Keskustelut Metsänhoito Koivun laatukasvatus

Esillä 2 vastausta, 31 - 32 (kaikkiaan 32)
  • Koivun laatukasvatus

    Koivun laatukasvatusketjua koostetaan… Aiheesta keskusteltiin jo aiemmin Korhola/Sahala ketjussa ja muuallakin, mutta kertaus ei ole pahasta.

    Lähtökohta voisi olla vaikka se, että joko istutetaan melko tiheään (1400-1600 kpl/ha?) jolloin tyvitukki karsiutuu, tai sitten istutetaan valmiiksi harvempaan (1000-1200?) ja karsitaan kahdessa vaiheessa, ennen ensiharvennusta ja ensiharvennuksen jälkeen. Tarpeen mukaan eli yleensä vähintään kaksi kertaa taimikonhoito. Ensiharvennuksessa puolet pois ja samoin toisessa.

    Huomattavaa tässä on että tuolla toisessa ketjussa mainittu koivun kannattamaton istutus ”kuitupuuna korjattavaksi” hieman paranee, kun otetaan huomioon, että lisätiheys parantaa tyvitukin laatua. Toinen talouteen liittyvä asia on se, että jos taimikonhoidot ja harvennukset hoidetaan säntillisesti, koivikon alle saadaan lähes aina terve kasvatuskelpoinen kuusen taimikko ilmaiseksi.

    Kysymyksiä:
    -Onko ruskotäpläkärpänen ongelma puhtaissa koivikoissa ja voiko sen jotenkin estää? Sekametsissä ilmeisesti harvinaisempi.
    -Mikä olisi mielestänne sopiva istutustiheys / loppupuuston tiheys eri kasvupaikoilla?
    -Muita ajatuksia / kokemuksia?

  • Gla

    ”Jos ajatellaan, että tyypillisellä kuusen istutustiheydellä istutuspuiden väli on se noin 2,3 m ja näiden väliin jätetään siemensyntyisiä, taimivaiheessa kuusten pituisia koivuja, niin nykyaikaisten mättääseen istutettujen kuusten pituuskasvu voi olla samaa luokkaa koivujen kanssa. Kohta alkaa koivun latvus supistua rajusti sivulta tulevan varjostuksen myötä ja järeytyminen kärsii pahasti.”

    Kuusi 2,3 m ruutuun istutettuna runkoluku on 1890 kpl/ha. Siihen ei mahdu yhtään koivua kasvamaan ensiharvennukseen saakka.

    Jos kuusen ja koivun pituuskasvu taimivaiheessa on samanlaista eli kuusi on koivua muutaman vuoden vanhempaa, muutaman vuoden kuluttua kuusi menee menojaan.

    kuusessa ollaan

    Tässä ketjussa on pohdittu myös havupuutaimikon täydentämistä rauduskoivun taimilla. On tullut kokeiltua 90-luvun alussa männyn taimikon sekaan, alueella jossa luontaiset rauduskoivut kasvavat. Jotain MT-PT välimaastoa. Taimia laitettiin luontaisesti syntyneen taimikon satunnaisiin aukkopaikkoihin, yksi taimi keskelle aukkoa. Ei onnistunut, nyt jäljellä vain muutama kituva taimi. Jäi siihen kertaan kokeilu. Viime kesänä istutin koivua kahteen kaistaleeseen, jotka ovat taimikon ja reunametsän välissä, saapas näkee miten kasvavat, valoa on tarjolla sopivasti.

Esillä 2 vastausta, 31 - 32 (kaikkiaan 32)