Keskustelut Tekniikka Koivupuu paras

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 129)
  • Koivupuu paras

    Noin niin kuin mutu tuntumalta, ihan vain saunan pesissä kokeilleena tuore koivupuu antaa parhaan hiilustan ja täten lämpö arvon,miten on, luulenko vain että kuumassa pesässä palaa?

    Laho puu samaa tuo

    Vesikin sähköllä erottaen vetyä ja happea?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minulla on Espoossa eli lauhkealla vyöhykkeellä (!) maalämpötalon plus asukkaiden kulutus huomattavasti isompi kuin Lassella, mutta korkein viime vuosien talvikuukausien sähkölasku on kaikkiaan siirto, verot ja perusmaksut mukaan lukien 158 euroa/kk. Tavoitelämpötila on 21 astetta.

    Puuki

    Maalämpö vähentänee sähkönkulutusta n. 1/3-osaan esim. suoraan sähköön verrattuna . Mutta sähkön säästäminen ei vähennä siirron perusmaksua joka on iso osa sähkölaskun kokonaisuudesta.   Jos investointiero on esim. 12 000 €, niin investoinnin kuoletusaikana eurojen säästö ei ole välttämättä kovin suuri.   Aika paljon vaatii näköjään huoltokäyntejäkin naapurin maalämpösysteemi.  Kun maalämpöpumppu pitää uusia,niin siinä ajassa tuskin on kertynyt säästöä uuden pumpun hankintahinnan edestä. Tai voi jossain tapauksessa ehtiä tietysti kertyäkin, kun kulutus ja sähkön hinnatkaan ei ole samanlaisia joka paikassa.  Ilmalämpöpumput ja klapeilla lämmitys vähentää sähkön kulutusta nekin edullisemmilla investoinneilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilmavesilämpöpumppu oisi ehkä järkevä investointi öljystä luopuville kun on jo lämmön jakeluverkosto eli yleensä patterit valmiina?

    Itse en nähnyt esimerkiksi kymppitonnin investointia aurinkosähköön järkevänä, kun tuotannosta vain osan saa kulutettua. Jos päivän aikana tuotetun ylijäämän voisi edullisesti tallettaa virtuaaliakkuun yöllä kulutettavaksi, sitten yhtälö alkaisi pelittää.

    Puilla lämmittäminen ei sovi taajamiin. Tulee liikaa päästöjä ilmaan jos joka talossa pössytellään puuta.

    Nuakka

    Onko kukaan nähnyt laskelmia paljonko suomen sähkönkulutus kasvaa kun kaukolämpöä aletaan tehdä lämpöpumpuilla? Isoissakin pumpuissa hyötysuhde vissiin sama n.1:3. Lisäksi ainakin osa kaukolämpöverkoista ja kiinteistöistä soveltuu huonosti lämpöpumpun tuottamalle viileämmälle kiertovedelle. Eli investointeja tiedossa infraan.

    Nimetön

    Sellaista en ole kyllä kuullut että kaukolämpö alettas tuottaan maalämpöpumpulla, miten keruupiiri toteutettas? Vai takoittaako Nuakka Espoon geolämpöä? Se on nyt taas aivan eri juttu. Yleensä kaukolämpöverkostossa veen läpötila pitkästi yli 100 ja lämpöpumppu tuottaa lämpöä veteen hyvällä hyötysuhteella jotain yli 40:n asteen.

    Hetkellinen hyötysude lämpöpumpussa voi olla jopa lähes 6 mutta vuosihyötysuhde jotain 4 eli 1000kw sähkönkulutus tuottaa 4000kw lämpöä.

    Nuakka

    Maalämpöä, viemärivesien lämpöä, konesalien hukkalämpöä, meriveden lämpöä. Kaikki nämä valjastetaan kaukolämpöön pumppujen avulla. Eli kivihiilen ja turpeen lämpöenergia haalitaan sähköpumpuilla jostakin.

    urbo urbo

    Jesse nukkuu pannuhuoneessa kattilan vieressä. Klapei täytyy lisätä tunnin välein ja pumppu pitää ääntä kun laakeri menossa

    Puuki

    Laskin huvikseni, miten paljon tuottaisi maalämpö suoran sähkön sijaan 15 vuodessa 20 000 kwh:n vuosikulutuksella nykyisellä sähkön kok. hinnoilla.  N. 1800 € olisi laskennallinen etu 5%:n korkokannalla.  Mutta sitten pitänee laskea mukaan maalämpöpumpun huoltokulut, kompuran uusiminenkin ehkä. Sähköpatterit ei kovin paljon huoltoa tarvitse 15 vuodessa. Öljytäytteiset on niistä parempia kuin pelkät  vastukselliset.

    Uudet ilmalämpöpumput tuottaa n. 2:n hyötysuhteella vielä yli -20 C-ast. pakkasella.  Vanhat pumput vain +-0 tai kuluttaa  niissä lämpötiloissa.  COP-arvo (+7 C.ast. ) on joillakin uusilla (esim. Mitsub.  & Panasonic ) . n. 5:n  paikkeilla.  Jotkut mallit puhdistavat sisäilmaa myös bakteeresta ja viruksista erillisellä ohjelmalla.  Vanhat pumput kierrätti ohutta pölyä.

    jees h-valta

    Kaikki sähkölaitteet ovat laskennallisesti tiensä päässä viidessätoista vuodessa. Myös sähköpatterit. Kyllähän niiden korvaaminen uusilla silti on halvempaa kuin maalämmön kompressori joka menee tuossa iässä varmasti. Todennäköisesti jo paljon ennenkin. Kymmenvuotinen on viime talven nuorin sökökompura ja hyvämaineinen merkki oli sekin olevinaan. Urbo koittaa jotain venkota kun ei pysty kiistämään tosiasioita. Koitappa poikaparka tehdä talo jossa lämpö pelaa kriisiaikaankin ilman sähköäkin vaikka koko talven kunhan puita piisaa. Tuo pumpun tarve on niin marginaalinen ettei kannata paljon vaivaa nähdä. Uusi pumppu on ollut pannun päällä jo monta vuotta mutta ei ole vain toimertunut vaihtamaan kun ei ole tarpeellinenkaan.

    Metsuri motokuski

    Eipä puulämmityskään tahdo toimia ilman sähköä. Meillä ainakin kiertovesipumput toimi sähköllä kun puulämmitys oli. Nyt on maalämpö enkä tosiaankaan kaipaa sitä polttopuisouvia. Ihan sama vaikka kompura ei kestäisi kuin 10v . Siitä huolimatta en vaihda takaisin puulle.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 129)