Keskustelut Metsänhoito Korholan metsäseminaari 2014

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 113)
  • Korholan metsäseminaari 2014

    Korholan metsäseminaari pidettiin 10.05.2014.

    Siellä ratkottiin puuntuotantoa heikentäviä, rajoittavia; jopa tuhoisia helposti korjattavissa olevia akuutteja ja kroonistumaan päästettyjä ongelmia.

    Perusongelma on holtiton sorkkaeläinlaidunnus ja siitä versonut myyräkannan säätelyjärjestelmän täydellisen asiantuntematon manipulointi.

    Seminaarissa saimme tietää, että perusongelman eliminoinnin ansiosta 40-vuotiaana päätehakattu keskinkertaiselle kasvualustalle perustettu rauduskoivikko oli tuottanut keskimäärin 500€ hehtaaria kohti vuodessa. Tukkiprosentti päätehakkuussa 86.

    Kuusenjuurikäävikköön pakotetusti perustetun kuusikon tuotto on negatiivinen.

  • Pähkäilijä

    Suuret tiheydet on paras keino suojautua hirvituhoilta. Enää ei vain uskalleta luottaa siihen, että koivuakin tulee luontaisesti ihan älyttömästi jos aukolla sattuu olemaan muutamiakin pystyssä. Kuusia istuttamalla pelataan varmaan päälle.

    Lähettäjä: Ammatti Raivooja

    #################

    eiköhän näitä taimikoita ole Suomessa enemmän kun tarpeeksi, istutuksen jälkeen unohdettuja pusikoita tai suoraan avohakkuun jälkeen sellaisekseen jätettyjä kuvioita minne ei edes ole mitään istutettu ja vatukko on istutukset tappanut.

    Näissäkö se on hirviongelman ratkaisu ja metsiemme tulevaisuus?Riukuuntunut nuori metsä jossa ei mitään mahdu raivaten maahan kaatamaan?

    A.Jalkanen

    Ratkaisu ei ole missään tapauksessa ’riukuuntunut’ nuori metsä, vaan hoidettu ja monimuotoinen mutta tiheä. Riukuja ei kannata kasvattaa edes energiaksi.

    Ammatti Raivooja

    Suuret tiheydet= Mäntyä 4000-10 000. Raivaus 5-8metrisenä. Parhaimmat chäänssit saada taimikonhoidossa jäämään hyvä ja laadukas metsä kun hirvien pilaamat puut kaataa pois. Samalla tulee laatua mäntyyn. Sama juttu koivulla, luontaisesti tulee paljon ja sit niistä voi valita parhaimmat. Rauduskoivun luonnollinen uudistaminen jokseenkin helppoa jos tontilla sattuu muutamakin olemaan. Ja jos energiapuuta haluaa niin tuoreilla kankailla on mahdollista kasvattaa 4000 mäntyä ensiharvennukseen. Ohjeelliset istutustiheydet ei anna varaa yhtään, että sieltä ykskään puu tuhoutuu. Realiset istutustiheydet on vielä alhaisempia.

    Nimenomaan näitä pusikoita on tarpeeksi, siksi hirvivahingot onkin pikkuvika. Ja hirvituhot ei lopu ennenkuin kaikki on tapettu. Jos kanta puolitetaan niin karkeasti hirvivahingot vain puolittuvat, eivät poistu. Hirvivahingot onkin ihan lillukaanvarsiin tarttumista verrattuna hoitamattomiin pusikoihin.

    mehänpoika

    tamperelainen: (sivu 3/7)
    ””Suomen talous romuttuu jatkossa yhä enemmän.Jossain vaiheessa myös metsätaloudelle aiheutetut tuhot nousevat agendalle.Koppakuoriaisten ja kääpien ohella käsitellään hirvet””

    – Taimikoiden hirvituhoilla ja maanteiden hirviturmilla voi olla suuri vaikutus Suomen talouden vaikeaan tilaan ja valtion velkaantumiseen. Siitä vaan ei Suomen johtohenkilöiden suulla saa julkisuudessa puhua. Muutenhan asiaa ryhdyttäisiin pikaisesti tutkimaan. Sitä taas ei MMM:n johdossa olevat virkamiehet halua. Siellähän haluttaisiin käynnistää uusia pelkkiin hirvien hyötyihin liittyviä tutkimuksia.

    Esimerkiksi kun hirvi turmelee noin 10 vuotta sitten perustetun ja hoidetun männyntaimikon, menetetään samalla taimikon perustamiseen ja hoitoon uhratut varat ja työt sekä 10 vuoden lisäkasvu kuin ”pieru Saharaan”. Mitään tuloutettavaa ei jää metsänoistajalle tai yhteiskunnalle. Jäljelle jää entistä työläämpi metsityskohde, jonka hirvituhoriski on entistä suurempi ilman uudistettavan puulajin vaihtoa kuuselle. Kuitenkin puun tuottamisen kustannukset ovat nousseet.

    Moni metsänomistaja ajattelee tällaisen kokemuksen jälkeen, että jättää kannokkonsa pelkän muokkauksen ja raivuun jälkeen taimettumaan luontaisesti. Taimettumista voidaan tietysti varmistella kylvämällä muokkausjälkeen männyn tai koivun siemeniä. Varakkaammat antavat istuttaa alueet kuusen taimilla, vaikka tautisuus tai maapohjan viljavuus vaatisivat muuta.

