Keskustelut Metsänhoito Korpisuon kuusten lahoviat.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 28)
  • Korpisuon kuusten lahoviat.

    Merkitty: 

    Kesällä mietittiin Saarijärvellä eräiden 50-60-vuotiaiden kuusta pääasiassa kasvavien korpisoiden kasvatustapaa.  Kuuset olivat syntyneet aiemmin talvihakkuuna poistetun hieskoivikon alle.  Pyrittäisiinkö jatkuvaan kasvatukseen vai harvennettaisiinko normaaliin tyyliin.  Koska uusia kuusentaimia oli erittäin vähän, päädyttiin perinteiseen kasvatustapaan.

    Harvennushakkuu tehtiin tammikuussa.  Keskimäärin hakatut kuuset olivat 86  l.  (Tukkirungot 267 l ja kuiturungot 74)  Hämmästys oli suuri, kun rungoista 17 % oli lahovikaisia.

    Siis tehtiin oikea johtopäätös, ettei yritettykään jatkuvaa kasvatusta.  Jatkokysymys, lahoavatko loputkin kuuset ennen ehtimistään päätehakkuuikään.   Sitten laajempi kysymys.  Kuinka yleistä moinen on?  Jos se edes kohtuullisen yleistä, niin saadaanko heittää hyvästit ajatuksille, että soita kasvatettaisiin jatkuvalla kasvatuksella?

    Tietenkin sitten jatkokysymys.  Miten tuollaista kuviota pitäisi jatkossa hakata ja kasvattaa?   Se on niin rehevää, ettei pelkkää mänikköä voi kasvattaa laatuongelmien vuoksi ja tietysti hirvilläkin saattaa olla sanottavansa männyn suhteen.

    Joudutaanko aloittamaan kierto alusta?  Siis ensin aukoksi, johon syntyy luontainen hieskoivikko.  Tämän alle syntyvät kuusentaimet nurin.  Vasta kun on kulunut 40 vuotta  sitten uskalletaan antaa kuusten lähteä kasvuun.  Onneksi meikäläisen ei tarvitse sitä miettiä.  Ruoho kasvaa päällä tai leijailen tuhkana taivaalla.

  • Timppa

    Eipä tietysti mitään.  Kyseessähän oli harvennuskohde.  Seuraava sukupolvi saa pähkäillä miten tekee seuraavan hakkuun.  Ehkä silloin on jo enemmän tutkimustietoa.

    Mettämakuri

    Nuita korpimaita joskus joutuu töissä raivaamaan, kokemus on että ovat kaikki hieskoivun  ” saastuttamia” , perkuu pitää tehdä monta kertaa jos aikoo havupuuta kasvattaa.

    Mettämakuri

    Ok. Eli kuviolle jäi harva lahokuusikko .

    Timppa

    Ei harva vaan harvennettu,

    mulle

    Kaikki siis ihan kaikki joutomaat metsittyvät ajanmittaan, yleensä ensin tulee Paju, joka puolestaan puhdistaa maan, sitten koivu, kuusi, mänty lopulta on metsä, ilman ihmistäkin ja aina näin.

    Mettämakuri

    Mullen aika käy kuusen kohdalla vähiin

    pihkatappi

    Turvemailla ei maannousemaa juuri esiinny. Eli pitäis selvittää, onko tuossa sitten kuitenkin maannousema ja maaperä ns. saastunut kuusen kannalta, vai joku muu lahottaja ja kuusia voi kasvatella vielä monta sukupolvea. Esim firmat pyrkivät rehevillä turvemailla jatkuvaan kasvatukseen, kun taimettuminen onnistuu useinmiten itsestään ja maannousema ei tutkimusten valossa ole ongelma.

    mehtäukko

    ”.. Ajanmittaan..” on sellainen käsite metsätaloudessakin, ettei eväät ja kenenkään terveys riitä moiseen odotteluun.

    Per Ä Reikäs

    Puuki kertokoon insinööri taidoillaan lopullisen ratkaisun?

    mulle

    4H nuorten toimiin lisäksi, kuten jo 1940 Hitler-Jugend kuusien istutusta 0.15€ taimi, kuten tyhjistä tölkeistä.

     

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 28)