Keskustelut Metsänhoito koivun kylvö

  • Tämä aihe sisältää 19 vastausta, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Timppa toimesta.
Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • koivun kylvö

    Onkos porukalla kokemuksia koivun kylvöstä? Jospa syksyllä eläkkeelle jääneenä järjestäisi puuhaa ja seikkailua omille maille.

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kerran minäkin keräsin asfalttipihalta ämpärillisen ja toisen kotoa vesirännien syöksytorvien juurelta.Kylvin samana syksynä muokatulle maale,loppputuloksena en kyllä ole huomannut sen enempää taimia kuin muuallakaan.Koivua kyllä hyvän siemen sadon jälkeen muokatuille aloille ilmestyy pienellä viiveellä. Routivilla maa-aineksilla tuppaa taimen alut hävitä.Koivun kylvön osalta luotan luonnon kylvökseen omana kokemuksena.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Onko ollu liian kylmä syksyllä? Koivun siemen alkaa itään vasta +15 asteessa ja optimistinen on siellä 28 astetta. Auringonpaisteessa lämpötilan nousee noihin ja itämisen takia siementä ei tarvitse peittää, tykkää nimenomaan suorasta valosta. On nii olemattomia, että karkaavat helposti ni millin kerros jotai huttua päälle niin eivät lähde tuulenmukana. Itse kerätyissä siemenissä on se, että niitä pitäisi osata e. kylmäkäsitellä lähtötilanteessa ja säilöä oikein, että itävaltalaisilla säilyy. Itte kerättyä mäntyä ja kuusta oon kokeilu ni noita kun ei hallitse, ni itävyys jäi aika heikoksi.

    paskolammi paskolammi

    Erilaisia kokemuksia. Mielenkiintoista… taidanpa tilata koivun siemeniä.
    Mottona ”pessimisti ei pety” 🙂

    Timppa

    Koivulla, kuten tietysti muillakin puilla, taimettumisherkkyys vaihtelee valtavasti.
    Meillä on uudistettu seassa vaiheessa vanhoja lehmähakoja n. 40 vuoden aikana koivulle istuttamalla. Yhdessäkään näistä ei ole tullut tunnetta, että olisi tehty turhaa työtä.
    Näissä kyseessä on tietysti erittäin rehevät ja vahvasti heinettyvät pohjat. Kyllä paikoin toki on ollut luonnontaimiakin, mutta vain rajatuilla alueilla.
    Viime kesänä varhaisperkasin 2001 istutetun kuvion. Koivut olivat yleensä vähintään 2-metriä. Luonnontaimia aivan minimaalisesti.
    Syksyllä katselin viime keväänä istutettua kuviota. Vaikka olikin huono kesä, niin parhaat taimet olivat jo liki metrisiä.

    Istus siis kalliimpaa ja työläämpää, mutta antaa varman tuloksen ja ne istutustaimet ovat perimältään parempia kasvamaan. Kannustaisin siis harkintaan uudistustavan valinnassa.

    lastunraapija

    Edellä kerrottu telanjäljen vaikutus koivun kasvuunlähdössä on kiinnostavaa. Olivatko taimet juuri jäljen kohdalla, muttei muualla? Voisiko myös hirven sorkan jättämään jälkeen tulla myöhemmin taimi? Auttaako aukkohakkuuaukean taivastelijan saappaan koron jälki taimettumista ilmankin koneellista muokkausta?

    vänkäri vänkäri

    Sillä kuviolla telanjälkiä oli suht tiheässä, koska kuvio oli vanha sekametsäkuvio. Ajomies ajeli suurinpiirtein lajin kerrallaan, joten kone pyöri kuviolla vähän joka puolella. Itse sitten ruovin verkulla lisää rankoja keräillessä. Siellä missä ei ole kallio pinnassa on luontaista ja istutettua tainta. Luontaista nyt on eniten kuitenkin aina siinä, missä telan piikki on rouhaissut. Alue on myös vanhaa kaskimaata joten voi silläkin vielä olla jotain merkitystä.

    Hiestähän tämä luontainen on mutta menee hätävarana jos istutettu jostain kohdasta häviää. Tukkia siitäkin tulee näillä seuduilla, eikä luontainen ole niin paljoa jäljessä etteikö se siihen ehtisi. Sinänsä ei ole kyllä pahitteeksi vaikka tavaraa reilusti onkin, paikka on aikalailla vaaravyöhykkeessä hirvien ja peurojen kannalta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niitä samoja jalostettuja siemeniä sitä kylvetään mistä taimiakin kasvattaa. Vai tuleeko kylvösiemenet rännikaivoista 😀 koivun siemen on niin halpaa kun sitä tulee niin paljon. Ei tarvii käyttää metsikkösiementä ja lisäksi koivun siementä käytetään niin vähän niin sitä on aina saatavilla toisinkuin kuusensiemenillä.

    luontaisesti tulee rauduskoivua aika suurella todennäköisyydellä mättäisiin tarpeeksi jos siemenpuita on alueella3-4 hehtaarilla ja paikalla on aiemmin ollu koivuja.

    Salonpoika

    Vänkärille ja miksei muillekin muistelen täällä piirun idempänä sanotun että se yksi koivu riittää kylvämään koko pitäjän aukot. Ja jos haluaa kunnolla varmistaa koivun luontaisen uudistumisen niin suorittaa todella tehokkaasti kaikkine manoveereineen männyn istutuksen.

    Timppa

    Kyllä joskus riittää männyn kylvökin, jotta saisi tiheän koivutaimikon. Lähetin sellaisesta mäntytaimikkokohteesta kuvankin. Tosin ei kyllä aina niin käy. Toisessa mäessä ei mäntytaimikoihin synny koivua juuri ollenkaan.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)