Keskustelut Puukauppa Koivutukin alennus

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Koivutukin alennus

    Tässä taannoin pisti silmään, olisiko ollut Metsälehdessä, juttu puun hintakehityksestä. Kovin suurta nousua ei ole millään puulaadulla ollut sitten -90 luvun alun, mutta koivutukki on painunut rajuun alamäkeen.

    Mikä on syy tähän? Lisääntynyt tarjonta vanerista maailmanlaajuisesti? Järeän koivun kasvanut tuonti? Suuri raakkiprosentti moton jäljiltä?

    Myös tukkiprosentit ovat nykyään koivulla päätehakkuissa kovin pienet ja hakatut laadut on sieltä pisimmästä päästä, 67 ja 57 lähinnä. Tästäkö hinnanalennus johtuu, tukin teko motolla ei vaan onnistu kannattavasti?

  • Koukku

    Ongelmia on varmasti myös edunvalvonnassa ja keskittyneessä ostajakunnassa. Tyvikoivulle löytyy myös pienempiä ostajia ja hintakin on ihan muuta kuin tavallisella vaneritukilla. Kuulemani mukaan laadukkain koivu menee suoraan Saksaan ja sorvataan siellä. Miksi Suomesta ei löydy halukkuutta jalostukseen?

    Laatutyvestä saa hyvän hinnan, jopa yli 200e/m3, ongelmana on vaan se että kertymää pitäisi olla vähintään 30m3. Siihen määrään pitää hakata useampi sata runkoa ja ne loput tukit menee sitten pilkkahintaan. Hankintamies pääsee kyllä palkoille jos metsästä vaan laadukasta tyveä löytyy. Ehkäpä useamman tilallisen kannattaisi harkita jopa yhteiskauppaa mikäli sillä tavalla saataisiin isompi määrä tyvitukkia samaan laaniin?

    Horjumaton Horjumaton

    *** Tyvikoivunkin osalta kehitys on ollut taantuvaa. Toki hinta on edelleen vähintään kaksinkertainen vaneriin verraten ja ne parhaat sorvipölkyt jotka laivataan Saksaan tahi jopa kauko-itään on tietysti eri maailmasta. Kertymä tosiaan huippulaatuisiin tyvipölkkyihin on nihkeää. Siinä metsänomistajien suora yhteistyö olisi kannattavaa. Mutta mitenkäs senkään toteutat kun korjuu ei ole omissa näpeissä kuin enää aniharvoilla. Pystykaupoissa ne fileet tahtoo mennä massan mukana tai korkeintaan tarjotaan sitä kotimaantyven hintaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kiinnostuksen puute koivua kohtaan taitaa eniten johtua siitä , että kunnon koivuja puhumattakaan kunnon koivikoista , ei tahdo löytyä mistään . Jos tarjolla on enimmäkseen ylispuukoivikoita , joista kuusi alkaa kasvaa läpi , ei ole syytä ihmetellä alhaista hintaa ja vaimeaa kysyntää . Korjuukustannus on näissä olosuhteissa korkea ja tavaran säilyminen laadukkaana hankalan hakkuuprosessin aikana on epävarmaa .

    Koivutyömailta on tullut viime aikoina hälyyttäviä viestejä liian huonosta laadusta . Omallekin kohdalle on tullut lyhyen ajan sisällä pariinkin kertaan ”kurinpalautusta” koivutukin laadusta , vaikka harakiritavaraa ei koneeltani ole tilastojen mukaan lähtenyt . Joiltakin ilmeisesti on ja paljon. ( männyn kohdalla omakohtainen tilanne on valitettavasti toinen )

    Kun koivua ei voi kaikissa olosuhteissa tukea katkaisusahauksen aikana , lohkeamat tukissa ovat yleinen vaiva .Ylispuukohteilla tyvilahoja ja mutkia jää huomaamatta liiallisen peitteisyyden vuoksi . Virheitä tosin tapahtuu molempiin suuntiin (mikä on kuljettajan kannalta varsin ikävää) . Kun tukiksi tehty pölkky osoittautuukin lopulta laadultaan kuiduksi ja jos näitä virheitä tulee useampi peräkkäin , alkaa tukin laatuvaatimukset täyttävää puuta eksyä kuitukasaan laadun varmistamiseksi . Näitä taustoja vasten tulee mieleen , että tukkia pitäisi yrittää tehdä vasta aukosta , ei ylispuukohteilta.

    Koukku

    Tutkailin hintatilastoja Metlan sivuilta, ja rahanarvo korjattuna koivutukista sai hankinnalla vielä 1990 noin 64e/m3. Koivutukki oli kallein puulaatu hankintahakkuulla vielä vuonna 1995, siitä asti on ollut lähes pelkkää alamäkeä hinnassa. Tuolta löytyy tilastot jos joku muukin niitä haluaa katsoa, on kuitenkin huomattava etteivät nuo hinnat ole inflaatiokorjattuja http://www.metla.fi/metinfo/tilasto/puukauppa/puukauppa_hinnat_vuosittain_t.html

    Eipä tästä ole kuin noin kymmenen vuotta aikaa kun avohakkuilla koivutukin hakkasivat metsurit. Nyt laadun heikkenemisen maksavat metsänomistajat ja metsurit ovat työttömänä talvella.

    Tulevaisuudessa tulee kuitenkin ongelmia, koivun istutus oli muotia 90 luvulla. Jo kahdenkymmenen vuoden päästä on tulossa laajoja aloja koivikoita avohakkuuseen, toivotaan että tukille on kysyntää silloin.

    kuusessa ollaan

    Koivu on ollut pääsääntöisesti vaneritavaraa ja sen kilpailukyky katosi samalla juuri Koukun mainitsemaan aikaan, sattumalta itänaapuri sai silloin vanerinsa vetämään markkinoille.Ja siellä raaka-ainetta piisaa.

    Tosissaan koivikoita on tulossa melkoinen rypäs tukki-ikään parinkymmenen vuoden kuluttua, toivottavasti silloin maassa on edes yksi sorvi hyödyntämässä satoa. Sitten kun se sato on korjattu, alkaakin kuusikoiden valtava tukin pusku markkinoille.

    Suomalainen metsänhoito elää aina hiukan väärällä vuosikymmenellä, suurelta osin liian mustavalkoisten viljelypäätösten teon vuoksi. Ensin viljeltiin liikaa mäntyä, sitten tuli hetkeksi lehtipuun istutukset (osaltaan peltojen metsitysten/Lohjan tehtaan haapatarpeen varmistamisen vuoksi) ja sitten alkoi tummanvihreä kuusen tuuppaaminen joka paikkaan.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)