Keskustelut Puukauppa Koivutukin alennus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
  • Koivutukin alennus

    Tässä taannoin pisti silmään, olisiko ollut Metsälehdessä, juttu puun hintakehityksestä. Kovin suurta nousua ei ole millään puulaadulla ollut sitten -90 luvun alun, mutta koivutukki on painunut rajuun alamäkeen.

    Mikä on syy tähän? Lisääntynyt tarjonta vanerista maailmanlaajuisesti? Järeän koivun kasvanut tuonti? Suuri raakkiprosentti moton jäljiltä?

    Myös tukkiprosentit ovat nykyään koivulla päätehakkuissa kovin pienet ja hakatut laadut on sieltä pisimmästä päästä, 67 ja 57 lähinnä. Tästäkö hinnanalennus johtuu, tukin teko motolla ei vaan onnistu kannattavasti?

  • putte

    Asiakkaan ei kannata maksaa koivutukista kovin korkeata hintaa, koska asiakas ei hintaa nostamalla saa mitään lisäarvoa. Koivutukkia kertyy leimikoista aina marginaalimäärä sivutuotteena, eikä tukin määrä ole yhtään suurempi vaikka ostaja maksaisi siitä enemmän.

    Toinen puoli asiasta on puuntuottajien laiskuus. Valtaosa puuntuottajista ei oikeasti ole tuottajia lainkaan vaan passiivisia metsänomistelijoita (vai mikä se hassu nimitys olikaan). Heillä ei ole mielenkiintoa hinnoitella tuotteitaan, eivätkä he ole oikesti järjestäyneet, joten alalla on ajauduttu siihen, että asiakas määrittelee yksin hinnat.

    Hiluxmetsuri

    ”Toinen puoli asiasta on puuntuottajien laiskuus. Valtaosa puuntuottajista ei oikeasti ole tuottajia lainkaan vaan passiivisia metsänomistelijoita (vai mikä se hassu nimitys olikaan). Heillä ei ole mielenkiintoa hinnoitella tuotteitaan, eivätkä he ole oikesti järjestäyneet, joten alalla on ajauduttu siihen, että asiakas määrittelee yksin hinnat.”

    Tämä on totta. Yksittäin puunmyyjä naurettavalla volyymillä verrattuna suurostajaan. Koplaavatlo edes mhy:t mitään ? Voiko tilanne muuttua, koska tarjonta on aina maantieteellisesti ja ajallisesti hajallaan eikä myyjille tule mitään ylivertaista asemaa. Melko surkeata jos ainoa keino osoittaa mieltään on vain jurottaa…

    jees h-valta

    Ainakaan tuon Metsälehden hintataulukon mukaan ei mitään dramaattista laskua ole havaittavissa ollut koko syksynä. Nytkin ainut tukkilaji joka hiukan noussut. Mielestäni juuri lievästi nouseva on koivutukin kurssi ollut koko syksyn.

    vänkäri vänkäri

    Vastauksena: Itä-Euroopan lisääntynyt kilpailu yhdessä puoli-ilmaisen puun kanssa, motohakkuun korkea raakkiprosentti (kallein pintaviilu pilalla ja tukin päät halki), huonompi hyötysuhde ja suurempi työvoiman tarve. Nuo nyt näin äkkiseltään lonkalta vedettynä.

    Plussaa on sitten kestävyys, monikäyttöisyys ja ennen kaikkea lopputuotteen parempi hinta. Jo vuosia sitten olin kasailemassa laatua, joka maksoi tehtaan portilla 270 euroa. Siis yksi levy. Mottihinnaltaan kallein taisi olla jotain 3000 euron paikkeilla motti. Sittemmin on tullut lisää uusia laatuja, Grada ja LNG jne. Pikkuisen kalliimpaa mitä karvalauta. Havuvanerilla ei näistä myyntihinnoista tarvi haaveillakkaan. Tuotanto perustuu määrään ja nopeuteen pienellä henkilöstömäärällä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Laadukkaalla koivutukilla ovat ihan omat markkinansa, mutta laadun tuottaminen ei onnistu nykyisellä tyylillä. Kolmen ämmän tylsä käsikassara (metsälehti) peesailee hampaattomasti holtittomia, vieläpä maattomia persaukisia sorkkaeläinlaiduntajia.
    Ja millä hinnalla?

    Siitä hinnasta pääsivät kesän 2013 nimimerkkien tapaamiseen uskaltautuneet perille sahalan paroonin velijussijalkasen metsäkierroksella.

    Velijussijalkasen puuntuotanto perustuu geneettisesti laadukkaan rauduskoivun istutukseen, jolloin koivujen alle itsestäänsyntynyt kuusikko päätehakataan 60 vuotta koivujen istutuksesta. Tosin koivikko on päätehakattu jo 20 vuotta aiemmin.
    Koivuista about 400 pystykarsitaan, jolloin kalleinta (200€ kiinto) tyvikoivua jokainen hehtaari tuottaa vähintään 100 kiintoa.
    Koivun emäksinen karike lisää voimakkaasti ravinteikkuutta ja nopeuttaa ravinnekiertoa, jolloin koko 60-vuotinen luonnonmukainen kierto tuottaa 1000€ ha/vuosi.

