukkeja raakattiin mitan tai laadun takia,mutta ne jäivät myyjälle kotitarvesahapuiksi, tai pantiin kuitupinoon.

    Periaatteessa vieläkin on mahdollista kikkailla korjuupalkan osalta, jos kaupan kohteessa moton mittalaitteet näyttävät, että poistettujen runkojen keskitilavuus keikkuu hyvin lähellä luokan ala- tai ylärajaa, jossa kuution hakkuutaksa muuttuu tuntuvasti. Jos on tarkkasilmäinen kaveri, hän saattaa pystyä ”Penahan sen keksi ihan viimeisillä metreillä” – sumplaamaan keskijäreyttä juuri ja juuri rajan alapuolelle.

    Samoin – jos ollaan tukevasti järeysluokan keskivaiheilla, voi huoletta kahmaista isompia susilaatuisia puita, joista tulee kuutioita, mutta eivät pudota taksaa.

    On huomattava, että hakkuukone narskuttaa jo yhdessä päivässä useita satoja – jopa tuhansia runkoja, joten kyse ei ole aivan merkityksettömästä asiasta.

    Aikoinaan, kun metsurit tekivät ihan oikeasti urakkataksoilla harvennushakkuuta, tarkimmat kaverit laskivat koko ajan, paljonko tuli tienattua. Tärkeä työvaikeustekijä oli järeysluokka, eli tyvet laskettiin ja -merkattiin. Kun tiliväli alkoi olla täynnä, laskivat järeysluokkaa ja jos oltiin lähellä luokkarajaa, hakattiin esim viimeisenä päivänä vain aivan sippirunkoja.  Miksipä ei mopokuskitkin pystyisi siihen?

    Sekään ei ole kuitenkaan korruptiota.

    mehtäukko

    Motohakkuussa leimikon rajat näkyvät ennen ja jälkeen työn gps- kartoilla, ajo-urat näkyvät. Kun korjuun alasta ei voi lipsua suuntaan eikä toiseen, ne ostetut puut on vaan tehtävä. Ei siinä voi eikä tarvitse ajatella venkoilla keskijäreydenkään suhteen.

    Metsuri motokuski

    Miten jätkä täällä keskijäreydellä sumplitaan motolla jos leimikkoon tehdään esim alaharvennus ? Meille ei ainakaan metsäkoulussa sitä aikoinaan opetettu.

    Puuki

    Päätehakkuu leimikoissa varsinkin kannattaisi joskus kaadella pienet alikasvokseen jääneet yhden kuidun puut nurin ennen korjuuta.  Kerran kävi niin , että keskijäreys laski niiden takia n. 330 l:aan  vaikka leimikolla oli enimmäkseen  isoja n. kuution puita paljon.

    Laadun perusteella harvennettaessa ei valinnalla voi kovin paljon kikkailla . Se näkyy metsässä heti.

    Jätkä

     Mopokuski:”Miten jätkä täällä keskijäreydellä sumplitaan motolla jos leimikkoon tehdään esim alaharvennus ? Meille ei ainakaan metsäkoulussa sitä aikoinaan opetettu.”

    Ei sitä saa – eikä voi, metsäoppilaitoksessa opettaa. Sehän on moraalisesti väärin.  Henkilökohtaisesti en ole siihen sekaantunut koskaan,, vaikka taksanlaskentaakin jouduin opettamaan tosi kovapäisille kavereille – se riitti minulle, että he läpäisivät tentin aiheesta.

    Jätkä

    Puuki:”Laadun perusteella harvennettaessa ei valinnalla voi kovin paljon kikkailla . Se näkyy metsässä heti.”

    Ei pidä paikkaansa, kun se tehdään pelisilmällä. Syy on yksinkertainen: – Poistettu puu ei ole enää verrokkina!

    arto

    Nykyään metäkoulussa eivät tekotaksoista puhu mitää. 1 päivänä maineet kuulema. Kertoi nuori kouluja käynyt metsuri.

    Metsuri motokuski

    Metsuri hommissa ymmärränkin tämän keskijäreydellä sumplimisen mahdollisuuden ja se varmaan masserilla jotenkin onnistuu. Mutta moton mittalaitteella se voi olla aika haasteellinen toteuttaa.  Olishan se mukava jos jätkä avaisi tätä moton mittalaitteen sumplimista keskijäreyden osalta kun kirjoitti tällaisesta mahdollisuudesta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 490)