Keskustelut Metsänomistus Koivusta puusepäntuotteita

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Koivusta puusepäntuotteita

    Meinasin aloittaa pienimuotoisen koivuesineiden valmistuksen ja tietenkin omista puista eli lähtien ihan pystymetsästä.

    Miten pitäisi menetellä, jotta saisi hyvälaatuista puutavaraa puuseppäharrastukseen?

  • Jätkä pätkät

    Ensin pitää olla hyvää ja mieluummin järeää koivua, joka kaadetaan Helmikuussa. Sahataan tuppilankuiksi ja vanhan kaavan mukaan taaplataan ilmavaan paikkaan, jossa suora auringonpaiste on estetty, Lankkujen päät vahataan.
    Kuuden vuoden kuluttua lankut siirretään lauhdekuivaamoon, jossa ne kuivataan mielellään alle 10 % :n kosteuteen.
    Sen jälkeen aletaan työstämään.

    kisi

    Kuuden vuoden!? Kylläpä siinä ehtii pohtii puusepäntuotetta jos toista.

    arto

    Meillä päin käytössä tallainen konsti. Suunnittele mitä teet (muoto. pituus leveys) tee koivusta noin mittojen mukaan se tuleva tuote. Kuivaa pannuhuoneessa jos omistat, myös uunipäällä käy. Miksi ei jos suuri tuotanto kyseessä jokin lämpökuivaamo . muutama viikko odotusta ja hommiin. kirves varsi tulee noin 2 viikossa siinä jotain suuntaa.

    Hiluxmetsuri

    Kiitos.

    Ihan pikkasen on hajontaa tuossa prosessin läpimenoajassa 🙂 6 vuodessa ehtii ainakin suunnitella kappaleen valmiiksi kuivumista odotellessa. Arton ohje on enemmän mieleen.

    Autotalliin voi saada nuo tuppilankut kuivumaan, joten ehkä kuivumisaikaa saa lyhyemmäksi?

    Oiskohan jotain muuta mitä pitäisi tietää?

    vänkäri

    Juu, järeästä koivusta löytyy helpommin puusepän laatua kuin kärpästen täplittämästä kuitukoivusta. Omasta pihasta kaadettiin toista vuotta sitten muutama pitkän laipan koivu. Tyvestä löytyi melkoista loimua, jotka ovat nyt sitten kuivumassa liiterissä. En nyt tiedä vielä oikein itsekkään mitä niistä nakertelisi, mutta eiköhän noille joku käyttö löytyne.

    Korpituvan Taneli

    En tiedä tuosta kuudesta vuodesta, mutta kyllä meilläkin oli aina koivua kuivamassa monta vuotta, ei se vielä vuoden vanhana kelvannut. Isäukko puhui siitä että koivun pitää kaliintua.
    Ne eivät olleet sahattua tavaraa, vaan ”värkkihalkoja”. Isohkosta puusta kirveellä halkaistuja. Kuori oli aisattu tai niinkuin meilläpäin sanottiin virkattu. Päähän asti ei saanut virkata. Sitten oli halkaisemattomia virkattuja pöllejä myös. Sitä en enää muista että miksi piti olla molempia, halkaistua ja pyöreää. Kuivatus liiterissä, missään tapaksessa ne eivät saaneet jäädä aurinkoon päiväksikään, kun ne kevättalvella kaadettiin.
    Näistä sitten tehtiin kirveitten ja esim pajavasaroitten varret. Pokasahan pokat, haravan lapa ja piikit sekä monenlaista muuta tarvekalua. Erikoisinta olivat puimakoneen ja turpeenrepijän puiset laakerit, kotka keitettiin öljyssä.

    Terveisin: Korpituvan taneli

    Jätkä pätkät

    Keinokuivaus ei onnistu arton konstein.
    Jos halutaan laatua, lämminilmakuivaus aloitetaan höyryttämällä lankkuja niin kauan, että tavoiteltu kuivauslämpötila on saavutettu myös lankkujen keskellä. Sitten ilmasta aletaan poistamaan kosteutta, jonka puun sisällä oleva höyrynpaine pukkaa pintaan.
    Jos lankun pinta pääsee kuivumaan, menee puun rakenne pilalle, vaikka annettaisiin lämpöä enemmänkin.
    Paljon näkee myös epäonnistuneita kuivatteluja.

    arto

    Ulkona kuivaaminen ilmakuivaksi ottaa noin 2 vuotta. Lehtipuulla n. 25 mm/vuosi, havupuulla hiukan nopeammin. Vähintään kuitenkin yleensä aina kesän yli, mielellään vähintään yksi vuosi. Hirsirakennus voidaan kyllä rakentaa juuri kaadetusta puusta. Puuta voidaan kuivattaa myös kymmeniä, satoja vuosia ennenkuin se on käyttökelpoista.
    Ilmakuivattu puu käy suoraan ulkona oleviin rakennelmiin, mutta sisälle tarkoitettuihin pitää kuivausta jatkaa vielä sisäkuivatuksella.
    Puu kuivaa pystyssä paremmin kuin vaaka-asennossa.
    Viilun kuivaus kestää 3-10′, sahatavaran 8-20 vrk.
    Siinä jotain faktaa löytyy netistä haulla puun lämpökuivaus.

    Mosku

    Ensin pitää olla hyvää ja mieluummin järeää koivua, joka kaadetaan Helmikuussa. Sahataan tuppilankuiksi ja vanhan kaavan mukaan taaplataan ilmavaan paikkaan, jossa suora auringonpaiste on estetty, Lankkujen päät vahataan.Kuuden vuoden kuluttua lankut siirretään lauhdekuivaamoon, jossa ne kuivataan mielellään alle 10 % :n kosteuteen.Sen jälkeen aletaan työstämään.Lähetetty: 17.12.2015Lähettäjä: Jätkä pätkät

    jovain olhet vääräsä, net jotka ennen on tarvepuun orsila kuivattanhet.
    ja sieltä käythön ottanhet.kalupuuksi. eivätsen ole tienhet kuinka vääräsä olhet. Höyryvä olis pitäny olha, kuivatuksheen.
    niiko nethkin jotka haravan piit pihlajasta vuolekshivat, koivuaha sen pithää ola, haravan piin.
    van se tuo arto on älynnä miten kalupuut ennen käythön otethin, omia aikojasa kuivatethut

    Puuhastelija

    Vaari taisi sanoa, että pitää kuivata yksi vuosi ulkona ja toinen vuosi sisällä. Sitten se on valmista puusepän työstettäväksi. Oma lukunsa on sitten se, että mihin kuunvaiheeseen ne pitää kaataa. Olikohan se yläkuuhun?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)