Keskustelut Metsänhoito korjuun suunnittelu (turvemaalla)

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 45)
  • korjuun suunnittelu (turvemaalla)

    Täällä tuntuu kaikilla olevan tilukset lehdoissa tai OMT-mailla, mutta nyt pitäisi pohdiskella mitä tuollaisen kostean turvemaan kanssa tekisi.

    Useita kuvioita, joihin osaan ehdotetaan päätehakkuuta ja osaan harvennusta. Mietin vain onko tuossa päätehakkuussa yhtään mitään järkeä. Kuutioita on toistasataa hehtaarille, mutta suoraa runkoa on hankala löytää ellei joku isompi kuusi satu jossain tönöttämään. Jos oikein lyhyttä tukkimittaa tarjolla niin silloin sieltä saattaa jonkun tukinkin saada myytyä. Kuitua siis tarjolla pääasiassa.

    Jatko muodikkaasti jatkuvalla kasvatuksella? Pienempää kuusta kasvaisi aika hyvin koivujen lomassa, joita pystyisi ehkä hyödyntämään. Olisiko ojituksen tarvettakaan tällöin niin paljoa mikäli haihduttavaa puustoa jää riittävästi palstalle? Ojat tuntuvat vetävän ihan hyvin nykyisellään

  • protokone

    Samaa mieltä kuin Kurki. Jos se ei ole paksuturpeinen niin raju maanmuokkaus ojituksin niin ,että pintaan saadaan kivennäismaata ja hivenaineita. Ja veden pinta alas. Jos siellä kerran kuusi on jo luonnostaan, niin kyllä siihen oikea metsä syntyy muokkamalla.

    Jätkä

    Jeessin mielipide ei tällä nimenomaisella kerralla ole perseestä. Älä kuvittelekaan kasvattavasi sahatukkeja tuossa. Niiden laatu ei kelpaa muuhun kuin ladonseinälaudoiksi ja sitä tavaraa on joka sahalta saatavana rajattomasti ja halvalla. vanhat kuuset pois ja hieskoivikko tilalle. Ei sitä tarvitse sen useammin raivata / harventaa kuin tiheää männyntaimikkoakaan. Sinne tulee aikanaan kuusentaimet alle ja niin olet saanut uudet puusukupolvet lähes ilmaiseksi.

    Tollon tolloilusta älä piittaa.

    Tolopainen

    Varsinainen metsäasiantuntija suosittele hieskoivun kasvatusta. No on sekin parempaa kuin istuttaa haavikko. Mutta kummallakaan ei rikastu. Saattaa sinne koivujen alle kuusta tulla 40v kuluttua on metrin mittaista aukkoista taimikkoa.

    Visakallo

    Olen päässyt seuraamaan 50-luvun surkean suon kehityskaarta 2020-luvun hyväksi puuntuotantoalueeksi. 10 hehtaarin suo oli veden vallassa 60-luvun alkuun, jolloin sille tehtiin silloisen MERA-ohjelman mukaisesti ojitus 60 metrin sarkoihin. Olemassa olevaa puustoa kunnostettiin raivaamalla ja poistamalla hevospelillä huonoja puita myyntiin ja polttopuiksi. 80-luvulla tehtiin ylispuiden poisto, ja ojat perattiin ja täydennettiin 30 metrin sarkoihin. Tehtiin myös terveyslannoitus. 2000-luvun alussa tehtiin ensiharvennus aliskasvoksesta kasvaneeseen kuusikko-koivikko-männikköön. Kohta tehdään 2. harvennus, jonka jälkeen alueella on 80% kuusta, 10% mäntyä ja 10% koivua. Kuusten kasvu on ylittänyt kaikki odotukset. Reheväpohjainen turvemuuttuma, jonka vesitalous ja hivenainetasapaino on kunnossa, on näköjään kuuselle erittäin hyvä kasvualusta ainakin täällä eteläisemmässä Suomessa.

