Keskustelut Metsänhoito Koivujen kuivat latvat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)
  • Koivujen kuivat latvat

    Mikähän kirous tällä tontilla on. Olemme tänä kesänä kaataneet paljon latvasta kuivuneita koivuja.
    Nyt löysin vielä lisää tontin rajalta. Koivunmantokuoriaista ei ole, koska polttopuita tehdessä ei ole tullut vastaan kuoriaiselle tyypillisiä reikiä.
    Järven rannassa on taas paljon vanhoja koivuja joilla latva kukkii. Mistä johtuu tämä latvojen kuivuminen?
    Maastokin on ihan koivulle sopivaa. Nämä puut ovat entisen pellon reunaviivalla.

  • Jätkä

    Se, että sydänpuu on terve tai laho, ei merkitse esim kasvuvoimaan mitään, koska sydänpuu on käytännössä kuollutta puuainesta.

    Havupuussa – varsinkin männyssä, erottuu sydän – ja pintapuu melko selvästi. Siinäkin, vaikka puhutaan lahoamattomasta sydänpuusta, esiintyy suht usein keskilahoa.

    Pintapuu toimii kuitenkin kasvamisessa nesteiden ja ravinteiden kuljettajana ylöspäin ja kuoren yhteydessä oleva nila / jälsikerros kaasvattaa puun ympärysmittaa. Monissa lehtipuissa se myös kuljettaa lehtivihreää juuristoon talteen syksyn tullen.

    Rauduskoivu on herkkä liian korkealla olevalle pohjavedelle joka ilmenee latvojen rapautumisena, jopa ”putoamisena” yleensä noin yli kymmenen metrin korkuisissa   puissa, – ja nuorenakin.

    Jos koivikon latvat tekee tuon, niin katkaisuhoito on ainoa oikea hoitotoimenpide ja kuuset tilalle.

    Lahopuiden kasvattaminen on taitolaji, kaikille ei ole selvinnyt se, että kun lahoa on riittävästi, niin kasvu loppuu.

    Visakallo

    Jätkä on todennäköisesti oikeilla jäljillä. Koska pv:n tontilta oli tehty hakkuu 7 vuotta sitten, on pohjaveden pinta saattanut puiden vähentymisen seurauksena nousta koivujen kannalta liian ylös. Liika märkyys ei aina näy maanpinnalta katsoen. Minkälainen ojitus tontilla on?

    Apli

    Mielummin kaataisin ajoissa kaikki koivut pois joissa ns kuiva latva kun odottaisin, riippuu tietysti meneekö puut myyntiin vai omaan käyttöön, jos myyntiin niin heti kaupat jos omaan käyttöön niin pikku hiljaa..

    Pete

    <p>Samanlaista kuivumista, ja kuolemista, olen seurannut Etelä-Savossa kesämökin vieressä olevalla entisellä peltokummulla. Metsitys tehty 70-luvulla. Kesät 2010-2011 olivat hyvin kuivia ja alaharvennetun koivikon latvat kuivuivat. Osa puista kuoli parissa vuodessa. Maaperä on hienoa hiesua. Kuivuus oli kova. Rautakangen sai menemään helposti maahan muutamalla iskulla ja kun reijästä otti maata niin syvältä kuin ulottui, niin se oli kuivaa pölyä. </p><p>Oma käsitykseni on, että rauduskoivu ei kestä mitenkään erityisen hyvin kuivuutta edes sille sinällään sopivilla ”syvämultaisilla” kasvupaikoilla. Tällaistahan väitetään, että koivu olisi ilmastomuutoksessa jotenkin voittava puulaji. Olen toista mieltä. </p><p> </p>

    pv

    @Jätkä – Muutamasta koivusta on latva katkennut.


    @Visakallo
    – Ojia löytyy kyllä. Nämä ovat vanhoja peltomaita.

    Nuo puut menevät kaikki polttopuuksi. Pääasiassa korjannut huonoimpia tapauksia pois.

    A.Jalkanen

    Vanha peltomaa voisi olla myös ravinnetilaltaan epätasapainossa.

    Tolopainen

    Tuokaa minulle sellainen koivu, jonka latva ei ala koskaan lahota. Metsän harvennuksen oppimiseen menee 50v, sitä ennen on pelkkä noviisi, vai mitä pojat.

    jees h-valta

    Ja kertoisiko Toloppa miten tuon harventamisen oppiminen tai oppimisjakso vaikuttaa koivujen latvojen kuivumiseen? Mielestäni nykyään ei kannata itse opetellakkaan harventamista koska sen voi hyvällä syyllä jättää puun ostajan kontolle.

    Visakallo

    Tolopainen on hieman kovapäinen, jos metsän harvennuksen oppimiseen tarvitsee 50 vuotta. Olisiko käynyt niin, että teki kymmenet vuodet oman pään mukaan, kunnes lopulta alkoi noudattaa hyväksi havaittuja Tapion ohjeita?

    Tolopainen

    Täytyy ihmetellä, jos Visakallon harvennustaito ei ole kehittynyt 50v aikana. Yksikään motokuski ei saa tehtyä täydellistä harvennusta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)