Keskustelut Metsänhoito Konkelon käsittely

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • Konkelon käsittely

    Löytyykö jostain hyviä ohjeita, kuinka käsitellä konkeloita turvallisesti eri tilanteissa? Traktoria tms ei ole käytettävissä.

    Palstalla olisi yksi tuulenkaato, jonka jo sahasin tyvestä poikki. No, tyvi tippui latvaa kohden, ja kuoppaan. Rungon muodosta voi päätellä, että jännitystä on reilusti. Sitä en rautakangella saanut liikkumaan, ja lisää en uskaltanut enää katkoa. Vaikea arvioida, mihin suuntiin tyvi seuravaksi ampuu.

  • Rane

    Konkeloliina ja tarpeeksi pitkä riuku tai sitten käsivinssi.
    Voit myös sahata runkoon reiän johon työnnetyllä ràngalla sitten pyörität.

    Jätkä pätkät

    Riippuu aikalailla siitä vinoudesta, joka kaadetulla puulla on.
    Jos runko on pystymmässä kuin 60 astetta vaakatasosta, voi pitkähköllä puukangella koittaa pyöräytystä joko reikään kanki tai konkeloliinalla. Edellyttää, että kaadettu puu on oksien varassa, eikä runko vasten runkoa.
    Tyveen voi myös tehdä uuden kaatosahauksen, jossa puun tyvi muotoutuu luiskaksi – kuin suksen nokka.
    Kun katkaisurakoon tekee kolon, voi siihen sovittaa rangan, jota pitkin tyvi luistaa taaksepäin. Sahan kiinnijäämisen riski on koko ajan päällä.
    Konkelon purkamisessa on kaksi hyväksyttyä tapaa. Pyöräyttäminen ja tyven siirtäminen taaksepäin.
    Paloitteleminen on jo vaarallista, puhumattakaan allaolevan puun kaatamisesta.

    Palstamato

    Kyllä siinä vieressä on kuoppa, johon tyvi tippui katkaisun jälkeen. Normituuri. Melko paljon voimaa vaatii hilata siitä ylöspäin.

    Kiitos hyvistä neuvoista, nuo läpisahaukset olivat uusia kikkoja itselle. Ehkäpä tämä myrky sen kaataa, mikä nyt alkoi. Joku vinssi potää hommata muutenkin, sillä sitten kun seuraavan kerran käyn paikalla.

    Konkelo on melko pystyssä ja kovassa jännityksessä. Samalla se tn liukuu sahaajaa päin. Ei uskallus riittänyt sahata lisää, luulen että aika vauhdilla lähtee liikenteeseen. Vinssi lienee paras vaihtoehto tässä.

    kuusessa ollaan

    Tuo jätkä pätkät antama vinkki liukupedistä on hyvä, useasti tulee suosista tehtyä se heti isommissa rungoissa. Mutta, silloin on syytä olla toinen ketjulaippapaketti tai varasaha mukana, sahan jumiutuminen tapahtuu helposti…

    Tosin, nykyisin kuljen hakkuulle traktorin ja kuormaajakärrypaketin kanssa, jolloin konkelon laukaisu käy nosturin avulla turvallisesti ja nopeasti.

    Korpituvan Taneli

    Vaatimattomankin ajokoneen apu yleensä riittää.
    Minullakin pelkällä rautahevon vinssillä saa joko nostettua/vedettyä tyveä taakseppäin, tai vetää sivulle päin. Oma paino ei yleensä riitä, niin liinalla kone isoon puuhun kiinni.
    Varmaan jo mönkkärilläkin vetää paljon, kunhan on tarpeeksi pitkä vaijeri tai liina.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Rane

    Vanhojen jätkien konstihan oli ns.lyöttäminen.Siinä kaadettiin uusia puita konkelossa olevan puun päälle ja toivottiin että ne tulisivat maahan asti.Tätä ei suositella siksi että laukeaminen ei ole sataprosenttisen varmaa.Parhaimmissa lyöttämällä tehdyissä konkelokasoissa saattoi olla kuulema kymmenkunta puuta.

    Palstamato

    Tuo Ranen lyöttäminen olisi vaihtoehto aukkoa tehdessä. Mutta nyt on tavoitteena pelastaa nojapuu lisävahingoilta ja tehdä saunapuita tuulikaadosta. Olisi lääke tautia pahempi. 😉

    Pienellä palstalla ei kannata hirveästi koneita hommata. Raivaussahaa järeämmät hommat teetän muilla. Tulee hintaa sahahommille kun 400 km / suunta matkaa palstalle. No, yhden tielinjan raivasin käsipelissä moottorisahalla.

    Jätkä pätkät

    Rautahepo ei ole vaatimaton apuväline. Pitää muistaa, että se on enemmän monipuolinen työväline ja vähemmän kuljetusvehje.
    Olen katsonut sen opetusvideon, seurannut monta tuntia ammattilaisen esitystä metsässä ja kaatanut ja kasannut rautahepon päälle muutaman rungon.
    Vinssi siinä on niin vahva, että se vetää tukkikokoisiakin puita niin kauan, kuin vaijeri kestää.
    Yksi hakkuutapa sillä on, että rautahepo kulkee ja kuljettaa ajouriin nähden poikittain päälleen hakatut pöllit ja kippaa kuorman ajouran varteen. Urien väli voi olla vaikka 60 metriä ja lähikuljetus tehdään isommalla koneella.

    Itäsuomen Antti

    Oishan tuossa vielä se konsti käyttämättä jotta sahaat uudet kolot ja saranan poikittain siihen jännityksen nähden. Sitten pidemmällä liinalla vedät tyven poikki. Pölli luiskahtaa sillon sivuun siitä montusta ja pääset taas purkamaan konkeloa perinteisin konstein.

    Ainahan näitä pitää käsitellä samalla mentaliteetilla ku hitsais kaasupulloa, mutta kiireettä, nujuamatta ja pakotie aina auki yleensä hyvä tulee.

    Korpituvan Taneli

    Jätkän pätkät oikeassa rautahepo ei ole vaatimaton , muuta kuin hinnaltaan.
    Tässä hommassa vinssin käyttöä rajoitta se että 400 kg hepo lähtee kelkkana konkeloa kohti, jos se on lujassa. Kun panee liinalla kiinni isoon puuhun, niin johan konkelo irtoaa, kunhan vetää oikealta puolen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)