Keskustelut Puukauppa Kollektiivi tiivistää otettaan metsäelinkeinosta.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 454)
  • Kollektiivi tiivistää otettaan metsäelinkeinosta.

    Paljoa ei luvata metsänomistajalle, koetaan mieluummin toisin päin. Oma etu on myös kollektiivin etu. Puukauppa, metsät ja metsissä tehtävä työ ovat keskittymässä klusterille. Kollektiivi tiivistää otettaan metsänomistajasta.

    ”Valkaisulla on montaa käyttökohdetta”, sanoo mehtäukko. Tottahan  yhtiön sopimusurakoitsija on kelvollinen toimittamaan puuta teollisuudelle ja voi tehdä sen myös omasta metsästään, sitä ei kukaan ole rajoittamassa. On sulkemassa kuitenkin tavan metsänomistajan puuhuollon ulkopuolelle. Hänen mielestään metsänomistajat eivät ole kelvollisia (omassa metsässään), eivät edes osuuskuntana. Muodostuu logistisia ongelmia, resurssien puutetta, hintaongelmia, ties mitä. Sulkuun on laitettava myös metsänomistajien ostopalvelut….

  • mehtäukko

    Ja Joovain nyhtää hatustaan esittäen vielä jk:n toimittelukauppojensa lukuja?!

    Kukapa uskoo satuja?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Koko maan puukauppatilasto näyttäisi, että jos verrataan toisiinsa pystykaupan kasvatushakkuut ja hankintahinnat, tukkipuun hankintalisä olisi havupuulla 7-8 euroa ja koivulla 11 euroa  Kuitupuulla vastaavasti 15-16 euroa. Avohakkuulla hankinta ei kannata.

    Metsälehti: Puunhinta

    http://www.metsalehti.fi/puunhinta/puunhinta/

    Jovain Jovain

    Edelleenkin hintataulukot ovat toteutuneita puun hintoja ja onhan puunhinta laskenut. Siitä ei ole kysymys, vaan ns. toimituskaupalla tienvarteen myytävistä hinnoista. Maksetaan hankintalisää (myös avohakkuilla) enemmän kuin tuo 10 euroa. En minä ainakaan tiedä etteikö hankintalisää maksettaisi. Tuo 70 on hyvinkin pihkatukista, sopii hintatasoon tänäkin päivänä.

    mehtäukko

    Jaa että kun raati ei jaksa uskoa alveilla tienaamiseen kuiteilla pelehtimisen ansioista, uskottaisiin vielä vilttihattu- lukemat puun hinnoista? Mainostetut toimittelukaupustelujen hinnat kun olisisivat hankintahintoja jk:sta ilman jatkomatkoja. Mitäpä vielä?

    Jovain Jovain

    Jk hakkuuta ovat, mutta ei kuitenkaan alveilla ja kuiteilla tienaamista, vaan vähennysoikeutta puukaupasta. Ei myöskään ole ns. korjuun ”ilmaispalvelua”, vaikka niin opetetaan, että metsänomistajalle maksetaan.

    Reima Ranta

    Puutavaralajeihin perustuva kauppa on ongelmallinen ja siinä ostajan ja myyjän välinen eturistiriita kärjistyy ja kilpailu estyy. Puusta maksettavissa oleva hinta määräytyy markkinoilla ja niin pitää ollakin. Oleellista on, että kaupankäynnissä kilpailu toimii.

    Eturistiriita myyjän ja ostajan välillä voitaisiin hyvin pitkälle poistaa kehittämällä kauppatapaa. Harvennusleimikoissa määritellään riittävän tarkasti se, kuinka hakkuu suoritetaan ja katkonnan taloudellinen vastuu siirretään  ostajalle, jos hän  hakkuun suorittaa.  Nyt taloudellisen vastuun katkonnasta kantaa puun myyjä, vaikka hän ei voi asiaan käytännössä vaikuttaa. Kun puutavaralajien hintaerot ovat näin suuria, niin on aika erikoista, että jo kilpailuviranomaiset eivät puutui asiaan.

    mehtäukko

    En ymmärrä RR:n pakinaa. Kilpailu ja kilpailuttaminenhan on ihan itsestäsi kiinni.

    ”..ja katkonnan taloudellinen vastuu siirretään  ostajalle..” Jos myyt kyllästymiseen asti ajettua autoasi, senkö piiloviat-, joita et kehtaa julkaista ostaja-ehdokkaalle,- kuuluvat ostajan vastuulle? Tai kauppaat tieten homemökkiäsi?

    Jos on joskus lumen katkoma metsä, puutostautinen yms., kyllähän omistaja myyjänä on  ”syyllinen” vikanaisten puittensa laatuun.

    Harvennusleimikoissa kuten muussakin myyjä voi vaikuttaa siihen mitä on teettämässä. Tapion ohjeet on olemassa ja niitä voi säveltää toteutuksessa tiettyihin rajoihin saakka.

    Voi olla RR,etten ostaisi sinulta kalikkaakaan…

    Reima Ranta

    Jos olisin motoyrittäjä,  niin haluaisin katkontavastuun olevan puun ostajalla. Tukkisaannossa samasta leimikosta voi olla huomattaviakin eroja. Ostajien katkonnassa on eroja ja puikossa istuvakin aiheuttaa eroja. Kuski on vain kiusallisessa asemassa, jos myyjä hänen tekemisiään kyttää tavalla tai toisella.

    Mitä vikoihin tulee, niin ostajalla on niistäkin huomattavasti parempi näkemys kuin puun myyjillä. Lahoviat eivät ole ongelma.

    Jotta kilpailusta voidaan puhua, niin myyjän pitäisi tietää eikä arvata, kuka parhaan hinnan leimikosta maksaa.

    Rane

    Tässä Reima on ihan oikeassa.Ratkaisu on täälläkin monesti käsitelty kokorunkohinnoittelu/tukki-kuituosan hinnoittelu läpimitan mukaan.Näissä ostaja voisi pätkiä rungon vapaasti omien tarpeidensa mukaan.

    Syy siihen ettei tällainen hinnoittelu lyö läpi on että puukauppatarjouksista voittaisi automaattisesti aina suurin mottihinta kun myyjää sekoittavat arvailut eri ostajien mahdollisesta katkontakulttuurista jäisivät pois.Tämä taas johtaisi puusta maksettujen kantohintojen nousuun ja tätähän”klusteri/kollektiivi” ei halua.

    mehtäukko

    On tietenkin selvää, että samassa leimikossa on eroja tukkisaannoissa. Kaupan mitat ja sen aptit pakottavat siihen.

    Mutta niin on isot erot metsien hoidoissa eri mo:n kesken. Eräät tekevät pikku tilkuilla puunmyyntejä vuodesta toiseen ja metsät puskevat vaan uutta puuta hoitojen myötä.Toisilla on sitten miten on…! mutta annas olla kun sitten aukiaa tilaisuus tukin myyntiin: vaikka otsalampun valossa ynnätään pituutta ja paksuutta.Pinot kiipeillään kainalokeppien voimalla…

    Meitä on joka junaan ja ratikkaan.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 454)