Keskustelut Metsänhoito Koron vaikutus harvennukseen

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)
  • Koron vaikutus harvennukseen

    Metsää harvennetaan, jotta saataisiin puut lihomaan myyntikuntoon mahdollisimman nopeasti. Normaalien hyväksyttyjen harvuuksien sisällä on useita harvuuksia, joista voidaan valita sopivin. Ymmärtääkseni korkean korkokannan aikana pitäisi pyrkiä nopeampaan kasvuun ja matalan korkokannan aikana olisi tärkeää pyrkiä runsaaseen puusatoon, vaikkapa sitten kasvuajan kustannuksella.

    En ole kuitenkaan havainnut asiaa julkisuudessa pohdittavan. Toisaalta nykyisetkin metsänhoidon ohjeharvuudet lienevät optimaalisia vain jollakin korkokannalla arvolla.

    Pitäisikö korkokannan vaikuttaa metsän harvennuksen jälkeiseen harvuuteen?
    Millaiset voisivat korkokannan muutoksien vaikutukset olla?
    Onko nykyisten ohjeharvuuksien laskennassa käytetty jotain korkokantaa ja mikä se on ollut?

  • Panu

    Ilmeisesti tämä korkomalli lähtee siitä, että metsämaata ei ole mahdollista myydä ja ainoa mahdollinen tapa millä metsä tuottaa on tehdä hakkuita. Siinä se menee pieleen.

    Varmaan malli on käyttökelpoinen silloin jos on ostanut metsät lainalla eikä aio koskaan myydä metsämaata. Tämä ei kuitenkaan läheskään aina ole tilanne.

    jees h-valta

    Jätkä pätkä se vain jaksaa vanhaa jankuttaa. Mikään ei pakota tähtäämään arvopuun päätehakkuuseen vaan metsä voidaan hakata vaikka kuitukoossa jos metsänomistaja niin järkeväksi näkee. Ja enenevissä määrin tulee näkemään. On monia syitä siihen. Eli kukin tajuaa ihmisen iän rajat ja saa hakata itselleen tuloja koska katsoo niitä tarvitsevansa. Toisekseen tauti-ja luonnontuhot ovat järkevä peruste ja kolmanneksi myös lisääntyvä kuitupuun tarve eikä suinkaan vähäisimpänä. Niistä voi tulla se tulevaisuuden arvopuu ja tukin merkitys saattaa hiipua ja varmasti väheneekin koska rakentamisen uutta tulemista ei juurikaan näy.

    Gla

    RR kirjoitteli ensimmäisellä sivulla, että tietoa koron vaikutuksista löytyy ja korkoa ei metsänkasvatuksen ominaispiirteistä huolimatta pidä jättää huomiotta.

    Tuo pitää paikkaansa, mutta ei alkuunkaan vastannut aloittajan kysymykseen, jota hän pohjusti spekuloinnilla matalan ja korkean koron aikaisísta vaikutuksista puun kasvatusketjuun

    Mitä RR haluat vastata seuraaviin aloittajan tuota taustaa vasten esittämiin kysymyksiin:
    – Pitäisikö korkokannan vaikuttaa metsän harvennuksen jälkeiseen harvuuteen?
    – Millaiset voisivat korkokannan muutoksien vaikutukset olla?

    Itse olen sitä mieltä, että harvennusvaiheessa ei kannata pohtia korkoa, koska päätehakkuu tietynlaisen kasvatusketjun tuloksena on tavoitteena. Kun nyt tehdään harvennusta, ei päätehakkuuvaiheen aikaisesta korosta ole meistä kellään mitään aavistusta. Jos siis harventaa korkean koron mukaisesti, saattaa se kostautua päätehakkuuvaiheessa, kun mieli sopivasta laskentakorosta muuttuukin. Käytännössä siis päätös harvennuksesta tehdään metsää katsomalla, vaikka tämän menetelmän olet moneen kertaan tuominnut. Mutta nyt pyydän sinulta teoreettisten periaatteiden sijaan näkemystä siitä, miten asia käytännössä sinun mielestäsi kannattaa hoitaa.

    Panu

    Mitä siitä nettonykyarvolaskelmasta jää käteen? Sinne arvotaan joku korko (joka on siis täyttä arvailua vuosikymmenten tähtäimellä) ja sitten arvotaan joku toinen korko ja heitetään arpaa mikä niistä valitaan.

    Panu

    Investoinnin osalta tuon ymmärrän. Investoinnissa ei lähdetä siitä, että investoinnin kohde voitaisiin myydä kesken ”investointikauden” pois. Monet ajattelevat metsää samalla lailla.

