Keskustelut Metsänhoito Kokemuksia tuplataimivakasta?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
  • harrastelija harrastelija

    Noin hyvillä längillä menee varmaankin tublalaatikot puolellaan istutusalueelle. Yksi vakka oli minulle kyllä ihan riittävä kerrallaan. 6030 kuusen tainta vaati parin viikon hyötyliikunnan oheistöineen, tosin päivät olivat aika sopivan lyhyet. Ruotsalainen ammattimies olisi pukkinut saman määrän yhdessä työvuorossa! Liekö hänellä ollut monta vakkaa yhtäaikaa niskassa? Km:n 4,9 s/taimi!

    rööri roope

    Kuten harrastelija.Yksi vakka riittää ja toinen apuna jos kanniskelen lyhyitä matkoja.

    Mikähän on päivätutos istutuksilla huippumetsuri artolla?Onkohan hurrien tasoa?

    arto arto

    Mikähän on päivätutos istutuksilla huippumetsuri artolla?Onkohan hurrien tasoa?……….En ole istuttanut taimia moneen vuoteen, nuorena kuokka /avojuuri aikaan . .Minä vaan sahaan risu metsiä kuntoon..

    Jätkä

    Jotenkin tuntuu hölmöltä kantaa useita satoja taimia kerrallaan pitkin ja poikin uudistualuetta. Normaalikokoinen taimivakka, taikka kykikantoteline, jossa taimilaatikko helposti kulkee kupeessa on mielestäni fiksumpi väline, kuin raahata esim tuhatta tainta istutustuön aikana.

    Noissa päiväsaavutuksissa kannattaisi pitää jäitä hatussa. Jokainen taimi on istutettava niin, että sillä on taydet mahdollisuudet alkaa kasvamaan. Huippumääriä pystyy tietenkin jokainen istuttaja iskemään muutamana päivänä, mutta kun sitä työtä tekee viikosta toiseen, esim kaksi kuukautta yhtä soittoa, alkaa isoihin määriin pääseminen joka päivä painaa raskaasti istuttajan psyykeä ja fysiikkaa.

    Joskun melko nuorena istutin avojuuritaimia urakalla joka päivä 1500 kpl – ja muokkaamattomaan maahan. Muutaman viikon jälkeen olin niin kypsyny KO hommaan, että en ole koskaan sen jälkeen istuttanut avojuurisia muutamaa sataa enempää päivässä. Eli tahti on ollut ihan jotain muuta kuin urakkatahti.

    Raivaaja

    Taimirinkalla saa hyvin siirtettyä taimia lähemmäs työmaata.  Yksi laatikko kulkee käsissä ja kaksi selässä.

    Vuodet ei ole veljiä keskenään. Viime vuonna istutin jotain 7000 tainta, tänä vuonna 70000. En muista että olisin näin paljoa vuodessa ennen istuttanut.  Maaperä ollut myös helppoa istuttaa, ei kuivaa saivikkoa eikä kiviä.

    Metsuri motokuski

    Siinä arto tekee viisaasti ettei sorru istutushommiin. Nissä ei todellakaan tienaa mitään. Lehdessä oli juttu että metsähallitus maksaa 7 senttiä kappalelta Lapissa oleville istuttajille. Paikallinen valvoja totesi että istuttajien työnlaatu on vähän heikohkoa. Ei ihme jos minä istuttaisin tuolla taksalla niin puolet olisi paikallisessa suo-ojassa. Minusta tuo lähenee jo hyväksikäyttöä.

    Jätkä

    Harvoin taimia joutuu kilometritolkulla kantamaan. Käytettävissä on usein nelivetomönkijöitä taikka -Traktoreita, joilla helposti kuskaa monen päivän satsin kuviolle ja jopa muokkausalallekin.

    Minä ainakin veisin jopa halvalla taimet metsään.Sama peräkärry, jolla mönkijä kulisi tiellä, olisi taimilastissa kuljetusvälineenä varsin tehokas. Onneksi en ole joutunut istutushommiin enää muutamaan vuoteen muuten, kuin opetusmielessä.

    Uusmetsäläinen

    Aloittajan kysymät valjaat on tarkoitettu taimilaatikoiden kuljetukseen. Niistä ei ole kokemusta, mutta varsinaisesta istutukseen tarkoitetusta kaksoistaimivakasta on kokemusta tältä keväältä.

    Kokemus oli erinomaisen positiivinen.  Valjaat istuivat tasapainoisemmin ylävartalolle kuin yksipuolisen vakan hihna toisella olkapäällä. Ennen kaikkea liikkuminen istutusalueella väheni puolella, kun kerralla sai haettua kaksinkertaisen määrän taimia.

    Negatiivisena voi pitää helleilmalla, että juomavälit pitenivät kaksoistaimivakalla. Myös valjaiden päälle saaminen täydellä taimikuormalla vaatii hyvin liikkuvia olkaniveliä. Kannattaa sijoittaa täydet taimivakat vähän korkeammalle paikalle: kiven tai kumpareen  päälle, jolloin valjaiden päälle saaminen helpottuu.

     

    jees h-valta

    Miksi pitää opetella orjan otteita nykymaailmassa? Kyllä tavaran ronttaaminen maastossa pitää hoitua muulla kuin omalla kropalla. Jos ei niin kevyemmeät meiningit kantamiseen. Ite käytän taimien kulkuun mukana isoa siistijän moppiämpäriä josta hyvän iso sanka on lukittu yläasentoon. Sen kun laskee työn viereen hiukan korkemmalle mättäälle tai kannon päälle ei tarvitse edes kumarrella kun saa taimen napattua istutuksella. Taimilootat pitää ripotella valmiiksi alalle sopiviin kohtiin ja ämpäröirä vain lähiliikkeissä. Mutta ammatikseen istuttavalla ymmärrän tuon kuormamuulin toimen. Tosin vahvasti sitä mieltä että helpommallakin ansiota saa.

    Uusmetsäläinen

    Jeesin kanssa samaa mieltä taimilaatikoiden oikeasta sijoittelusta istutusalalla. Oikealla logistiikalla siinä säästää monta askelta varsinaisessa istutustyössä. Laatikoiden kantelu risukkoiselle istutusalalle kannattaa myös ulkoistaa bodaavalle tai muuten urheilevalle jälkikasvulle.

    Mutta kaksoistaimivakalla kyllä säästää askelia varsinaisessa istutustyössä eikä sitä nyt niin painavaksi pysty lastaamaan, etteikö seniori-istuttajakin pärjäisi sen kanssa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)