Keskustelut Puukauppa Korjuuvauriot harvennuksilla

  • Tämä aihe sisältää 48 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Korjuuvauriot harvennuksilla

    Onko kokemuksia korjuuvaurioista ja niiden korvauksista harvennushakkuilla?

    Puustoon jääneet pilkat, ajourapainaumat, liian harvaksi hakattu ym.

  • Metsientytär

    Siis en todellakaan uskaltaisi julkaista mitään nimiä netissä ikinä. Kaikilla on huonoja päiviä ja se ei tarkoita että koko yritys olisi huono. Ja se on kyllä totta että olen aika alkeissa puuasioiden suhteen.😅 Metsän omistusta vasta kuukausia takana. Tarkoituksena olisi saada kasvuun metsiä. Ne aika sekalaisia. Osa oli ennakkoraivattu ja osa ei. Sekametsiä siis. Kunhan nyt harmistustani purin viestiin tänne.

    Tosiaan energiapuukaupasta kyse, mutta lähti mukaan paksumpiakin puita sekametsästä mitä oli ajateltu ja se latvus jäi maahan.  Noh mutta mitään ei avohakattu. Muuttuivat vain harmillisen koivuvaltaisiksi osin.

    Oppirahoja maksan nyt tästä että tietää tarkemmin sopia kaiken tulevaisuudessa tarkkaan.  Ja että raivaussahalla sekä moottorisahalla itse kuviot kuntoon mitkä voi. Ottaa isommat puut omaan käyttöön. Metsäkonetta ei ole hyvä päästää kaikkialle.

    Noh mutta ostajan kanssa täytyy mennä metsään katselemaan tilannetta 🙂

    mehtäukko

    Metsä-asioissa kokenut mentori jos olisi lähipiiristä. Itse olen siinä virassa jatkajillemme.

    pihkatappi

    Järeät haavat ovat komeita puita, muutaman haavan voi jättää jokaiselle kuviolle järeytymään. Kuitenkin haapa kasvaa lähes poikkeuksetta päätehakkuuseen mennessä firmojen säästöpuiksi, järeää haapaa ei saa kaataa. Jos kuviolla kymmeniä haapoja, kasvutappio ja hankaluus päätehakkuussa ja sen jälkeen pahempi kuin tyvilaholla kuusella. Firmat perustelevat haapojen jättämistä sillä, että haavan juurivesoista syntyy viidakko kaadon jälkeen, mikä on tietysti totta ja kannattaa huomioda. Metsänomistajan pitää etukäteen päättää haapojen kohtalosta, kirjataan kauppakirjaan: ”Haavat pois, jätetään pystyyn huonompi havupuukin mieluummin kuin haapa, jätetään pystyyn vain muutama haapa tulevaksi säästöpuuksi”.

    A.Jalkanen

    Jatkan tuohon samaan teemaan josta pihkatappi hyvin alusti. Metsäuutiset kertoo plusmallin metsänhoidosta:

    ”Säästöpuuryhmien lisäksi aukoille on jätetty runsaasti yksittäisiä järeitä haapoja sekä muita metsätaloudelle vähäarvioisia lehtipuita, kuten leppää ja raitaa. Näin toimitaan kaikilla Metsä  Groupin hakkuilla, sillä yhtiö on linjannut, ettei se osta kuin kuusta, mäntyä, koivuja sekä alle 40-senttistä haapaa.

    Kysyttäessä myös kaksi muuta suurta metsäyhtiötä kertovat jättävänsä taloudellisesti vähäarvoisen lehtipuun metsiin.”

     

    Marjametsä

    Viherpesua parhaimmillaan, 600te harvesteria kannattamatonta käyttää puun kaatamisessa, josta ei saa tuloja. Siispä nimeämme sen säästö tms. puuksi, ja saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, luontoarvot ja koneen  kannattavuutta paremmaksi.

    mehtäukko

    Kääntäen: miksi tehdä vain kulua ajassa ja välineissä kaataakseen sillä 600 tuhannen euron motolla kellekään jalostukseen kelpaamattomia puita?

    Panu

    Elävien, vähänkään isompien haapojen kaataminen aiheuttaa juurivesahelvetin. Siinä on yksi syy olla kaatamatta niitä.

    A.Jalkanen

    Jos haapoja uhkaa tulla liikaa tai liian suuria, ongelmaa voi taklata kaulaamalla niitä. Suuria haapoja kannattaa keskittää peitteisinä hoidettaviin tai hoitamatta jätettäviin maastonkohtiin, ei ainakaan männyntaimikoihin.

    mehtäukko

    Ei haapoja liikaa voi tulla kun siinäkin asiassa ollaan ajoissa liikkeellä. Ne listitään MG:ssa harvennuksissa pinoon.

    suorittava porras

    Haapavesakkokaan ei ole ongelma ,jos se tulee raivattua parina peräkkäisenä kesänä hakkuun jälkeen. Viimeistään kolmannella kerralla on kannosta ja juurista ”virta ” lopussa.  Kyse on kuitenkin yleensä varsin pienestä alueesta. Vuoden kasvua pidemmäksi ei vesakkoa kannata laskea.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)