    A.Jalkanen

    Paljonko lienee turpeen paksuus Visakallon muuttumalla nyt? Kuusen sanotaan vaativan sen, että juuret pääsevät kivennäismaahan, mutta pitääkö tämä paikkaansa enää jos alue terveyslannoitetaan tai tuhkalannoitetaan?

    Jätkä

    Hieskoivu toimii erinomaisena pioneeripuuna muuttamassa kehno rahkaneva tuottavaksi metsämaaksi ja mikä parasta – ilman kustannuksia!

    Kunhan taimikkovaiheessa harventaa vesakon. On ihan samantekevää, onko hiekset siemen – vai vesasyntyisiä. Koivukuitua tulee melkoista vauhtia ja parinkymmenen vuoden kuluttua suojuspuuasentoon kuusentaimien päälle hakaten alkaa uusi kuusisukupolvi nousemaan. Saattaapa mäntyjäkin tulla sekaan.

    Uudistuskulut alas – puuntuotanto ylös. Turvemaalla ei tule kunnollista tukkipuuta, jos turve on yli kolmekymmentä senttiä paksu.

    pihkatappi

    Näkemättä ehdotan seuraavaa: ennakkoraivuu, jossa jätetään parhaat taimet pystyyn. Uudistushakkuu pystykauppana ja motokuskille toivomus säästellä siemenpuiksi mahdollisuuksien mukaan suorat kuitupuurungot tai voihan noita itsekin merkitä. Todennäköisesti puuston valtapituus noin 15 m, jolloin hakkuussa jäävien taimienkin huomiointi helpompaa.

    Sitten antaa tulla alle täysitiheän sekataimikon. Todennäköisesti siemenpuiden poiston voi lykätä ensiharvennukseen, jota ennen tietysti normi taimikonhoidot. Jokatapauksessa kustannusten välttäminen olisi tärkeämpää, kuin täystiheä havupuusto.

    Visakallo

    A.Jalkanen: ”Paljonko lienee turpeen paksuus Visakallon muuttumalla nyt? Kuusen sanotaan vaativan sen, että juuret pääsevät kivennäismaahan, mutta pitääkö tämä paikkaansa enää jos alue terveyslannoitetaan tai tuhkalannoitetaan?”

    Hyvä kysymys! Pitääkin selvittää asia jossain vaiheessa. Ojanpenkat ovat nyt hyvin matalat ja kivettömät, eli kaivettu maa on ollut turvetta, ja penkka on myös painunut turpeen sisään. 10 hehttarin alue on hyvin tasainen, eli paikalla on todennäköisesti ollut aikoinaan lampi, joka on kasvanut umpeen. Ojituksen jälkeen maanpinta on pudonnut selvästi. Ojituksen aikaan turvekerros on ollut vähintään metrin, ja nyt muuttumakerros voisi olla ehkä puolet siitä.

    Tolopainen

    Pelloilla turvekerros kuluu aika nopeasti 50v sitten turvemaata ollut pelto voi nykyisin olla savikkoa. Uutta maata ei muodostu, kyllä sitä pois kuluu eri syistä.

    jees h-valta

    Ei se kyllä aivan savikoksi muutu Toloppa. Kyllä sinne se multakerros jää mutta alle puoleen kutistuneena siihen nähden mitä alkulähtötilanne on ollut. Jos satut muistamaan perustin ensimmäisen haavikon tällaiseen turvemuuntumaan eikä sieltä kyllä savea löydy kuin erittäin syvien ojien maapenkoista jotka riesallisesti olivat tietysti sen ajan mukaan pellolle nostettuina. Tämäkin alue oli vanhaa Pitkäjärven vesijättöä jolloin alue oli kevättulvissa veden alla. Rajut ojitukset kuivattivat ja alue on kyllä hyvää kasvullista metsäpohjaa nyt. Olisi toki ollut peltonakin mutta kukapa niitten kaas enää vehtaa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 45)