Keskustelut Puukauppa Kollektiivi tiivistää otettaan metsäelinkeinosta.

  • Tämä aihe sisältää 454 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 454)
  • Kollektiivi tiivistää otettaan metsäelinkeinosta.

    Paljoa ei luvata metsänomistajalle, koetaan mieluummin toisin päin. Oma etu on myös kollektiivin etu. Puukauppa, metsät ja metsissä tehtävä työ ovat keskittymässä klusterille. Kollektiivi tiivistää otettaan metsänomistajasta.

    ”Valkaisulla on montaa käyttökohdetta”, sanoo mehtäukko. Tottahan  yhtiön sopimusurakoitsija on kelvollinen toimittamaan puuta teollisuudelle ja voi tehdä sen myös omasta metsästään, sitä ei kukaan ole rajoittamassa. On sulkemassa kuitenkin tavan metsänomistajan puuhuollon ulkopuolelle. Hänen mielestään metsänomistajat eivät ole kelvollisia (omassa metsässään), eivät edes osuuskuntana. Muodostuu logistisia ongelmia, resurssien puutetta, hintaongelmia, ties mitä. Sulkuun on laitettava myös metsänomistajien ostopalvelut….

  • Jovain

    Tottahan metsänomistajien asema tässä on keskeinen. Miten metsänomistajat voivat olla tuottamassa yhteistä hyvää, ei vaan antamassa? Tarvittaisiin rakenteellisia uudistuksia, tuskin siihen verottajan kosmeettiset uudistukset yksin riittävät.

    Timppa

    Tulee mieleen, että millainen ote ”Kollektiivilla” oli joskus 1800-luvun lopulla, kun kaupan kohteena oli jonkun metsälohkon kaikki sovitun mitan ylittävät puut?

    Tai kun tämän meikäläisen ”puuhamaan” silloin omistaja myi ”väärät, vialliset,  kasvunsa lopettaneet ja sekä oksaiset havupuut kahdelle jobbarille (sahanhoitaja ja rautatievirkamies), jotka siirsivät kaupan sitten todelliselle firmalle.

    On asiat kuitenkin edenneet mielestäni oikeaan suuntaan.

    A.Jalkanen

    Huomaatteko: jatkuva kasvatus toimii ainakin tällä palstalla, jossa on eri-ikäisrakenne – nuorempia ja vanhempia lukijoita! ?

    Metsuri motokuski

    Mitä rakenteellisia uudistuksia nyt tarvitaan ? Jovain saa myytyä puunsa omalla kauppatavallaan ja ne jotka eivät ole siitä kiinnostuneita omallaan. Tarviiko tuo nyt niin suuria mullistiksia.

    mehtäukko

    Sehän tuossa on koko ajan ihmetyttänytkin!? Hittoako mouruta toisten ratkaisuista, kun Jovain itse tienaa toimittelukaupoilla, alveilla ja lasku/kuittikaupoillaan.

    Puuki

    Ennen on ollut jobbareita puun ostossa enemmän kuin nykyään.   Myyjä saattoi joutua hakemaan puut hukkaamiskieltoon, että ei olisi menettänyt niitä ilmatteeksi jobbarille joka rahattomana saattoi ostella ja kuljettaa puutkin lanssista eteenpäin.   Ukkini joutui kuuleman mukaan kerran hakemaan puunsa rautatieasemalta takasin, kun sai pysäytettyä ne sinne vallesmannin avustuksella hukkaamiskiellon saannin jälkeen.  Paremmin ne puukaupat yleensä nykyään sujuu kuin joskus ennen on sujunut.

    A.Jalkanen

    Vähän mietityttää tuo hakkuuvauhti: nykyään hakatut puut lähtevät palstan kirjoittajilta toisinaan melkein saman tien laanista tehtaalle. Ennen ei saanut kaukokuljetusta aloittaa, ennen kuin mittaustodistus oli hyväksytty. Nykyisessä hätäisessä systeemissä myyjän on tiedettävä tarkkaan mitä ja kuinka paljon on myymässä, tai on mahdollisesti helppo höynäytettävä.

    mehtäukko

    Tukit menevät aina tukkimittarin ja laadutuksen läpi sahalla. Jos kuvitellaan, että motosta häviää ”kaikki jonnekin”, ne saa kaiveltua.

    Systeemi ei ole mitään ”hätäistä”. Logistiikka on vain niin tehokasta.

    A.Jalkanen

    Heh, ainakin tehokkaampaa kuin Jovainin logistiikka?

    Jovain

    Sietää ihmetellä tuota mouruamista. Minusta 61 koivutukille, 36 kuidulle ja 47  16-20 cm ruoko-osuudelle, on hintatasoon nähden hyvä hinta tienvarteen. Kun vaihtoehto pystyyn on kuitu alle 20 ja koivutukki isoilla reilusti alle tukin hinnan ja josta paljon menee lumppeihin.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 454)