Keskustelut Tekniikka Kokemuksia älypuhelinten puustoarviosovelluksista ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
  • Kokemuksia älypuhelinten puustoarviosovelluksista ?

    Oletteko käyttäneet jotain matkapuhelinohjelmaa puuston määrän arvioinnissa? Minkälaisin tuloksin?

  • Kaataja

    Onko jotain sovelluksen nimiä tarjolla?

    Niko

    Kaatajan kysymykseen tyssää myös minulla.

    OK, karttaohjelmia saa ja rajapyykkejä voi etsiä. Varsinaisia metsäsovelluksia ei taida pahemmin olla. Metsäsuunnitelmasta saanee, tai ainakin kohtapuoliin, jonkun varsinaisesta PC-ohjelmasta kevennetyn version puhelimeen. Vaikea sanoa mitä lisäarvoa se tuo, jos ylipäätään tuo.

    Hiluxin aloitukseen vielä sen verran että mitä se puhelin voisi edes puuston arvioinnissa tehdä? Jollain tutkasysteemillä mitata ppa:ta, voi olla kehitystyö vielä aika kaukana.

    Mikko Riikilä

    Tutustukaa tuohon. Kahden ex-nokiainsinöörin perustama firma on räätälöinyt älypuhelimeen puuston arviointisovelluksen. Arviointi perustuu kännykkäkameran kuvan tulkintaan. tekniikkaa en ymmärrä mutta tulos on ällistyttävän tarkka.
    Tein tuosta jutun joskus ennen lomia. Tietojeni mukaan eri metsäfirmat ja metsäkeskus kokeilevat parhaillaan Trestiman sovellusta.

    https://trestima.com/company/‎

    Riikilän Mikko

    Hiluxmetsuri

    Kiitos Mikko.

    Tuosta tosiaan oli juttua ja nyt ajattelin, että olisikohan jo sen verran kokemuksia, että voisi jättää relaskoopin relaamaan ja zuumailla vain älypuhelimella…

    Mitä lie alan ammattilaiset mieltä? Tuleeko joskus jatkoa tuolle jutulle eli osa 2?

    hemputtaja

    Luulisin, että kyllä tuohon relaskoopinkin saa eli virittää kameralle kuten puun mittauksenkin.

    En vain tajua miksi nähdä vaivaa. Onhan se elektroniikka hienoa, mutta saman asian hoitaa narunpätkällä ja liimaamalla pari tikun pätkää kännykän reunaan.

    Relaskooppitaulukkoa käyttävä laskuri on tietysti eri juttu, mutta sekin hoituu yhdellä näppäimellä – luulisin.

    Mikko Riikilä

    juttelin muutaman kokeneen metsäsuunnittelijan kanssa, jotka olivat kokeilleet trestiman sovellusta. hämmästyttävän tarkkuuden ohella he korostivat tiedonkeruun helppoutta. kaikki puustotiedot tallentuvat koealalta, kun otat kuvan. erityisesti talvikelillä tieto on nykyisillä suunnittelujärjestelmillä näpiköitävä maastotallentimiin, mikä kuulemma on pakkasella aika tympeää.
    mikko riikilä

    Hiluxmetsuri

    No hieman arvelinkin, että jotain iloa tuosta menetelmästä on oltava. Teollisuus on käyttänyt konenäköä jo vaikka kuinka kauan ja siellä mitataan hyvinkin tarkasti automaattisesti.

    Tunnistamiseen tarvittanee valoa, jota kaipaa myös relaskoopin kanssa arvioitsija, joten siltä osin ei liene eroja. Tietojen tallentuminen kuviksi ja helppokäyttöiseksi yhteenvedoksi on iso etu.

    Mitä mahtaa maksaa trestima-lisenssi?

    pihkatappi

    Trestiman mittaustuloksia on verrattu moto-mittoihin ja virhettä on ollut alle 5%. Mielestäni tulos on erinomainen. Ja jos verrataan vaikkapa laserkeilauksen antamiin arvioihin niin eroa tarkkuudessa on ihan hirvittävästi.

    tervas

    Trestima toimii niin että napataan kuva ja se menee pilveen heidään palvelimilleen analysoitavaksi ja puustotiedot ilmestyy sovellukseen kun kuva(t) on analysoitu. Hintakin noudattelee samaa logiikkaa ja jokaisesta lähetetystä kuvasta maksetaan erikseen:
    ”Maksat vain kuvilla tapahtuvasta mittaamisesta oman käyttösi mukaan. Arvonlisäveroton hinta alk. 3.7€/ha (1.22€/kuva).”

    Potentiaalia on. Hinnoittelumalli ei kyllä iske vaikka onkin nykyaikaa että lypsetään vähän kerrallaan mutta otetaan pieniä maksuja usein. Parempi olisi kiinteä hehtaarihinta tai vuosilisenssi.

    MG:lla jäsenille trestima tulossa käyttöön jollain tavalla ja sitten pitäisi onnistua suoraan tietojen päivitys metsäsuunnitelmaan siellä.

    harrastelija

    Vaikuttaa vahvasti siltä, että Trestima on arvioinnin tulevaisuutta!
    Laseriin en luota, koska varsinkin taimikoissa on tullut aivan älyttömiä virheita – laser laskee vissiin kaikki horsmat ja koiranputket.

    Trestiman käytössä on myös se hyvä puoli, että kuvataan metsässä, jolloin saa samalla konkreettisen näkemyksen.

    Olen ymmärtänyt, että ohjelman saa ilmaiseksi, mutta kuvat ovat maksullisia. Tuolla edellä olevat hinnat kyllä näyttivät kohtuullisilta.

    Trestimaa kehitetään edelleen. Se toimii Windows’in ja Android’in järjestelmissä. Sain sellaisen mielikuvan, että sitä laajennettaisiin myös Ios’in järjestelmään. Tämä olisi hyvä, koska Abble6 ja 6+ ovat tosi kovia phoneja.

    Pitääpä ottaa MG:n puunostajat puhutteluun, josko Trestiman voisi saada Metsäverkon kylkiäisenä 🙂

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)