Keskustelut Metsänhoito Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 556)
  • Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

    Metsälehden tämän päivän numerossa oli toimittaja Riikilän juttu Sahalan kartanon 10 vuotiaan koivikon ensiharvennuksesta.
    Silloin sitten istutettiin saroille koivua ymmärtämättömästi 2 m välein. Nyt istutetaan 3 m välein ja pyritään tiheyteen 1200 kpl/ha. Tuo ylimääräinen metri lisää tilaa puiden väleissä nopeuttaa koivun kehitystä ja latvuston voimistumista vielä lisää. Tällä voidaan ensiharvennusta ehkä lykätä 1-2 v latvuston elinvoiman ja koon kärsimättä. Näin puista tulee vielä suurempia ja nopeakasvuisempia.
    Silloin istutettiin yhden miehen työryhmin, nyt kahden. Toinen tasoittaa kuokalla mättään huipun reilusti yli 60 cm halkaisijaltaan olevaksi vähän koveraksi tasanteeksi ja toinen laittaa putkella minitaimen juuri sen keskelle ja aivan suoraan. Näin istutuksen laadusta tulee kaksistaan tehden paljon parempi kuin yhden ja pian mätästä potkimaan väsyvän tekijän työnä.
    Prof. Hynynen arveli jutussa, että metsän harvuuden lisääntyminen vähentää kasvua. Tämä ei aina pidä paikkaansa. Se riippuu metsästä. Kaikki metsämiehet tietävät jo ulkomuistista ylitiheitä ja metsiköitä, jotka eivät silminnähden ole kasvaneet juurikaan vuosikymmeniin.
    Toisaalta pieni kasvun jääminen hieman pienemmäksi maksimista parina vuonna harvennuksen jälkeen ei merkitse mitään sen rinnalla rinnalla, että riittävällä harvuudella koko metsikön kasvatuksen ajan voidaan turvata useiden tukkien saanto lähes latvaan saakka ja näin moninkertaistaa metsikön puhdas tuotto.
    Harva on epätaloudellinen harkitusti, että haluaa kasvattaa tiheässä vain pieniläpimittaista ja halpaa kuitupuuta, koska tappiota siitä touhusta tulee varmasti.
    Ensiharvennuksessa 3 istutusväli vaihtuu harvennuksen jälkeiseen 4 m puuvälikasvatukseen (600 runkoa/ha), joka sekin käy ahtaaksi latvustoille jo 6-8 vuoden perästä. Sitten on aika väljentää lopputiheyteen 300-350 runkoon/ha ja vain odotella 10-20 vuotta 3-4 preräkkaisen vaneri/sahatukin kasvamista.
    On tärkeää antaa riittävästi tilaa (ja valoa viistosta paistavasta auringosta) valtapuille, jotta ne voivat kasvaa nopeasti sitä arvokkainta runkopuuta.

  • Visakallo

    Gla:lla näkyy kysyttävää edelleen riittävän. Eipä kesäkoivujen ja isompien taimien välillä varmastikaan ole eroa itse kasvussa, eiköhän niissä ihan samoja jalostusalkuperiä käytetä. Ero on kasvuun lähdössä. Kesäkoivuilla se on erityisesti kuivuuden sattuessa varmempaa ja toisekseen, jos pienikokoinen kesäkoivu kuolisi heti istutuksen jälkeen, luonnontaimet ehtisivät paremmin kasvukilpailuun mukaan kuin isokokoisten istutustaimien porukassa, vaikka eivät muuten kasvunopeudeltaan pärjäisikään jalostetuille taimille. Tämän takia istutustiheyttä on voinut kesäkoivuja käyttäessä pienentää. Samalla hieman harvempi taimikko on kasvanutkin paremmin. En olisi näin jo kymmenen vuoden aikana tehnyt, jos asia ei olisi toiminut kuten olen täällä kertonut, sillä en ole aivan niin kovakalloinen, kuin nimimerkkini antaa ehkä ymmärtää.

    mehtäukko

    ”…Kun on koivuja tullut aikoinaan istutettua kuokalla ja isolla putkella sitä korkealle nostaen, en enää siihen ryhdy…”     ….kuuluu varmaankin vastausarsenaaliin, kun kysymyksessä on ollut perustelujen esittäminen aivan muuhun. Joovainin vatulointi on tarttuvaa. Mutta siitäpä johtuen leimataankin keskustelukyvyttömäksi, ymmärtämättömäksi ja ties miksi.

    Ei tällainen peli vakuuta.

    Gla

    En allekirjoita näkemystä luontaisella kuolleiden korvaamisesta. Kun istutustaimet ovat 1,5 metrisiä, luontaiset ovat alle puolimetrisiä. Kyllä ne jää jälkeen, joten ihan sama, vaikka olisi tyhjää. Jatkossa ero korostuu, kun jalostettu kasvaa paremmin. Vain jos kuolleita kasautuu vierekkäin ja tuloksena on isompi reikä, silloin luontainenkin ehtii kasvattaa korjuukelpoista puuta kiertoaikana.

