Keskustelut Metsänhoito Kokemuksia siemenviljelyssiemenestä

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Kokemuksia siemenviljelyssiemenestä

    Itsellä on suunnitteilla ensi kevääksi männikön uudistaminen kylvämällä. Minkälaisia kokemuksia palstalaisille on kertynyt siemenviljelyssiemenen käytöstä männyn kylvössä?

  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    Olen sekoittanut metsikkösiemenen sekaan ehkä 20% siemenviljelyssiementä. Kylvöpisteitä luokkaa 5000 hehtaarille. Pisteeseen parikymmentä siementä.

    Siemenviljelyssiemen lähtee kasvuun kuin tykin suusta.

    Ongelmana ovat hirvet.

    Niko

    Anton:
    Olen sekoittanut metsikkösiemenen sekaan ehkä 20% siemenviljelyssiementä. Kylvöpisteitä luokkaa 5000 hehtaarille. Pisteeseen parikymmentä siementä.
    Siemenviljelyssiemen lähtee kasvuun kuin tykin suusta.

    Mistä tiedät että niistä, parikymmentä sekoitettua siementä laikussa, kovaan kasvuun lähti juuri ne siemenviljelyssiemenet?

    Pete

    En ole vertaillut metsikkösiementä ja siemenviljeltyä siementä, mutta minulla ei ole mitään syytä epäillä tutkimusten lopputuloksia. Siemenviljelty siemen varsinkin männyn ja koivun osalta tuottaa samassa kiertoajassa noin 20% suuremman puumäärän ja laatu on parempaa. Kuusta lähinnä istutetaan ja taimitarhoilla käytetään aina siemenviljeltyä siementä jos sitä vain on saatavilla. Ruotsalaiset ovat kuusen siemenviljelyn osalta Suomea edellä, mutta tänä keväänä saatiin ilmeisesti kotimaistakin siementä useamman vuoden tarpeeseen.

    En jaksa ymmärtää sitä, että joillain alueilla metsikkösiementä vielä kerätään ja keruutetaan hyvinkin innokkaasti. Lappi on toki asia erikseen. Mielestäni tutkimusten tulokset ovat yksiselitteisiä ja siemenviljelysiemenen käyttö on yksittäisenä toimenpiteenä metsätalouden kannattavimpia päätöksiä.

    Jalostushyöty on niin kiistaton, että siemenpuuasennon käyttöä voi perustella ainoastaan maisemasyillä. Ja sekin on makuasia.

    metsänvartija

    Metsänvartija löysi 1980-luvulla Lehmon Jätin, Suomen pisimmän männyn siihen aikaan. Nykyään Suomen 2.pisin.

    Jätistä otettiin geenit talteen, luultavasti jo tuotannossa.

    Mitat, 38 metriä ja 6M3. Lehmon jättejä 500 kpl/ha=3000 m3, kiertoaika on tosin pitkä.

    Ko. puusta kuvia netissä. Sijaintipaikka Joensuu.

    Huippulaatuisia kuusia voisi istuttaa rivi-istutuksella taimiväli 4 m. riviväli 4 m. Hehtaarilla 625 kpl, josta luonnonpoistuma pois. Keskijäreys 2 m/runko on helposti saavutettavissa hyvällä metsämaalla. 1000 m3 metsiä saa tuotettua Suomenkin olosuhteissa.

    Puun takaa

    Olen uudistanut männikköni Antonin tapaan ja kokemukset ovat olleet hyviä.
    Laitoin aikaisemmin kuvia tuonne lukijoiden kuvaosastolle.
    Olen myös tehnyt viljelykokoita metsikkösiemenen ja jalostussiemen välillä.
    Erot ovat selviä niin kasvunopeudessa kuin laadussakin.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Minä tein 90-luvulla vertailukokeen. Kylvöala oli nelisen hehtaaria. Puolet kylvin siemenviljelyssiemenen ja metsikkösiemenen seoksella ja puolet metsikkösiemenellä.

    Metsikkösiemenellä kylvetyt tuppaat nousivat tasatahtiin, mutta siemenviljely-metsikkösiemenseoksella kylvetyistä tuppaista nousi nopeasti 3-5 muita taimia paljon nopeakasvuisempia taimia, jotka vuosien mittaan lähes tukahduttivat jälkeenjääneiden kasvun.

    Hirvistä tosin oli valtava haitta.

    e.uro

    Vaikuttaa siltä, että ensi keväänä 30 hehtaarin aukea saa osakseen viljelyssiementä. Aukko on Kuusamossa, mutta sillekin alueelle on saatavissa alustavasti testattua viljelyskantaa. Jos homma onnistuu, on siinä tulevilla sukupolvilla katseltavaa – ja mahdollisesti tuolta alalta löytyy joskus uusi pluspuu!

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)