Keskustelut Metsänhoito Klapien teko

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 94)
  • Klapien teko

    Merkitty: 

    Hei!

    Kaadoin koivuja heinäkuussa rasiin eli lehteen. Nyt ajoin ne laanille pinoon valmiiksi pilkottaviksi. Tarkoitus on tehdä niistä polttokelpoisia ensi kesäksi/syksyksi. Mietin, että onko parempi pitää koivut rankoina talven yli ja pilkkoa vasta keväällä vai pilkonko ne heti häkkeihin klapeiksi. Kärsiikö klapi pilkottuna talven tyrskyt? Pellin laitan tietysti häkin päälle katteeksi. Joku sanoi, että joskus on tullut hometta talven aikana klapeihin häkissä- onko perää?

  • Kumikettu

    Puuki, aivan oikein, hyvä täsmennys.

    Jätkä, kaverini naulasi kesällä kuivaamosta tulleen ulkovuoripanelin vaakaan ja kiinni asti, minkä pontti antoi. Milloinka on ns. totuuden hetki, pysyykö seinä tasaisena vai alkaako kupruta?

    Ja eikös se mennyt näin, että jos polttopuu loppuu talvella kesken, niin pakkastalven koivu tammikuun lopusta-helmikuun alusta on valmista polttoon, kun vaan kaataa, pätkii ja halkoo?

    Jätkä

    Kun paneli on kuivattu sitä silmälläpitäen, että siitä tehdään ulkovuoria, sen ei pitäisi olla niin kuivaa, että se seinässä kupruilee. i

    Lähinnä sellainen tavara odottaa ulkoilmassa suojapaperin alla höyläämistään. Eikä se heti pääse seinäänkään, koska sehän pohjamaalataan ? tai ainakin sen urospontti maalataan ennen sinään lyöntiä.

    Normaalisti kai rakentajat huolehtivat paneleistaan ja lattialaudoistaan niin, että ongelmia ei tule.

    Kyllä talvella kaadettu koivu palaa hyvin, alkuunlaitto on valkealle hieman ienemmän puuhaa vaativa. Kaukopartiomiehet vuolivat ohuita lastuja – kuin höylänlastuja ja niillä se valkea syttyi. puu pienittiin tietenkin ohuiksi säleiksi, jotka kuivuivat karvan verran ennen liekkiä.

    Jippo oli siinä, että koivutulen savu ei haissut…

    Kyllä: Olen polttanut metsässä talvipakkasella tuoretta koivua nuotiossa. 15 -25 senttiset pölkyt palavat kovalla pakkasella yli kellonkierron niin, että seuraavana aamuna voi pöyhäisemällä kohentaa iloisen tulen palamaan.

    Kumikettu

    Kiitos vinkistä.

    Sama kaveri on kaadattamassa sähkölinjan vierestä d 1,3 m n. 50 cm mäntyä pelkkahirsitarpeiksi ulkoliiterinsä kengitykseen. Vieläkö ennättää kaataa siten, että pääsisi sahaamaan ja käyttämään ensi kesänä vai onko kiertovaaraa liikaa vielä kesällä?

    Vai kannattaako kaataa ensi talvena ja sahata hirreksi vasta v. – 22 joskus kevään päätteeksi?

    Tarve on siis 4 ja 5 tuuman pelkkahirrestä, jota tulisi pituudessa n. 2,5-5 m. Onko tolkkua yrittää niin riskistä pöllistä tällaista hirttä?

    Hirsirakennuksen keskusteluja varmaan löytyy pilvin pimein, mutta jos nyt sallitte anteeksi..

     

    Jätkä

    Jaapa!  Kuinka niin pientä hirttä niin paksusta tukista?

    Millaisesta rakennuksesta on kysymys? Onko jotain perinnejuttua suunnitteilla, vaan modernimpaa tai samantekevää rakennelmaa?

    Jos puut ovat lk 50 cm, niin siitähän pölkystä saisi kaksi pelkkaa, kun sahaa sen täysin keskeltä halki, eli ytimestä halki. Niinhän monet rakentavat kevyemmästä tavarasta, esim. 3 x 4 – 3 x5 tuumaisesta. joka toinen hirsi sydän ulospäin ja joka toinen sydän sisäänpäin.

    Perinteinen pelkkahirsi sahataan tukin keskeltä niin, että ydin jää mahdollisimman keskelle.

    Paras kaatoaika puille olisi silloin, kun ne ovat talvilevossa, eli Helmi – Maaliskuussa. Sahaaminen heti, kun terä pystyy tukkiin, eli kun se on sulanut, se on silloin pehmeimmillään sahata. Haapaa makuutetaan kesän yli, ei mäntyä – ikipäivänä.

    Kumikettu

    Ok. Ne puut ovat hänellä ainoita suorahkoja mäntyjä tontilla ja tahtoo käyttää niitä nimenomaan työhön. Rakennus ei ole designia vaan tavallinen vanha navetta/liiteriyhdistelmä, jonka alakerrat ovat lahonneet. Honasin tämän koko-ongelman, mutta arvelin, että yhdestä saa ehkä kaksi, ilman, että suoruus kärsii liikaa. Kunhan nyt saa ehjää hirttä tilalle, muulla ei niin väliä.

    Ensipä talvena sitten nurin ja sahuuseen keväällä ja siitä eteenpäin.

    Jos vielä tulee ideaa suuremman halkeilun välttämiseksi, niin kiitos.

     

     

    Jätkä

    Jos iso tukki sahataan keskeltä kahtia, se ei halkea lainkaan. Halkeama tulee, kun ydin on pölkyn keskellä. pintapuu kutistuu kuivuessaan enemmän kuin jo kuollut sydänpuu . On männyssä honkaa, joka on puolikuivaa, sen tuntee väristä.Sen vuoksi pintapuu halkeaa.

    Jos sahataan pelkkahirsiä, joissa ydin on keskellä, voidaan niihin ajaa esim hyvällä käsisirkkelillä ns. halkeamajohde, joka paraimmillaan sahataan hirren selkäpuolelle ja lähes ytimeen asti. silloin ei ainakaan näkyviin tule halkeamaa.

    Kumikettu

    Nämä välitän kamulle, kiitos. Meinaan myös opetella itse tämän homman ennen veivinheittoa. On mukava ajatus ja parhaimmillaan saapi itselleen ja läheisilleen suojaa kylmiltä ja helteiltä. Hirsituvat kestävät usein viileinä tosi kauan helteelläkin.

    Viko

    Olen tehnyt seuraavana kevättalvena noita rasiin kaadettuja koivuja. Vaikka puut olivat kaadettuna ja maassa ei niissä näkynyt mitään home tms. värivikaa. Avantilla sain kätevästi nostettua rungon tyven ylös pätkimistä ja karsimista varten (oli aika järeitä puita). Sitten pilkonta koneella, tulee erinomaista klapia ja kuivuu nopeasti. Syksyllä en lähtisi pilkkomaan, varmasti on hometta keväällä, jos tulee samanlainen talvi kuin edellinen oli.

    Reze

    Kiitos Viko! Tämä on juuri se tilanne, mikä minulla on. Rasiin kaadetut koivut saavat olla nyt rauhassa pinossa aluspuiden päällä. Pilkon ne vasta kevättalvella.

     

    torppari

    Klapit tehny enempi sillon kun kerkiää kalenteriin kahtomati.  Kaikki on hyvin palaneet kun kuivana uuniin heittää.  Ja kaikki pilikotut on kuivunu

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 94)