    Ja kun palataan teoriasta reaalimaailmaan, ylivoimaisesti suurin ongelma koivuksen kasvatuksessa on hirvieläimet. Peura-alueella kyse ei ole edes talvilaitumista, kun peuroilla ei sellaista muuttoliikettä taida olla. Peuroja on ympäri vuoden kaikkialla. Minunkin viimeisimmässä koivikossani harvat syönniltä säilyneet koivut ovat yli 3 metrisiä, mutta muuten ollaan +/- 1,5 metrissä. Saa nähdä, millaisia etukasvuisista tulee ja saako syötyjä leikattua niin, että kasvattavat yhtä latvaa.

    Visakallo

    ”Kun istutustaimet ovat 1,5 metrisiä, luontaiset ovat alle puolimetrisiä.”

    Noinhan asia juuri on silloin kun on istutettu pitkillä taimilla. Kesäkoivuilla pituusero jää selvästi pienemmäksi. Jos sinulle Gla tulee jatkossa koivulle istutettava alue, niin kokeilepa kesäkoivuja, näet asian omin silmin. Minulla on asiasta nyt 10 vuoden kokemus muutamalta istutusalalta ja vertailupohjaa sitä ennen 30 vuoden ajalta pitkien taimien käytöstä. Hirvieläimet ovat sitten se oma lukunsa. Olet ilmeisesti vielä säästynyt katkomiselta mitä hirvet tekevät? Se alkaa kolmimetrisistä ja jatkuu aina viisimetrisiin asti.

    mehtäukko

    Kun Visakallo ei osaa lukea keskusteltuja tekstejä, tuossa on sivun 40 sanomaa. Ei kiikasta, mutta ristiriitaista julistususkottelua on v….sta keskustella.

    Sivulla 40 Gla kirjoitti näin: ”Professori Kärkkäiseltä kysyttiin aikanaan, eikö ylimääräisten taimien raivaus harmita. Vastaus oli yksinkertainen ei. Perusteluna se, että raivauksessa tehdään ensimmäinen jalostuskierros ja kasvatettavaksi jää parhaat. Itselläni peurat aiheuttaa lisää tarvetta valikointiin…”

    …ja mehtäukko jatkoi…”Tuossa on edellä olennainen joka tekee jonkin asian tarkoituksenmukaiseksi: jos on perustettu 1600 taimen viljelys, se taimikkoharvennetaan oikeaan aikaan 1200:n, josta odottelun jälkeen kehittyy kunnollisen järeyden omaava eh. Tai jos on se 1200 perustiheys, sama odottelu. Joku voi vakuuttaa taimikon, joku toimii kuten ensimmäinen vaihto-ehto.

    Joka tapauksessa ennenaikainen harvennus liian pienirunkoisena ei edusta kannatettavaa mallia millään puulajilla…”

     

    Visakallo

    Kiitos vastauksestasi mehtäukko. Se selvensi asian osaltani, eli kysymys ei ollut minun kirjoituksistani. Ennenaikaisesta pienirunkoisten puiden harventamisesta ollaan oltu mehtäukon kanssa koko ajan samaa mieltä. Hirvien talvilaidunalueilla olevien kylvömänniköiden suhteen olen joutunut käyttämään istutusmännikköä suurempaa runkolukua, mutta niissäkään ei voida puhua ennenaikaisista ja pieniläpimittaisista hakkuista. On toimittu olosuhteiden vaatimalla tavalla korjuu-urakoitsijoiden kanssa yhteistyössä, saavuttaen olosuhteisiin nähden kelvollista lopputulosta.

    Jean S

    Lisään tähän vielä, että kesäkoivut ja kesälehtikuuset ovat miellyttäviä käsiteltäviä, koska ne ovat järkevän kokoisia ja ne saa putken kanssa maahan. Lisäksi ne auttavat tasaamaan aikataulua, kun kevään hyvänä istutuskautena ei välttämättä ehdi kaikkea tekemään tai saattaa olla muutakin menoa.

     

    Gla

    ”Noinhan asia juuri on silloin kun on istutettu pitkillä taimilla. Kesäkoivuilla pituusero jää selvästi pienemmäksi.”

    Kesäkoivuja olen käyttänyt.

    ”Olet ilmeisesti vielä säästynyt katkomiselta mitä hirvet tekevät? Se alkaa kolmimetrisistä ja jatkuu aina viisimetrisiin asti.”

    Tuolla kuviolla ei hirvet ainakaan vielä ole käynyt. Peurat ovat napsineet latvoja, mikä sekin kasvua haittaa. Lopulliset vaikutukset laatuun jää nähtäväksi.

     

    A.Jalkanen

    Hirvieläinten tihentymäalueella ymmärrän suuremman taimiston alkutiheyden edut. Sitä voi tavoitella istutuksen sijaan myös kylvämällä tai jättämällä luontaisia taimia.

    Tomperi

    Mistä syystä hirvi taittaa latvan. Jos katkasisi niin vahingot ois pienemmät.

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 556)