    Tuolle tuotolle on yksi (1) reunaehto: ei hirviä. Hirvet ammutaan ja jos niitä joku jää vielä henkiin, niin ne ajetaan pois.

    Polle-Olle

    Kolahti tuossa Hilluxmetsurin viestissä tuo, että nykyiset metsänomistelijat eivät ole oikeasti järjestäytyneitä. Mikäs se on se oikea järjestö? Mietin vaan, kun tuo Mhy:n jäsenyyskin tulee vapaaehtoiseksi. MTK?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Polle-Olle:
    ”Mikäs se on se oikea järjestö? Mietin vaan, kun tuo Mhy:n jäsenyyskin tulee vapaaehtoiseksi. MTK? ”

    Tulevaisuudessahan ilmeisesti metsäjäsenyys MTK:ssa järjestynee juuri MHY:n kautta.

    Kyllähän se ainoa oikea järjestö on MTK. Ei se oikein kaikin ajoin ole sitä asemaa ansainnut, mutta kuitenkin.
    Millään muulla järjestöllä ei ole mitään edellytyksia toimia puuntuottajien äänitorvena, eikä ole realistista sekään että joku uusi järjesto perustettaisiin.
    Jokuhan on sanonut, kun MTK:ta on moitittu asiasta jos toisestakin, että menkää jäseneksi ja muuttakaa sisältäpäin. Totuushan on toki se että MTK ei muutu yhtään paremmaksi puuntuottajien etujärjestöksi sillä että me sen toimia täältä ulkoapäin arvostelemme. Sisältäpäin parannukset tehdään jos tehdään.

    Minäkään en ole nykyisin MTK:n metsäjäsen, vaikka nuoruudessani kolmeviikkoisen peruskurssin kävinkin ja olin innolla mukana niin kauan kun viljelin maata.
    Katsotaan nyt mihin tämä MHY homma oikein päätyy, järjestäydytäänkö sen kautta vai suoraan metsäjäseninä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puun takaa

    Aika moni täällä palstalla on antanut ymmärtää, etteivät kaipaakaan edunvalvontaa, koska osaavat ja tietävät itse asiat kaikkein parhaiten.
    Mielestäni tuleva tilanne tulee olemaan siinä mielelessä hyvä, ettei kenenkään tarvitse enää valittaa.
    Ne järjestäytyvät ketkä haluavat ja loput pärjäävät omillaan.
    Loppuu turhat narinat.

    Hiluxmetsuri

    Vaikka tämä nyt hiukan meneekin OT, niin silti kommentti:

    MHY:t muuttuvat pikkuhiljaa kaupallisiksi toimijoiksi muiden kaupallisten toimijoiden rinnalle. Samalle viivalle tulevat isot yhtiöt, sahat, palveluyhtiöt, jne.

    Nämä eivät sitten enää aja kuin omaa asiaansa. Siksi olisi hyvä edetä sellaiseen suuntaan, että mo:n ääni kuuluu oikeasti edunvalvonnassa.

    Kysymys siis kuuluukin, miten asiaa saisi eteenpäin ja yksi asia on ihan selvä: Tarvitaan tietotekniikkaa, jolla pienet puuerät saadaan yhdessä joukkovoimana markkinoille. Miettikääpä ja verratkaapa, mitä jotkut ovat saaneet aikaiseksi kilpailuttamalla satojen kotitalouksien sähkönhankinnan ? tässä olisi samanlainen paikka…oikeasti, jos vaan asiaan tartutaan.

    Horjumaton Horjumaton

    Koivutukin alennustila johtuu sen harvoista jalostajista varsinkin vanerin osalta. Metsäliitto ja UPM hallitsee markkinoita halunsa mukaan. Lisäksi Koski-tukki on kimpassa mukana ja pitää sahakoivunkin hintakehityksen jäissä. Joku voisi puhua kartellista 😉

    Ketjussa on käsitelty myös metsänomistajien edunvalvontaa. Ei oikein toimivaa ratkaisua siihenkään. MTK.n sijoitukset/sidonnaisuudet metsäteollisuuteen syö uskottavuutta melkoisesti,MHY.n asemahan on ollutkin tähän asti lähinnä varmistaa puukaupan sujuminen veroluontoisten jäsenmaksujen vastapainoksi. Lopputulemana meillä on esim. kuitupuun hintakehitys ollut jo yli 30v vakaa, eli hinta ei ole noussut yhtään. Maailma ympärillä palkkoineen ja muine kustannuksineen on kyllä mennyt menojaan. Onhan nyt jo paperissa raaka-aineen osuus alle 4% . Silti otsikoihin kyllä pääsee kaikkien Nallejen vaatimukset alentaa puunhintaa entisestään. Toki kaveri on sekä Nordean että UPM.n hallitusten pj. Ja sikäli mielipiteet on ymmärrettäviä ja harkittuja. Oletteko huomanneet kenenkään ns. edunvalvojan moisia heittoja kyseenalaistaneen. En minäkään 🙂

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)