Keskustelut Tekniikka Klapien teko metsäkoneella

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
  • Klapien teko metsäkoneella

    Olen pohdiskellut vanhemman metsäkoneen hankintaa polttopuun tekoa varten, itselle ja kenties myös pienimuotoiseen urakointiin lähialueella. Tarkoituksena tehdä klapit valmiikksi jo metsässä ja tuoda ne pois metsäkoneeseen rakennetulla lavahäkillä kipaten joko laaniin tai toiseen peräkärryyn poisvientiä varten.Vähemmän kädenjälkiä puun tekoon….enemmän ehkä öljyvanoja metsään…heh. Onko kellään kokemuksia moisesta konevirityksestä ja millaisiin ratkaisuihin olette päätyneet. Naarvan sivuilta löytyy yksi mielenkiintoinen malli, ei tosin nopein mutta kyllä se aina moottorisahan ja kirveen voittaa…http://www.youtube.com/watch?v=rlcqLLyF5fQ….kyselin hintaa S23 päälle, 7100 eur alv 0%…plus tietysti tuo metsäkone muutostöineen…..järkeähän investoinnissa ei tietenkään ole mutta kiinnostais kokeilla….

  • Pähkäilijä

    http://www.havel.fi/index.php?470

    tuossa on rullaveto ja itse pätkiminen toimii omalla vauhdillaan jolloin voi valkata seuraavan puun kun edellistä tehdään.

    edit

    tuon sykekouran etuna on alhainen öljyntarve jolloin se käy vehkeeseen kun vehkeeseen. Rullia varten tarttee tuoton olla ihan eri luokkaa.

    Metsuri motokuski

    Tuossa on kiljotiinikatkaisu. Olen joskus kuullut että myynntipuuksi ei sopisi kiljotiinikatkaistu puu. En tiedä onko asia enää näin. Minusta kuitenkin aika hidas värkki ja ajo-ominaisuudet ainakin maastossa kovin huonot. Ilmeisesti tuo on tarkoitettu lähinnä laanissa tehtäville puille. Siihen se voisi hyvinkin sopia.

    metsäTYÖmies metsäTYÖmies

    eli ajatusta vois miettiä moto koneesta ja rullavetoisesta kaatopäästä…siihen vois rakennella syliteri siirtoisen halkaisuterän, joko 1-osaan tai useampaan halkaiseva terä jonka saa ”vedettyä” pois tarvittaessa, esim jos joutuu veivaamaan runkoa edes takaisin karsinnan takia…kaatopuolen runkoon tulisi tietysti abaut 10 – 15 cm lisäkotelo jonka suojassa halkaisuterän sylinteri ja terä olisivat suojassa…lisärakennelma ei haitanne puun kaatoa oleellisesti..hieman pitempi kanto. Mutta sitten seuraava ongelma…mihin klapit tiputetaan kourasta….pieni kippikärry koneen jatkeeksi….meneeköhän kankeaksi pujotella ryteikössä…ajourat ainakin joutuu kaatamaan etukäteen ilman kärryä…..hmm…mielenkiintoinen aihe…

    Metsuri motokuski

    Vaatii aika voimakkaan kouran tuollaisella normaali harvennuskouralla jossa vetotehot rullilla on noin 15 newtonin paikkeilla ei voima riitä puun halkaisuus. Samoin vaatisi ehdottomasti ns. nelivetosysteemin jotta rulllat pitäisivät eikä ruopisi tyhjää. Toisaalta siinä voisi tulla sama ongelma kuin kakshaaraisen puinnissa että toinen haara menee nopeammin kuin toinen ja pituusmittarulla pyörii puiden välissä miten sattuu.

    Vaikea homma toteuttaa toimivaksi.

    Pähkäilijä

    Metsuri-motokuski kirjoitti:

    Tuossa on kiljotiinikatkaisu. Olen joskus kuullut että myynntipuuksi ei sopisi kiljotiinikatkaistu puu.
    ####################

    Miten siisti leikkuujälki giljotiinillä tulee tuoreen puun kanssa? Kuivaa tehdessä tulee kyllä tikkuinen mutta tuoreen kanssa jälki voi olla ihan siisti. Joku giljotiinikoneen käyttäjä voinee kommentoida.

