Keskustelut Puukauppa Koivukuidun mutkat

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 75)
  • Koivukuidun mutkat

    Merkitty: 

    Hankintahakkaan nyt luontaista rauduskoivikkoa,jossa lähes jokaisessa on  hirvituhon aiheuttama mutka tyvipölkyn alueella.Mutka vaikeuttaa puun kuoriutumista.Oletteko raakanneet jyrkempiä mutkapuita  pois ?

  • harrastelija

    Joo, kaivospuu oli 10′ ja sulli 6′, kun tarkemmin muistelee. Metrinen kuusesta tehtävä ”riima” oli kyllä aika tarkkamittainen, koska joskus pituutta miattiin kolmelta kantilta. Ei siinä pokasaha saanut puoltaa!

    Jätkä

    Muistan, että ihan kauan sitten tehtiin kuusesta metrin pituista ”Silkkiselluloosapuuta, joka otettiin 5 – senttiin asti. Samoin ns ”Rallikka”, joka tehtiin kaksimetrisenä. 8-sentistä alkoi sitten paperipuun ja sullin teko. Taidettiin kuusikuitu tehdä metriseksikin. Sitten iski ”Köyhtyneet tännekin ja alkoivat ostaa hiomipuunsa 240 senttisenä.

    kaivospölkyt tehtiin männystä ja niissä oli aina pituus ja paksuus suhteuteytuna toisiinsa. Meillä päin tehtiin vai 5 – 12 jalkaisia. Kaivospölkyt piti katkaista tarkoin, eli ”Sahalla suoraan katkaistu” ja pituus ei saanut heittää viittä milliä enempää. Moottorisahalla ei saanut katkoa, koska sillä tuli liian karhea leikkuujälki.

    Tappikarsinta oli kehitysvaihe, jossa kaikki oksat piti yrittää tehdä noin viisi senttimetriä pitkiksi. Kohta se muuttui rynkäkarsinnaksi, jossa sahaa ei tarvinnut enää kannatella, vaan sen sai tuettua runkoon. Se malli nimettiinkin pyyhkäisykarsinnaksi – myöhemmin moottorisahakarsinnaksi. Myös Vajaakarsintaa kokeiltiin jossain välissä.

    Kaikkein tuottavinta tukintekoa oli, kun tukkirungot pätkittiin silmävaraisesti, ei tarvinnut mitata ja tukit tulivat takuulla parhaita mahdollisisa.

    Timppa

    Meillä on muutaman sadan m3:n koivikkojen harvennussavotta.  Pystyssä ei huomaakaan kuinka mutkaisia pölkkyjä joskus tulee.  Kaikki näyttävät kyllä kuiduksi kelpaavan sinne Kuopioon.

    Ei se mutkaisuus ainakaan meillä johdu hirvistä vaan on koivun ominaispiirre.

    olikarkki

    Kuitupuun mutkista. Mutkat kuidussa koskee vain Suomalaista puuta. Esim. Virolaisessa tai Venäläisessä puussa ei niistä ole haittaa. Todettu asia todeksi muutamalla sellutehtaalla.

     

    Lenkopetäjä

    Mulle ostomies sano että kyllä ne mutkat sinne keittoon sulaa

    Jätkä

    Minulle on kerrottu, että jos pölkky menee 60 senttisestä putkesta läpi, niin se on ihan hyvä pölkky.

    Puuki

    Venäjällä eikä Virossakaan ole juuri tehty harvennushakkuita ; vanhat päätehakkuumetsät on erilaisia koivujenkin osalta. Mutkaisimmat koivut on hieskoivuja, jotka on Suomessa yleisimpiä maiden soistuneisuuden takia. Koivujen haarajatkoinen kasvutapa aiheuttaa niitä koivun tavallisia mutkia tai sitten tulee vielä latvavaurioita lumen tai hirvien takia.

    Korpituvan Taneli

    Jätkä: ”Minulle on kerrottu, että jos pölkky menee 60 senttisestä putkesta läpi, niin se on ihan hyvä pölkky.”

    Olet saanut ihan oikeaa informaatiota. Muistaakseni MB-Kaskisen alkuperäistorvissa tuo luku oli 65cm. Uusi hakku oli sitten kai vain 55cm.

    Tässä on ihan oleellista että mutkainen puu pitää katkoa oikein. Tietysti aina mutkan perästä poikki ja minimi pituusmittaa käyttäen. Kun puu alettiin tehdä yleisesti pidempää kuin kolme metriä, niin pojat sijoittivat kuorimon yhden moottorisahan hakkukuljettimen viereen. Kun ajomies näki monitorista että kuljettimella on liian mutkasta puuta, niin kuljetin seis ja käytiin nykäsemässä se sahalla suoremmaksi, siis poikki, että mahtui hakkuun.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    mikkoOm

    Hei!

    Minulla on muutaman hehtaarin n. 30-vuotias peltoon istutettu hieskoivikko, jossa pitäisi tehdä ensiharvennus. Konetyönä tehtynä jäisi käteen 10 e motti miinus vero. Minusta se on liian vähän ja ajattelin itse pikkuhiljaa harvennella polttopuuksi moottorisaha-mönkijätyönä. Jos vielä klapittaisi kertyvät sata mottia, niin hyöty olisi suurempi kuin kuiduksi myydyt motit. Joudun kuitenkin investoimaan jonkinlaiseen klapikoneeseen. Kysymys kuuluu,  voinko hankkia klapittajan verottomasti ja paljonko minulla on oltava myyntiä, jotta verottaja hyväksyy klapikoneen ilma alvia. Olen eläkeläinen alv-velvollinen metsätalouden harjoittaja ja myyn kyllä muuten puuta metsästäni. Onko minulla edes mahdollisuutta myydä klapeja vai tarvitaanko siihen erillinen yritys? Aikaa on ja jotakin järkevää pitäisi keksiä. ettei tarvitsisi antaa melkein ilmaiseksi hyvää polttopuuta kuitupuuksi.

    Metsäkupsa

    Mikko klapikoneen ostoon,alv-verollisena saat alvit pois alkuvuodesta verottajalta,kun investointi tämän vuoden puolella.Sitten klapeja tekemään ja ilmoitus sitten:Hyvää koivuklapia myytävänä ja jos mahdollista niin hyvä olla vaikka yksikin peräkärri, millä tarvittaessa toimitat tilaajalle paikanpäälle.Ei erillistä yritystä tarvita ja hyödynnä 125 kuution verovapaa hankintahakkuu verovuotta kohden.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 75)