Keskustelut Metsänhoito Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 556)
  • Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

    Metsälehden tämän päivän numerossa oli toimittaja Riikilän juttu Sahalan kartanon 10 vuotiaan koivikon ensiharvennuksesta.
    Silloin sitten istutettiin saroille koivua ymmärtämättömästi 2 m välein. Nyt istutetaan 3 m välein ja pyritään tiheyteen 1200 kpl/ha. Tuo ylimääräinen metri lisää tilaa puiden väleissä nopeuttaa koivun kehitystä ja latvuston voimistumista vielä lisää. Tällä voidaan ensiharvennusta ehkä lykätä 1-2 v latvuston elinvoiman ja koon kärsimättä. Näin puista tulee vielä suurempia ja nopeakasvuisempia.
    Silloin istutettiin yhden miehen työryhmin, nyt kahden. Toinen tasoittaa kuokalla mättään huipun reilusti yli 60 cm halkaisijaltaan olevaksi vähän koveraksi tasanteeksi ja toinen laittaa putkella minitaimen juuri sen keskelle ja aivan suoraan. Näin istutuksen laadusta tulee kaksistaan tehden paljon parempi kuin yhden ja pian mätästä potkimaan väsyvän tekijän työnä.
    Prof. Hynynen arveli jutussa, että metsän harvuuden lisääntyminen vähentää kasvua. Tämä ei aina pidä paikkaansa. Se riippuu metsästä. Kaikki metsämiehet tietävät jo ulkomuistista ylitiheitä ja metsiköitä, jotka eivät silminnähden ole kasvaneet juurikaan vuosikymmeniin.
    Toisaalta pieni kasvun jääminen hieman pienemmäksi maksimista parina vuonna harvennuksen jälkeen ei merkitse mitään sen rinnalla rinnalla, että riittävällä harvuudella koko metsikön kasvatuksen ajan voidaan turvata useiden tukkien saanto lähes latvaan saakka ja näin moninkertaistaa metsikön puhdas tuotto.
    Harva on epätaloudellinen harkitusti, että haluaa kasvattaa tiheässä vain pieniläpimittaista ja halpaa kuitupuuta, koska tappiota siitä touhusta tulee varmasti.
    Ensiharvennuksessa 3 istutusväli vaihtuu harvennuksen jälkeiseen 4 m puuvälikasvatukseen (600 runkoa/ha), joka sekin käy ahtaaksi latvustoille jo 6-8 vuoden perästä. Sitten on aika väljentää lopputiheyteen 300-350 runkoon/ha ja vain odotella 10-20 vuotta 3-4 preräkkaisen vaneri/sahatukin kasvamista.
    On tärkeää antaa riittävästi tilaa (ja valoa viistosta paistavasta auringosta) valtapuille, jotta ne voivat kasvaa nopeasti sitä arvokkainta runkopuuta.

  • mehtäukko

    Mikäkö?

    Esitetyt luvut kasvatusaikoineen ja kannattavuudesta kertoilu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikö mehtäukko usko että Etelä-Suomessa hyvällä kasvupaikalla voi saada tiheyteen 1200 kpl/ha istutetun rauduskoivikon 10 vuodessa ensiharvennukseen? Olisi ehkä paikallaan järjestää taas nimimerkkien kesäretkeily. Kenellä olisi näyttää tuollainen kohde?

    mehtäukko

    Ei ole uskonasia.

    Panu kertoi s. 29 Sahalan tuotantolukuja. Metsuri motokuski kertoi aikaisimmillaan 16 vuotiasta peltokoivikkoa rassanneen. 10 vuotta on satuilua, että puuston koko olisi järkevän kokoista hakattavaksi.

    ”…kenellä näyttää tuollainen kohde…” Että onko korppi valkoinen vai musta?!

    Nostokoukku

    Tehdäänkö se ensiharvennus raivaussahalla vai motolla? Kertymä 20 mottia hehtaarilta, josta ainespuuta ei koko potti. Mutta sillä ei tietenkään ole väliä, kun energiapuusta saa saman hinnan. Joka tapauksessa ei kovin järkevältä ja kannattavalta korjuulta vaikuta.

