Keskustelut Puukauppa Kollektiivi tiivistää otettaan metsäelinkeinosta.

  • Tämä aihe sisältää 454 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 454)
  • Kollektiivi tiivistää otettaan metsäelinkeinosta.

    Paljoa ei luvata metsänomistajalle, koetaan mieluummin toisin päin. Oma etu on myös kollektiivin etu. Puukauppa, metsät ja metsissä tehtävä työ ovat keskittymässä klusterille. Kollektiivi tiivistää otettaan metsänomistajasta.

    ”Valkaisulla on montaa käyttökohdetta”, sanoo mehtäukko. Tottahan  yhtiön sopimusurakoitsija on kelvollinen toimittamaan puuta teollisuudelle ja voi tehdä sen myös omasta metsästään, sitä ei kukaan ole rajoittamassa. On sulkemassa kuitenkin tavan metsänomistajan puuhuollon ulkopuolelle. Hänen mielestään metsänomistajat eivät ole kelvollisia (omassa metsässään), eivät edes osuuskuntana. Muodostuu logistisia ongelmia, resurssien puutetta, hintaongelmia, ties mitä. Sulkuun on laitettava myös metsänomistajien ostopalvelut….

  • Rane

    ”Kaupan mitat ja sen aptit pakottavat siihen.”

    Juuri näin.

    mehtäukko

    Kyllä. Mitkä vähimmäismitat mo on puukaupassaan hyväksynyt, tottakai se on lähtökohta.

    Jovain

    Puukaupan kilpailuasetelma ei ole yksioikoinen. Puunostajan toimiala pystykauppa ja metsänomistajan toimiala hankitakauppa eivät kilpaile keskenään. Puusta ei kilpailla, vaikka samoista puista pitäisi kilpailla ja käydä kauppaa. Ei myöskään puukaupan taloudesta kilpailla, pystykaupan monopoli pitää siitä huolen.

    Puukaupan sisällä toimii eriytetyt markkinat. Vaikea niiden kesken on päästä sopimukseen tai tasapainoon. Ei auta porkkanat tai mitkään kosmeettiset toimenpiteet. Niillä vaan pidetään tilannetta yllä ja siirretään ongelmaa eteenpäin. Viittaukset puukauppajärjestelmän kehittämiseen voivat olla hyvinkin ajankohtaisia

     

    Tolopainen

    Viime aikoina metsäpatruuna on pyrkinyt kollektiivista eroon. Metsäteollisuudelle ja paperiliitolle ei konsensus ole koskaan sopinutkaan. Paperiliitto ei aiemmin lähtenyt mukaan keskitettyihin tuloratkaisuihin vaan tekivät oman sopimuksen, jotka nosti palkkoja yleistä linjaa enemmän.

    Nyt metsäteollisuudella ei enää ole varaa maksaa vanhan sopimuksen mukaisia palkkoja, eivätkä halua enää tehdä mitään tulo ratkaisuja. Koko ala on menettänyt merkitystään huomattavasti ja merkitys vähenee yhä, koska investointien painopiste on tropiikissa.

    Jovain hakee lisää tuloja sieltä missä ei ole maksuvaraa. Korjuu on lähes tappiollista toimintaa, samoin koko sahaustoiminta. Selluteollisuudenkin voitot tulee pääosin ulkomailta. Koko metsäsektorin kanttattavaisuus Suomessa on lähellä nollaa tai miinuksella.

    Puuki

    Tropiikin metsätalous ei ole ympäristöystävällistä eikä edusta ns. kestävää metsätaloutta siinä määrin kuin nykyään vaaditaan esim. Suomen metsätaloudelta.   Sademetsien tuhoamisessa ja muuttamisessa plantaaseiksi häviää paljon enemmän monimuotoisuutta/paikallisten asukkaiden elinmahdollisuudet  kutistuu/ eläinten elintila häviää kuin pohjoisten uusiutuvien havupuumetsien hakkuissa koskaan.

    Ainakin osa sahoistakin on pärjännyt suht. hyvin nykyäänkin.  Valittaminen kalliista puusta on tavanomaista mutta silti ollaan useimmiten plussan puolella lisäinvestoinneista huolimatta.   Nythän on ollut juttua, että varsinkin kuusitukillla ja siitä tehdyllä sahatavaralla on lisääntyvää menekkiä.  Sitä se enteilee tukin hintojen moittiminenkin liian kalliiksi.  Lienee Euroopan kirjanpainajatuhotukit kuivuneet/sinistyneet jo liiaksi jotta niistä saisi kunnollisia saheita .

    Tolopainen

    Eihän tuo sahatavaran vienti ole kasvanut vuosikymmeniin, eikä ole raaka-ainettakaan, tukkia korjataan maksimi määrät.

    Jovain

    Tolopaisen mukaan korjuu ja sahaustoiminta on tappiollista toimintaa siitäkin huolimatta, vaikka niiden kannattavuutta pönkitetään puunhinnasta. Onhan se maksuvara käytetty ja on käytetty liikaa myös kansalliseen hyvään, tuskin kuitenkaan lopullisesti. Metsänomistajilla on paljon annettavaa, siitä syystä metsänomistajien toimintamahdollisuuksia on lisättävä, ei sulkea, niin kuin kuin klusterilla (kollektiivi) on tapana.

    A.Jalkanen

    Selitä peruspessimisti Tolopainen, miksi Suomeen kaavaillaan uusia sellutehtaita jos näkymä on noin sumea ja kolea kuin sinulla?

    Tolopainen

    Niitä kaavailtiin ennen koronaa, mutta jäljellä on enää yksi, joka voi realisoitua. Meinaan hinnat ja kysyntä ovat romahtaneet.

    Mene Jovain katsomaan urakoitsijoiden kalustoa, alkaa olla ikäloppuja vehkeitä. Monet lopettaisivat jos pystyisivät.

    Jovain

    Olen kyllä seuraillut, tällä hetkellä yleisessä keskustelussa ei ole kerrottu niukkuudesta, konkurssiuhkista tai muuta, niin kuin takavuosina kerrottiin.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 454)