Keskustelut Metsänhoito Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 556)
  • Koivun ensiharvennukseen 10 vuodessa

    Metsälehden tämän päivän numerossa oli toimittaja Riikilän juttu Sahalan kartanon 10 vuotiaan koivikon ensiharvennuksesta.
    Silloin sitten istutettiin saroille koivua ymmärtämättömästi 2 m välein. Nyt istutetaan 3 m välein ja pyritään tiheyteen 1200 kpl/ha. Tuo ylimääräinen metri lisää tilaa puiden väleissä nopeuttaa koivun kehitystä ja latvuston voimistumista vielä lisää. Tällä voidaan ensiharvennusta ehkä lykätä 1-2 v latvuston elinvoiman ja koon kärsimättä. Näin puista tulee vielä suurempia ja nopeakasvuisempia.
    Silloin istutettiin yhden miehen työryhmin, nyt kahden. Toinen tasoittaa kuokalla mättään huipun reilusti yli 60 cm halkaisijaltaan olevaksi vähän koveraksi tasanteeksi ja toinen laittaa putkella minitaimen juuri sen keskelle ja aivan suoraan. Näin istutuksen laadusta tulee kaksistaan tehden paljon parempi kuin yhden ja pian mätästä potkimaan väsyvän tekijän työnä.
    Prof. Hynynen arveli jutussa, että metsän harvuuden lisääntyminen vähentää kasvua. Tämä ei aina pidä paikkaansa. Se riippuu metsästä. Kaikki metsämiehet tietävät jo ulkomuistista ylitiheitä ja metsiköitä, jotka eivät silminnähden ole kasvaneet juurikaan vuosikymmeniin.
    Toisaalta pieni kasvun jääminen hieman pienemmäksi maksimista parina vuonna harvennuksen jälkeen ei merkitse mitään sen rinnalla rinnalla, että riittävällä harvuudella koko metsikön kasvatuksen ajan voidaan turvata useiden tukkien saanto lähes latvaan saakka ja näin moninkertaistaa metsikön puhdas tuotto.
    Harva on epätaloudellinen harkitusti, että haluaa kasvattaa tiheässä vain pieniläpimittaista ja halpaa kuitupuuta, koska tappiota siitä touhusta tulee varmasti.
    Ensiharvennuksessa 3 istutusväli vaihtuu harvennuksen jälkeiseen 4 m puuvälikasvatukseen (600 runkoa/ha), joka sekin käy ahtaaksi latvustoille jo 6-8 vuoden perästä. Sitten on aika väljentää lopputiheyteen 300-350 runkoon/ha ja vain odotella 10-20 vuotta 3-4 preräkkaisen vaneri/sahatukin kasvamista.
    On tärkeää antaa riittävästi tilaa (ja valoa viistosta paistavasta auringosta) valtapuille, jotta ne voivat kasvaa nopeasti sitä arvokkainta runkopuuta.

  • Tomperi

    Näinhän  korjattiin aikoinaan, mitä ihmeellsitä siinä?

    sikari

    Viime kesänä hakattiin n. 15 vuotta sitten ostamani palstan koivikko kuvio. Oli silloin edellisen omistajan toimesta myöhässä harvennettu riukuuntunut kuvio. 15 v katselin ja odottelin järeytymistä. Ei tullut. Maapohja rehevä eikä ravinnehäiriöitä. Nyt lähdetään alusta uudella. Tukkia alle 50% .

    Visakallo

    Jesse: ”Visalla kuten tietysti Sahalassakin siis koivu on kuitenkin vain se kuusikon kasvatusylispuusto jolla suojataan ehkä hiukan hallan vaikutuksia.” 

    Jessellä näkyy noita omia oletuksiaan aina vain riittävän! Todella mielelläni ottaisin Jessen tänne vieraaksi tutustumaan koivujen ja muidenkin puiden kasvatukseen, ettei tarvitsisi tehdä vääriä oletuksia. Kyllä minä kasvatan koivikoita, enkä jotain kuusien ylispuita! Kun harventaa koivikot ajoissa ja riittävän voimakkaasti, ehtivät alle tulleet riittävän harvaan raivatut kuusetkin kasvaa vähintään kuitukokoon hakattavaksi samalla kertaa koivujen päätehakkuussa pinoon. Sen jälkeen laitetaan taas maat murolle ja uusi kerros alulle.

    A.Jalkanen

    Markku Remes ylispuukohteella videolla: jos olisi metsuri käytettävissä, voisi koivut kaataa ja karsia paikallaan.

    Tomperi

    Rasina korjattu koivu on merkittävästi kevyempi kuin tuore puu, kuoreen tulevat kolhut ja nirhamat eivät aiheuta värivikaa.  Eikä tarvitse vedellä oksineen runkoja taimien päällä.  jne

    Jätkä

    mehtäukko:”Vai että 2-3 kiinnon puita rasiin…?!”

    Puu menee rasikaatoon aivan samalla tavalla kuin kaatoon muutenkin. Siinä ei pidä ihmetellä, jos ymmärtää, mitä rasikaato merkitsee.

    Jos ja kun – puhutaan erikoistyvistä ja muutenkin erikoishintaisesta ylijäreästä puusta, kannattaa unohtaa se, että jokin ylisuuri moto hakkaa sellaista puustoa pari euroa halvemmalla / kiinto, kuin että sen kanssa ähräisi ammattimetsuri. Onhan sellaisen erikoispuun tienvarsihinta jopa kolminkertainen bulkkitavaran hintaan verrattuna.

    Jos rasiinkaato ei sovi herkkähipiäisille, niin metsurityönä kahden – kolmen kiinnon koivujen työstäminen tuoreeltaan valmiiksi asti ei tässäkään tapauksessa liene kynnyskysymys kenellekään, ellei oteta henkisiä vaivoja huomioon.

    Ammattitaitoinen metsuri pistää tuollaisia koivuja valmiiksi useamman kymmenen kpl / työpäivä, joten ainakaan työpalkkoihin ei yritys tulisi kaatumaan. Tosin se työ edellyttää ihan oikeasti ammattilaista, jolla on kaiken lisäksi työvälineet kunnossa.

     

    suorittava porras

    Ei taida kuitenkaan niitä asiansa osaavia metsureita enää kovin paljon olla. Niistäkin suurin osa muistelee menneitä ABC:n pöydissä.

    Visakallo

    Kyllä se näin on kuten suorittava totesi. Ne, jotka eivät ole siellä ABC:llä, ovat palvelutalossa tai kiviaidan takana.

    mehtäukko

    ”…Näinhän  korjattiin aikoinaan, mitä ihmeellsitä siinä?..” Tomperiko muuttui polttopuun tekijäksi lennosta, vaikka kyse oli ihan muusta? Tällaista se on noiden käsitteiden kanssa, kun mielikuvitus lentää.

    Ja niitten 2-3 kiinnon rasikoivujen korjuuseen kuusentaimikosta pitää olla muutakin kuin ”herkkähipiäinen”.

    Nostokoukku

    Taitaa olla niin, että metsureiden valmistus on lopetettu, ihan oikeiden metsureiden, jotka saavat jotain lakia 2-3 motin puille, siten että runko kaatuu siihen mihin silmä sanoo. Jo parikymmentä vuotta sitten ammattimetsurityötä tehty puu alkoi haista niin pahalle, että sille oli vaikea löytää ostajaa.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 556)