Keskustelut Metsänomistus Korruptio- onko sitä metsissä ?

  • Tämä aihe sisältää 490 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten JovainJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 490)
  • Korruptio- onko sitä metsissä ?

    Uutisista putkahtaa aika ajoin suuremman luokan korruptio-uutinen. Emer.prof. ASalmisen mukaan ”pienempiä” on tänä vuonna 30-40.! Mehtäukon mielestä paljon. Kuinkahan lie metsä-alan tila? Rakennuspuoli ollee puhtoisin…

  • mehtäukko

    Joovain…”Mhy:set tekevät puuntoimitus-sopimuksia yhtiöiden kanssa ja tämän kiintiön puitteissa harjoittavat yhteismyyntiä. Tähän ei pitäisi liittyä korruptiota…”

    Tässä jos missä on tilaisuus harjoittaa korruptiota.

    ”…Korruption kannalta erityisen tuomittavana on pidettävä ostotiimien tai urakoitsijan harjoittama ”metsänomistajan” puilla käymä kauppa, ”provisio” jota mahdollisesti käydään ja peritään?…”

    Edellisen väittämänsä Jovain itse kumoaa seuraavassa kuplassa. Myhistyshän nimen omaan ottaa provikat ja välittää kalikat klusterille ”erityisen tuomittavana”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Läpinäkyvyys estää korruption. Metsäomistajan pitäisi saada tietää minne puut menevät ja mihin hintaan. Mhy:n pitäisi pysyä välittäjän roolissa. Selkein välityspalkkion laskentatapa voisi olla tietty euromäärä per kaupattu kuutiometri tai jokin sovittu osuus välitetyn puuerän arvosta.

    mehtäukko

    ”..Metsäomistajan pitäisi saada tietää minne puut menevät ja mihin hintaan…” Ei kai kuulu? Kun kauppatapa on valittu, eikös se koske vain sen kaupan tapahtumaa, muu siitä eteenpäin jää vaikka liikesalaisuuden piikkiin…

    Metsuri motokuski

    Jos Anneli myy autonsa niin onko Annelin mielestä ostajan kerrottava myykö hän auton edelleen eteen päin ja millä hinnalla ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarkoitan tässä vain mhy:n välittämää puuta. Sen määränpään tietämisestä ei kai ole niin väliä, mutta hinta + välityspalkkio. Jos mhy tai jokin yritys ostaa puun itselleen, sitten tietenkään ei, vaan ulosmyyntihinta on salainen. En osaa sanoa kumpi rooli on tällä hetkellä vallalla, kertokaa ken tietää.

    Metsuri motokuski

    Pitääkö upm:n kertoa asiakkaalle millä hinnalla se toimittaa kuusitukkia MG: n sahalle ? Samoin pitääkö MG:n kertoa millä hinnalla se toimittaa kuusikuitua UPM:n tehtaalle ? Miksi mhy:n täytyy paljastaa liiketoimintansa kun muiden ei tarvitse ? Aika älyttömiä ajatuksia.

    Visakallo Visakallo

    Eikös se ole puunmyyjänkin kannalta parempi, ettei tarvitse ottaa mitään ylimääräisiä päänsärkyjä hinnoista sen jälkeen kun on puukaupat tehty.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pahoittelen tätä nillitystä, mutta itselleni mhy:n käytännöt ovat aiemmin näyttäytyneet sekavina. Silloin on selkeää, jos mhy:n liiketoimintayksikkö ostaa puun ”omaan lukuun”. Tässä mallissa mhy on puun ostaja. Sillä ei ole väliä mitä puulle tapahtuu sen jälkeen kun siitä on kantohinta saatu.

    Mhy.fi-sivusto: ”Korjuupalvelun kautta myydyn puun myyntitulo on verotuksessa hankintakauppatuloa. Tämä tarkoittaa, että kirjaat verotukseen puukauppatulot hankintatulona ja korjuukulut kirjataan kuluihin. Metsävähennys tehdään hankintakaupoissa koko puunmyyntitulosta. Vasta tämän jälkeen vähennetään puunkorjuun kulut. Pystyt hyödyntämään metsävähennyksen parhaalla mahdollisella tavalla.”

    Tässä mallissa hinnat tulevat esille ja vielä korjuun kulutkin. Tässä mallissa mhy on puun välittäjä.

    Jatkoa 4.11. Kun siis metsänomistaja kilpailuttaa puukauppansa mhy:n kautta (laajimmassa muodossaan siis valtakirjakauppana), puille voi tapahtua mikä tahansa kolmesta vaihtoehdosta: 1. puut ostaa ja korjaa metsäyhtiö, 2. puut korjaa mhy:n korjuupalvelu ja ne ostaa metsäyhtiö, 3. puut ostaa mhy omaan lukuunsa, korjaa ja myy edelleen.

    Jovain Jovain

    Tottakai Mhy perii provikan (korvauksen) puunvälittämisestä. Siihen ei liity korruptiota, mutta mehtäukko pointti oli, tilaisuus voi tehdä myös varkaan? Siinä mielessä Mhy ei poikkeaa virmoista. Korjuutiimit/urakointi, missä määrin puuta liikkuu ns. harmailla markkinoilla? Siitä tuskin on tietoa, kiinnostaisi esim. virallisen mittauksen toimintakertomus. Miten aktiivinen ote virallisella mittauksella on motomittauksen valvonnassa.

    Metsuri motokuski

    Meinaatko jovaini että urakoitsijan kannattaa hakata ohi mittaustodistuksen jonka perusteella hän saa korvauksen urakoinnista?  Toisin päin se voi olla myös että kannattaako ostaja ostaa sellaista puuta jota ei sille toimiteta ? Usko nyt jo jovain että kaikille on parasta se että moton mittaus on ajantasalla ja totuuden mukainen. Sen vuoksi mittalaite kalibroidaan parin päivän välein. Sekä tarkistetaan mittanauhalla laatu parikin kertaa tuurissa. Jos ei asioista tiedä niin ei kannata mitään epämääräyksiä kirjoitella pelkän olettamuksen perusteella.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 490)