Keskustelut Metsänhoito Korholan metsäseminaari 2014

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 113)
  • Korholan metsäseminaari 2014

    Korholan metsäseminaari pidettiin 10.05.2014.

    Siellä ratkottiin puuntuotantoa heikentäviä, rajoittavia; jopa tuhoisia helposti korjattavissa olevia akuutteja ja kroonistumaan päästettyjä ongelmia.

    Perusongelma on holtiton sorkkaeläinlaidunnus ja siitä versonut myyräkannan säätelyjärjestelmän täydellisen asiantuntematon manipulointi.

    Seminaarissa saimme tietää, että perusongelman eliminoinnin ansiosta 40-vuotiaana päätehakattu keskinkertaiselle kasvualustalle perustettu rauduskoivikko oli tuottanut keskimäärin 500€ hehtaaria kohti vuodessa. Tukkiprosentti päätehakkuussa 86.

    Kuusenjuurikäävikköön pakotetusti perustetun kuusikon tuotto on negatiivinen.

  • Salonpoika

    Metsuri motokuskille ja muillekin sanoisin ettei tämänhetkinen siedettävä hirvikanta pelasta välttämättä tuhoilta. Jos viljelen nyt koivua tai mäntyä täytyisi kannan kestää alhaalla kymmenen vuotta ennenkuin taimet olisi turvassa. Siihen nykyinen metsästysjärjestelmä ei ole tähän mennessä pystynyt enkä usko siihen jatkossakaan. Olen käynyt nyt muutaman päivän harventamassa kuviota joka osittain tuon hirvituhovaaran takia istutettiin kuuselle. Pelko on osoittautunut aihelliseksi, Luontaisesti paikoin runsaasti tullutta mäntyä ja koivua hirvet ovat särkeneet paljon. Tila sinänsä on oikea hirvien paratiisi, rauhallinen runsaasti nuoria taimikoita ja kumpareita sisältävä niemi. Vaikka viimetalven muutamalla tarkastuskäynnillä siellä ei paljon asukkaita näyttänyt olevan on ne kuitenkin omat jälkensä jättäneet. Pakko (tai ainakin minusta järkevää) tuollaisissa riskialttiissa kohteissa tuhovaara on ottaa huomioon. Vara on viisautta näissäkin hommissa.

    Metsuri motokuski

    Ehkä tässä on sen verran opittu että nyt pystytään ennustamaan jo paremmin hirvikannan kehitys ja sitä pystytään ylläpitämään sopivassa tiheydessä. En usko että nykyisellä tietämyksellä joudutaan siihen että kanta lisääntyy huomattavasti nykyisestä. Se varmaan on ollut yksi peruste nykyisen hirvitalousalueen suunnittelussa.Toisaalta tämähän velvoittaa siihen että yhteistoiminta metsänomistajien ja metsästäjien välillä toimii vähintään nykyisenlaisena mm metsästysvuokrien ja muiden kulujen osalta.

    Yksi uhka meille metsästäjille on edelleen tarvittavan metsäjäkunnan motivoiminen hirvijahtiin kun nykyinen ikäluokka alkaa lopettamaan hommat ikääntymisen vuoksi.

    Hirvihän tekee aina vahinkoa jollekkin vaikka niitä ei olisi kuin yksi pitäjässä. Nyt näissä vahingoissa pitää vain säilyttää suhteellisuuden taso ja asettaa vahingot realistiselle tasolle. Aivan kuin petojenkin osalta porojen ja peurojen osalla. On tuhansia hehtaareja joilla hirvet eivät tee vahinkoa vaikka sopivalle näyttäviä taimikoita olisikin. Varmaan mihinkään nolla tasoon tuskin päästään. Minusta kuitenkin nykyisellä hirvimäärällä voidaan mäntytaimikoita viljellä. Ehkä ei nyt ihan joka paikassa mutta varmaankin sen verran että tarvittava mäntymäärä saadaan tuotettua teollisuuden käyttöön.

    Gla

    Tarkoitatko, että joidenkin puuntuottajien on tyydyttävä kasvattamaan lahoa kuusta lahon kuusikon tilalle?

    Se, että hirvikanta hallitaan nykyään ei riitä. Kantaa pitää edelleen alentaa, mutta siihen ei riitä taito. Tarvitaan myös tahtoa ja siitä on eniten puutetta.

    Metsuri motokuski

    Taas sorruin tähän hirvikeskusteluun, vaikka kerran lupasin että näin en enää tee. En taida enää jatkaa kun tämä ei siitä muuksi muutu. Jokainen saa asiasta olla mitä mieltä haluaa. Yritän jatkossa olla puuttumatta tähän ikuisuusasiaan. Se voi olla vaiketa mutta yritetään taas. 🙂

    mehänpoika

    Metsuri motokuski:
    ””Taas kerran sorruin tähän hirvikesklusteluun, vaikka kerran lupasin että näin en enää tee. … Jokainen saa asiasta olla mitä mieltä haluaa.””

    – Ei asia ole alkuunkaan niin, että mielipidepalstalla saa esittää vaikka valheita nykyisenlaisen hirviharrastuksen jatkuvuuden tueksi. Hirvikirjoittelu on tarpeen ja ajankohtaista siihen asti, kunnes hirvipolitiikka saadaan oikeille raiteille. Ei harrastus saa olla ohjaamassa uudistettavan puulajin valintaa tai vaikuttaa metsänhoitohalukkuuteen.