    Puhtaasti sijoittajan näkökulmasta noin ei voi kuitenkaan ajatella. Sijoittajan laskelmissa sijoituksen arvo kasvaa joka päivä kun puut kasvavat (eikä vasta hakkuupäivänä) ja siten syntyy sijoituksen tuotto%.

    Hakkuita kannattaa kuitenkin tehdä usein ja voimakkaina tästä näkökulmasta katsoen, jotta metsään sidottu pääoma pysyy mahdollisimman pienenä suhteessa arvokasvuun. Näin hakkuut pitäisi optimoida, korko ei asiaan vaikuta.

    Reima Ranta

    Puu kasvaa sen iän funktiona m3/v, e/vuosi ja suhteessa prosentteja puun kokoon ja arvoon nähden. Ei teistä kukaan kysy pankinjohtajaltakaan talletusta tehdessänne, että montako euroa hän maksaa teille korkoa vaan montako prosenttia. Metsästä tavoittelemme tietysti euroja, mutta korko huomioiden.

    Pitää ymmärtää arvokasvun ja suhteellisen arvokasvun ero. Puun suhteellinen arvokasvu heikkenee nopeasti puun ikääntyessä.

    Jos ostaa metsän ja maksaa siitä enemmän kuin sen hakkuuarvo vähennettynä veroilla ja kuluilla on, niin suhteellisen arvokasvun täytyy olla tai saada suuremmaksi kuin Puukin edellä hyvin ilmaisema korko on (oman pääoman ja vieraan pääoman suhteelliset korko-osuudet lisättynä riskillä 0,5%), muuten käy huonosti.

    Kun metsästä poistetaan niin harventaen kuin päätehakkuin puita, joiden suhteellinen arvokasvu on pienempi kuin tämä puukin mainitsema korko, niin metsän suhteellinen arvokasvu saadaan jyrkästi nousemaan ja samalla sijoituksen riski vielä pienenee. Suhteellinen arvokasvu on saattava suuremmaksi kuin Puukin esittämä korko.

    Lähes poikkeuksetta suhteellinen arvokasvu paranee harvennuksessa, kun poistetaan suurimpia puita ja harvennetaan harvemmaksi, sillä maapohjan hinnan merkitys suhteelliseen arvokasvuun on yl. vähäinen.

    Reima Ranta

    Minusta on omituista, että paremmin yl. ymmärretään, että korko on huomioitava, kun on metsän ostamisesta kyse. Näissäkin keskusteluissa se minusta näkyy. Markkinatoimijoiden ja perintömetsänomistajien näkemykset näyttävät olevan erilaisia. Kuitenkin kyse on lähinnä oman pääoman ja vieraan pääoman korkoerosta, jonka minun on vaikea nähdä olevan kummoinen.

    Panu

    Luulisin, että puhumme nyt samasta asiasta: suhteellinen arvokasvu = pääoman tuotto. Menikö oikein?

    Toki jos vieraalla pääomalla ollaan liikkeellä niin kannattaa laskeskella riittääkö pääoman tuotto% metsässä lainan hoitamiseen. Mahdollisesti pääoman tuotto%:sta joudutaan jopa tinkimään, jotta saadaan käteistä lainan maksuun (jos ei halua myydä metsämaata). Itse näkisin kuitenkin mieluiten laskelmia siitä miten saadaan paras pääoman tuotto%.

    Panu

    Tarkoitatko, että kasvaisi, jos se raha olisi laitettu johonkin pankkitalletukseen metsän sijaan? Jos näin on niin en oikein ymmärrä miksi se pankkitalletus (joka ei toki ole riskitön) pitäisi tähän sotkea.

    Minä haluaisin nähdä kuvaajan metsän pääoman tuotto%:sta 0 – 150 vuotta. Parametreiksi syötettäisiin tarvittavat tiedot kuten maapohja, lämpösumma ja puulaji. Löytyykö tämmöistä? Tämän tiedon perusteella kuka tahansa voisi koska tahansa verrata oman metsänsä sen hetkistä tuottoa johonkin muuhun sijoituskohteeseen, vaikka sitten siihen pankkitalletukseen. Ei tarvisi arvailla tulevaisuuden korkoja.

    Panu

    Juu toki, kaikki tämmöiset riskit kuten tuulituhot laskee sitä pääoman tuotto%:ia (isommalla otannalla, jossa riskejä myös toteutuu) ja siksi riskejä kannattaa ottaa vain tiettyyn rajaan asti.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)