Keskustelut Metsänhoito Koivun siemenet

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Koivun siemenet

    Merkitty: 

    Onko kenelläkään kokemuksia koivunsiementen keräämisestä talteen, esim. pressujen avulla? Heinä-,elokuun vaihteen tienoillahan koivu siementää seuraavan kerran, muistaakseni.

  • Leevi Sytky

    Olisi n. 40 aarin alue kylvettävää koivulle ”koealaksi”.
    Alueella liikuskelee hirviä kesäaikaan, joten olisi tarkoitus kokeilla miten käy mahdollisesti syntyvälle taimikolle.

    Anton Chigurh

    Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta vanhalla palstalla kertoi nimimerkki ”humppabarbi” omista keruukokemuksistaan hyvin myönteiseen sävyyn.

    Lieneekä parpipenttoni palstalla nykyisin?

    Anton Chigurh

    Herää kysymys: eikö siinä aukon ympärillä ole koivuja?

    Leevi Sytky

    Siihen on tehty jo pienaukko toissa talvena, kuuset poistettu. Nyt aion isontaa aukkoa poistamalla huonolaatuiset hieskoivut.
    Lähimpiin siementäviin rauduksiin on matkaa lähes 200 metriä.

    Tarkoitus on tehdä traktorin kivikoukulla (vast) tiheä laikutus, sekä saada aikaan hyvin tiheä taimikko.
    Ja katsoa voisikonäin menetellen ”torjua” hirvituhoja.

    Leevi Sytky

    RE: Koivun siemenet

    ”Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta vanhalla palstalla kertoi nimimerkki ”humppabarbi” omista keruukokemuksistaan hyvin myönteiseen sävyyn.

    Lieneekä parpipenttoni palstalla nykyisin?”
    Lähetetty: 42 min sitten
    kirjoittaja: Anton Chigurh

    Humppabarbi ei ole rekisteröitynyt forumille, harmi. Tai on keksinyt uuden käyttäjätunnuksen.

    tamperelainen

    Tuota tiheää kylvötaimikkoa tarjotaan usein patentiksi hirvi-rauduskoivuongelmaan,Uudistin 90 luvulla rauduskoivusiemenpuilla 2 ha:n alueen,1/2 ha kylvettiin käsin ostosiemenellä,Maanmuokkauksena hiesumultamaalle oli ns tiheä ristiinäestys.Viiden vuoden kuluttua oli alueeaal hyvä koivutaimikko.N 10-15v kuluttua uudistuskesta lähes kaikissa taimissa oli hirvivioituksia,useimmista oli katkottu latvat ja oli nahtäviä lahovikaa ja mutkaisuutta.Paljon oli koivuja jotka olivat osittain katkenneet ja kuitenkin puu jatkoi entisen rungon kasvua,ainakin taipumapaikalla on lahoinen koro.Nyt on suunnitelmissa hakata koivunrankut pois muutama rauduskoivu suojuspuuksi ja istuttaa alue kuusentaimelle.Lähinnä olen pähkäillyt maanmuokkausta?Kyllä vaik ei?
    Elikkä jos hirviä on paljon ,ne noin 5 vuoden aikana tuhoavat tiheänkin koivuntaimikon,Kuusi on viisautta

    Leevi Sytky

    ”Mansen pojalta” on hirvet tuhonneet koivikon totaalisesti näköjään. Ikävä juttu. Jos meillä olisi suurempi tämä uudistusala, niin kuustahan siihen laitettaisiin iliman muuta.
    Pienen alan kyseessä ollessa teen koealan, jossa ei kuluja tule juuri lainkaan. Muutama litra löpöä ja vähän omaa työtä.

    Tarkoituksena on myös kerätä kokemuksia myöhempiä koivun viljelyjä varten. Niissä sen suorittaminen istuttamalla ( koivua ) on turhaa työtä, koska luupäinen eläinystävämme pistää ne naamaansa kuitenkin.

    jees h-valta

    Kyllähän tuo tamperelaisen huomio varmasti noin on ettei kovilla hirvialueilla lehtipuu terveenä onnistu oli sitten taimia kuinka paljon vain. Mutta ehkä määrän voisi luulla harvennuksilla auttavan paremman kasvatuspuuston jääntiin. Itse kyllä aina suojaisin aidalla isommat alat. Kevyt riista-aita ei ole kova vaiva jos todella haluaa lehtipuun kasvattaa myös hirvien talvehtimisaloilla.
    Jo pelkkä aita ilman paimenapuakin antaa yllättävän hyvän suojan.

    jees h-valta

    Niin myös olen senverran hirven syöntijälkiä havainnoinut että kyllä se mahdollisimman vähällä kulkemisellakin yrittää ravintonsa ottaa.
    Eli silloin voi yksittäisten taimien haku käydä liian työlääksi.
    Eli syö yksittäiset menosuunnassaan mutta ei hae pitkillä sivusiirtymillä. Joten voipi olla että esim. kolmen metrin väli antaa aivan yhtä hyvän lopputuloksen ja saa ainakin nopeammin pois syöntiriskistä. Mutta useinhan niitä kulkee samaan syssyyn useampi joten silloin syönti saattaa olla raju oli system mikä tahansa.

    suorittava porras

    ”tamperelaista” on kohdannut kaksi ongelmaa yhtäaikaa. Taimikko on ollut liian tiheä ja hirviä oli tuona ajankohtana mielettömän paljon.
    Osa taimista on varmasti kärsinyt hirvien käsittelystä , mutta ainakin sama määrä vahinkoa syntyy , kun lumi taittelee ja katkoo hentoja taimia. Taimet kyllä kasvavat lähekkäin kiitettävästi pituutta , mutta ei riittävästi paksuutta.
    Liian tiheässä kasvava puusto ei kestä lumikuormaa ja toisaalta tiheikkö tarjoaa hirvelle hyvän suojapaikan hyvän ravinnonlähteen ohella.
    Saattaisi olla parempi , muokata maata maltillisesti (=ei ylim. vesakkoa) ja koettaa kasvatella taimikko aivan suositusten mukaisessa tiheydessä.

    …ja kannattaa muistaa , että puiden juuretkin kilpailevat keskenään. Tiheässä juuret eivät kehity riittävästi . Tästä johtuu , että taimia ja runkoja kaatuilee tai kallistuu melkoisesti aivan omia aikojaan. Moneesti tämä tapahtuu kuitenkin vasta harvennuksen jälkeen ja tällöin ei ole enää mitään tehtävissä . Tiheiköstä onkin tullut vajaapuustoinen metsä .

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)