    Rukopiikki

    Tuolla peltojen keskellä on kohtuuharvaan istutettu koivukuja tien varressa. Minusta koivut eivä nyt vähän yli kymmen vuotiaina ole mitenkään erityisen isoja. Pitäisi tehdä mittauksia. Rajansa on harvuuden tuomalla hyödylläkin. Siinä menee vain helposti auringonvaloa hukkaan ja ravinteita heinikolle ja muulle aluskasvillisuudelle jos metsä liian harvaa.

    Visakallo Visakallo

    En tiedä, minkä verran mehtäukolla on omakohtaista kokemusta koivunkasvatuksesta otollisissa olosuhteissa eteläisessä Suomessa? Sen voin kyllä aivan omakohtaisesti vakuuttaa, että tulokset voivat yllättää positiivisesti metsäammattilaisenkin. Jos en ole mitään muuta tähän ikään oppinut, niin sen kuitenkin, ettei metsäasioissakaan kannata täysin kieltää jonkin asian olemassaoloa, jos sitä ei ole sattunut itse kokemaan tai näkemään. Voin järjestää koivuaiheisen retkeilyn 2-3 vuoden kuluttua, jos hengissä ollaan ja porukalla kiinnostusta riittää.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Olin töissä.

    Näissä sankari tarinoissa on usein sama ongelma. Kun itse tunto on vähän nyrjähtänyt ja tunneelämän hermo radat umpi solmussa niin helposti näyttää lipsahtavan överiksi.

    Olen aiemmin lanseerannut 30%-prosentin säännön. Kun laittaa kerrottuun kasvu aikaan 30% lisää ja ottaa samat prossat kiinnoista, pituuksista, paksuuksista ja vuosi kasvuista yms. pois niin aika lähelle sattuu. Joskus 60%:ttia, r;ppuu kirjoittajasta.

    Leena

    (edit jälkimmäinen korjausprossa ennen kuin huomasin lapin lisän prossan)

    Rukopiikki

    Son kuule Lapissa lapin lisä ainahi 50% ja rosenttiki isompi ku etelässä.

    Visakallo Visakallo

    Reva-Leena on myös tervetullut tutustumaan koivunkasvatukseen jos kinttusi vielä nousee 2-3 vuoden kuluttua! Kaikkein parasta olisi, jos koko revaryhmä voisi tulla samalla. Edelliset retkeläiset näkivätkin kertomani 2015 istutetun koivuntaimikon vuonna 2017.

    Gla Gla

    Minusta ensiharvennuspuuston kertymä ja runkokoko ovat epäolennaisia keskustelunaiheita. Olihan lehdessä kuvakin Sahalan leimikosta ja onnettomia rankojahan ne motoleimikoksi olivat. Itse kaadan tuollaisia raivurilla maahan tai teen niistä polttopuita. Jossain keskustelun alkupuolella totesinkin, ettei tällainen tavismetsänomistaja saisi sellaista leimikkoa edes kaupaksi, kukapa koneyrittäjä siitä olisi kiinnostunut.

    Kiinnostavaa on se, mitä ensiharvennuksen jälkeen tapahtuu eli tarjoaako tuo kasvatusketju suuren määrän järeää ja hyvälaatuista tavaraa nopeasti.

    Kuusen alikasvoksen määrä ei minun kokemukseni mukaan riipu koivikon tiheydestä, kun pysytään kohtuudessa. Joskus harva puusto tuottaa vain heinää, joskus kuusi onnistuu heinikostakin nousemaan. Usein yksittäiset taimet ottavat paikkansa liian läheltä koivua, jolloin motohakkuun ennakkoraivauksessa kuusi pitää poistaa.

    Eri asia koivikon tiheyteen liittyen on se, miten kuusi jatkaa kasvuaan ja miten metsää voi käsitellä.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 556)