Keskustelut Metsänhoito Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 556)
  • Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

    Metsälehden tämän päivän numerossa oli toimittaja Riikilän juttu Sahalan kartanon 10 vuotiaan koivikon ensiharvennuksesta.
    Silloin sitten istutettiin saroille koivua ymmärtämättömästi 2 m välein. Nyt istutetaan 3 m välein ja pyritään tiheyteen 1200 kpl/ha. Tuo ylimääräinen metri lisää tilaa puiden väleissä nopeuttaa koivun kehitystä ja latvuston voimistumista vielä lisää. Tällä voidaan ensiharvennusta ehkä lykätä 1-2 v latvuston elinvoiman ja koon kärsimättä. Näin puista tulee vielä suurempia ja nopeakasvuisempia.
    Silloin istutettiin yhden miehen työryhmin, nyt kahden. Toinen tasoittaa kuokalla mättään huipun reilusti yli 60 cm halkaisijaltaan olevaksi vähän koveraksi tasanteeksi ja toinen laittaa putkella minitaimen juuri sen keskelle ja aivan suoraan. Näin istutuksen laadusta tulee kaksistaan tehden paljon parempi kuin yhden ja pian mätästä potkimaan väsyvän tekijän työnä.
    Prof. Hynynen arveli jutussa, että metsän harvuuden lisääntyminen vähentää kasvua. Tämä ei aina pidä paikkaansa. Se riippuu metsästä. Kaikki metsämiehet tietävät jo ulkomuistista ylitiheitä ja metsiköitä, jotka eivät silminnähden ole kasvaneet juurikaan vuosikymmeniin.
    Toisaalta pieni kasvun jääminen hieman pienemmäksi maksimista parina vuonna harvennuksen jälkeen ei merkitse mitään sen rinnalla rinnalla, että riittävällä harvuudella koko metsikön kasvatuksen ajan voidaan turvata useiden tukkien saanto lähes latvaan saakka ja näin moninkertaistaa metsikön puhdas tuotto.
    Harva on epätaloudellinen harkitusti, että haluaa kasvattaa tiheässä vain pieniläpimittaista ja halpaa kuitupuuta, koska tappiota siitä touhusta tulee varmasti.
    Ensiharvennuksessa 3 istutusväli vaihtuu harvennuksen jälkeiseen 4 m puuvälikasvatukseen (600 runkoa/ha), joka sekin käy ahtaaksi latvustoille jo 6-8 vuoden perästä. Sitten on aika väljentää lopputiheyteen 300-350 runkoon/ha ja vain odotella 10-20 vuotta 3-4 preräkkaisen vaneri/sahatukin kasvamista.
    On tärkeää antaa riittävästi tilaa (ja valoa viistosta paistavasta auringosta) valtapuille, jotta ne voivat kasvaa nopeasti sitä arvokkainta runkopuuta.

  • Nostokoukku

    Parikymppisenä jk kokeilut vielä onnistuu, mutta kun sen ikäiset tahtoo yleensä saada hirveän hingun vaihtaa tila helkkarin kalliiseen autoon.  Kymmenen vuotta, niin ei ole tilaa eikä autoa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kaikkea hölmöä voidaan kokeilla ,kun elämänkokemusta on vielä vähän. En suosittele sitä jatkuvan kokeilua ,koska itse paikkailin reilu kaksikymppisinä jatkuvan kasvatuksen ja harsinnan seurauksia runsaan kymmenen vuoden ajan. Metsässä oli puuta alkuvaiheessa vain keskim. 80 mottia hehtaarilla vaikka harsinnasta oli kulunut jo lähes 20 vuotta eikä edellnen omistaja,isäni, päässyt sinä aikana juurikaan puuta myymään lukuunottamatta muutaman vajaatuottoisen kuvion uudistamista.

    kuusenkiertäjä

    Eilen keräsin muutaman sankollisen rauduskoivun siementä. Oli tuossa naapurin komean koivikon kohdalla tien reunat ryökänään siemeniä. Pitää koittaa puhdistella ja säilöä.

    Mitenhän käy energiapuun kysynnän jatkossa. Tietysti mahdoton ennustaa.. Tulevalla hakkuulla on jokusia haapoja ja tunnetusti vesottuu kunnolla. Omaa elämääni en ole suunnitellut 20v pidemmälle. Josko silloin saisi vielä tilin vaikka energiapuusta? Raudusta, haapaa ja luontaista hieskoivua. Nyt alueella on jonkin verran luontaista kuusen pientä taimea. Jokunen niistäkin voi säilyä ehjänä hakkuusta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikäli kerätyn koivun siemenen kylvöä ei voida tehdä välittömästi tänä syksynä tuoreeseen muokkausjälkeen, siemen kannattaa säilöä kellarissa tai jääkaapissa, siis ei pakastimessa eikä lämpimässä. Syy on sen vaatima kylmäkäsittely: ”Siemen vaatii 1-3 kuukauden kylmäkäsittelyn noin +4 °C:n lämpötilassa.” Lähde: opinnäytetyö ”KOIVUN TAIMIKASVATUS KASVIHUONEESSA”.

    Nostokoukku

    Mistä tiesit, että keräsit rauduskoivun siementä? Olkoon kumpaa tahansa, niin älä säilö kosteana ja varastoi oikein kuten A.J. vinkkasi.

    kuusenkiertäjä

    Siitä kun koivikko siinä tien varressa on istutettua ja raudusta. Ja oikein komia koivikko onkin.

    kuusenkiertäjä

    Okei. Pitää kysellä kellä sopisi kellariin. Tuttu kertoi kyllä ostosiementä säilyttäneensä pakkasessa. Tosin ne on varmaan tuon kylmäkäsittelyn saaneet.

     

    Nostokoukku

    Laita kuivattu siemen sakkoihin ja tiiviit kannet päälle. Kun lumi tulee, laita astiat lumikinokseen. Siellä lumen alla se talvehtii luonnossakin se siemen. Siinä tulee oikea kylmäkäsittely samalla. Ei siihen kellareita välttämättä tarvita.

    kuusenkiertäjä

    Hyvä vinkki!

    Visakallo Visakallo

    Nyt tarvittaisiin niitä asiantuntijoiden vastauksia:

    Kesäkoivuilla 2015 istutettu puhdas koivikko. Maapohja MT. Istutustiheys oli 1600 kpl /ha, raivattu 1400 kpl /ha. Paksuus nyt 8 cm, pituus 8 metriä.  Puut tasakoisia, kasvukunto hyvä. Minä vuonna ensiharvennus? Työ tehdään puunkorjuuyritysten normikoneketjulla, ei moottorisahalla eikä pienkalustolla. Kysymys siis vain korjuuajankohdasta, ei muusta.

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 556)