    Erikoisesti metsän tuotosta toimeentulonsa saavien on säilytettävä korkea moraali metsässä tapahtuvan itselle mieluisan hirviharrastuksen mitoittamisessa, koska se haittaa pahasti puuntuotantoa sekä maantieturvallisuutta.

    Gla

    Vaikka Metsälehden keskustelupalstan kirjoitukset ei käytännössä yhtään mitään hirvipolitiikkaan vaikuttaisikaan, mielestäni Metsuri motokuskin kannattaisi silti suhtautua eri tavoin tähän asiaan. Parin viimeisen päivänkin aikana on hänen virheellisiä käsityksiään oikaistu, joten ei sen takia kannata sulkea silmiänsä aiheelta. Minusta keskustelun idea on juuri siinä, että saa uusia näkökulmia, eikä niin pahasti sokeudu omiin ajatuksiin.

    Metsuri motokuski

    Olen samaa mieltä GLA:n kanssa siitä että ei uppouduttaisi niihin omiin mielipiteisiin ainoina oikeina ja oltaisiin valmiit perusteluin niitä muuttamaan. Ehkä olen niin kovapäinen ja luetun ymmärtäminen on niin vaikeaa että mitään todella uutta en tästäkään keskustelusta löytänyt aiempiin keskusteluihin verrattuna.

    Toisaalta omat näkemyseni joita olen esittänyt ovat perustuneet siihen tosiasiaan että olen nykyään metsässä työ ja harrastuksen puitteissa noin 40 – 50 h viikossa eri puolilla pohjoista Keski-Suomea. Mutta ehkä sitten joskus on aika mielipiteiden muutokselle kunhan löytyy jostain todellista ja tutkittua faktaa siitä että nykyiset toimet hirvikannan hoidosta ovat osoittautuneet vääriksi, varsinkin kun Suomen hirvikanta on alle puolet mitä se on muissa pohjoismaissa. Uusia tutkimuksia odotellessa……..

    Anton Chigurh

    Tässä ketjussa on kysymys siitä, että kun sorkkaeläinlaidunnus ESTETÄÄN, niin rauduskoivikko tuottaa KESKINKERTAISELLA kasvualustalla 500€ vuodessa. Samalla poistuu kuusenjuurikääpä, jolloin kuusenkasvatuskierto on taas mahdollinen.

    Hirvi on pahin mahdollinen tuholainen metsässä, jonne se ei luonnostaan kuulu.

    A.Jalkanen

    Metsuri motokuski muistuttaa tärkeästä pointista: miksi Ruotsissa siedetään paljon suurempaa kauris- ja hirvikantaa ja sitä myöten paljon suurempia liikenne- ja metsätuhoja? Onko selitys erilainen metsänomistusrakenne vai erilainen metsästyskulttuuri? Vai jokin aivan muu.

    Kommentit edellä esittämääni energia+laatukasvatusohjeeseen ovat myös tervetulleita. Siis toimiiko energiapuun ja laatutukin kasvatuksen yhdistäminen samassa metsikössä? Huipputuloksiin voidaan päästä montaa reittiä. Olennaista on minimoida etukäteen ne riskit jotka voidaan minimoida. Esimerkiksi koivun huippulaatuun voitaneen päästä sekä huipputiheydellä että karsimalla. Hirvi on kuitenkin eliminoitava molemmissa ketjuissa.

    suorittava porras

    Ruotsissa metsän kasvattaminen on enemmän ammattimaista ja metsänomistajia on suhteessa huomattavasti vähemmän kuin Suomessa . Metsien hoitoa ei ole tuettu naapurissamme enää vuosiin , mikä on johtanut siihen , että on ollut pakko tehdä metsänhoidolliset toimenpiteet oikeaan aikaan . Meillähän vasta kemera-ehdon täyttyminen on ollut monille merkkinä siitä , että hoitotöihin voidaan ryhtyä . Biologian ja talouden kannalta tuossa vaiheessa olaan jo armottomasti myöhässä . Kaksi kolmattaosaa
    metsänomistajista ei tee taimikonhoitoja lainkaan .

    Tuholaiset ( myös hirvet) iskevät halukkaasti heikkokuntoisiin puihin ja taimiin . Murtunut tai katkennut puu kelpaa hyönteisille ja liiallisen varjostuksen seurauksena ”mehevöitynyt” männyntaimi hirville . Varjossa kasvavlle männyntaimelle voi käydä huonosti ilman hirviäkin .
    Ne nuutuvat ja katoavat vähitellen hävitessään kilpailussa
    lehtipuulle .

    Puiden kasvatuksessa on pyrittävä suositusten mukaisiin ja lumituhoille alttiilla alueilla jopa suositusten alarajoilla oleviin tiheyksiin . Hennoista ja latvuksensa menettäneistä liian taajassa kasvaneista puista ei tule koskaan laatutavaraa . Luonto ehtii korjata sadon ennen ihmistä , pahimmillaan jo taimikkoasteella.

    Energiapuun kasvattaminen on syytä poistaa laatupuun kasvatuksen keinovalikoimasta ja metsässä tapahtuvia korjuukertoja on pyrittävä yleisemminkin vähentämään .
    Kunnollinen taimikonhoito ja korkeintaan kaksi harvennusta ennen päätehakkuuta riittävät mainiosti toimenpiteiksi tuotettaessa laadukasta puuta.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 113)