    Siis ne hirvimiesten kovasti toitottamat hoitamattomat taimikot olisivatkin hirvimiesten aiheuttamia. On valtiovallan suojeluksessa ylläpidetty omassa typeryydessään niin tiheää hirvikantaa, että taimikoita jää liian kevyesti perustetuiksi eikä niitä hirvituhojen pelossa myöhemminkään uskalleta hoitaa. Pelätään turhia kustannuksia. Jo pelkkä hirvisyönnösten aiheuttama täydennystarve näkyy VMI:n tilastoissa välittömästi hoidon tarpeessa olevana taimikkona.

    Anton Chigurh

    ”Metsäntutkimuslaitoksen kokeissa on havaittu, että rauduskoivut jäävät alle metrin mittaisiksi siellä, missä hirvet pääsevät syömään niitä vapaasti. Sen sijaan lehtipuut uusiutuvat nopeasti alueilla, joilta hirvet on aidattu pois.
    Sieltä on saatu selkeät tulokset. Hirvet estävät rauduskoivun, haavan ja pihlajan uusiutumisen.
    Metsänomistajat eivät uskalla uudistaa reheviä metsiä rauduskoivulle hirvituhojen vuoksi.
    Lisäksi lehtipuiden häviäminen vaikuttaa muihin lehtimetsän lajeihin; kaikki ekologiset vaikutukset tulevat näkyviin vasta pitemmällä aikavälillä.”

    Niistä ekologisista vaikutuksista ovat kylläkin eteläsuomalaiset puuntuottajat jo päässeetkin nauttimaan (kuusenjuurikääpä- ja -kirjanpainajatuhot, noin alkupaloina).

    tamperelainen

    Omalla 4-5ha:n taimikolla kohtalaisesti luontaista rauduskoivua,jättöpuuna ja reunoilla laatuisaa raudusta.Nyt kahtena vuotena lähes kaikki raudukset(1 – 2m)latvottu hirvien suihin.Laatu on jo nyt menetetty ja ilmeisesti hirvituho jatkuu lähivuodet.
    Tälläkin palstalla moni asiaaa tuntematon kirjoittaja vähättelee hirvituhoja,aika kornia oman edun tavoittelua
    Monin paikoin rauduskoivu häviää,onko meillä tähän varaa.

    Hirvimiesten lihankasvatus tulee liian kalliiksi suomalaisille.

    Ammatti Raivooja

    No kait se on sitten uskottava, että yli metrin pituisia koivuja ei kasva kuin aidatuilla alueilla kun kerta metsäntutkimuslaitos on saanu sellasia tuloksia. Toivottavasti nämä tutkimukset käsittävät tuhansia hehtaareita ja vuosia kestäneestä jokapäiväisistä maastotutkimuksista.

    raivuri

    Kyllähän niitä yli metrin rauduksiakin kasvaa. Hirvituhoalueilla niiden laatu vaan on niin huono, että koivulle uudistaminen istuttamalla ei kannata, jolloin seurauksena on kuusen yleistyminen.

    Toisaalta omissa metsissä en ole kylläkään merkittäviä tuhoja havainnut koivuissa, joita on istutettu kymmeniä hehtaareja. Syynä lienee suhteellisen pieni matka asutukseen ja teiden läheisyys. Nyt on kokeilussa 5 ha luontaisena uudistamisena koivulle, ainakaan vielä 2 metrin pituudessa ei tuhoja.

    Silti meillä on pitkittynyt hirviongelma, joka on vaarallisesti muokannut mielipiteet pelkän kuusen istutuksen puolelle. Varmasti monessa paikassa lehtipuut/mänty onnistuisi, mutta ”kun oon kuullu et hirvet vie”.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä. Hirvikanta on pudotettu kolmasosaan jopa alle parhaista ajoista ja vieläkin hirvikammo vain askaruttaa mieltä. Tuossa yksi isäntä tänä keväänä istutti 7 ha kuusta kivikkoon kun kuulemma hirvet syö männyt. Hirviä tuolla alueella ei ole ainakaan pysyvästi . Kymmenkunta vuotta sitten alueella oli tosi vankka hirvikanta ja silloin olisi ollut perustetta kuusen istutukselle.

    Gla

    Tietysti jos tarkastellaan joitain yksittäisiä alueita, hirvikanta on hirvimiehen määritelmän mukaan eli parhaista ajoista pudonnut kolmasosaan tai jopa alle. Valtakunnallisesti tilanne on kuitenkin se, että talvikanta oli huipussaan n. 140 000 yksilöä ja nyt se on n. 70 000 yksilöä. Minä olen lukenut vain lyhyen matematiikan ja senkin vain keskinkertaisella arvosanalla, mutta minusta tuo on puolet, ei kolmasosa. Fiksummat korjatkoon, jos laskin väärin.

    Jos jossain on näitä metsästäjien korostamia hirvityhiöitä, muualla täytyy olla tihentymiä ja ne vaativat myös tasaveroisen huomion.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 113)