    Ainakin youtubessa kun katsoo vaikka Bilkettä

    on leikkauspinta siisti. Vähän kun sahalla käydessä huomaa tuleeko hake suoraan sahalinjalta vai kuivaamon tasauspätkistä.

    Itäsuomen Antti

    Olikohan se Variksen veljekset jo tätä mahdollisuutta pohtineet ja kehittäneet laitteiston tätä varten mutta tais hinta vaan vielä jäädä hirvittämään jotta massatuotantoon sitä härveliään toisivat.

    Itse tekisin sen niin että puut tulisivat kokonaisina metsästä ja pilkonta tapahtuis laanissa, vaikka traktorin kärryyn tai säkkeihin. Nimittäin sitä edestakaisin ajelua kertyy jos kymmenen kuution kärryyn tekee irtohalkoa. Teiden varsia vois ajatella sellaisella motolla tehtävän että se silppuais traktorin kärriin puut ja sitten traktori tekis siirron pois ja tois uuden kärryn tilalle. Ne motot kun sais tienata sitä leipäänsä hakkaamalla eikä siirtoajossa.

    6 m3 6 m3

    Naarva S23 sykeharvesterin lisävarusteena on nyt myös halkaisukiilat.

    http://www.naarva.fi

    Mainos uusimmassa Koneviestissä

    Pete

    Varastoinnin kannalta parasta olisi pitää tavara pitkänä niin kauan kuin mahdollista. Pitkänä tavaran käsittely ja varastointi on joka vaiheessa yksinkertaista ja nopeaa. Koko puunkorjuun ketju on rakennettu pitkän tavaran käsitelyyn. Jos kaatopäällä jotain klapintekoon liittyvää pitäisi tehdä, niin parempi aisaaminen ja/tai kuorinta olisi paikallaan. Jos polttopuuaihiot saisi paremmin kuivumaan, niin se olisi iso plussa kaiken jatkotyöstämisen kannalta. Klapiyrittäjästä riippuen sellainenkin ketju olisi mahdollinen, että klapit tekisi sitten tilauksen mukaan kuivasta tavarasta suoraan autoon asiakkaan haluammalla dimensiolla. Toki jos toiminta on isompaa, niin kysyntähuippuihin on hyvä varautua. joskus voisi myydä kuitenkin eiootakin. Aika moni harrastelija myy tavaran kiireesti pois tarpeettoman edullisesti…

    Eukaliptuksen korjuussa kuorinta on standarditoimenpide. Kuori ei enää tehtaalla irtoa. Tällainen kuorinta on kuitenkin tarpeettomoman tehokas ja samalla se on hidasta.

    Sellaisiakin klapiyrittäjiä tietääkseni on, joilla on käytössä vanha kunnon VK10 ja ensimmäinen toimenpide laanilla on tavaran kuorinta. Tuohi myydään paperisäkeissä erikseen sytykkeiksi. Laanilla on kunnolliset maasta ylös nostetut pylväät joiden varassa kuivuminen on tehokasta. Peittämiseen on käytössä kunnolliset raskaspeitteet. Tavara tehdään sitten asiakastilausten mukaan. Valmista tavaraa on sopivasti valmiina vain se määrä mitä edellisten vuosien kokemusten mukaan tarvitaan. Tällä minimoidaan varastoon sitoutunut pääoma. Nimittäin suurin osa lisä-arvosta syntyy pilkkeeksi teosta ja ei ole ole järkevää sitoa tätä lisä-arvoa pitkä-aikaisiin varastoihin. Tuoreen tavaran kuivuminen aumoissa ja säkeissä ei aina suju sekään optimaalisesti, homepilkkuja tulee helposti ellei varaston paikka ole erityisen aurinkoinen ja tuulinen.

    jollekion yrittäjälle saattaisi riittää sekin, että myisi kuivattua aihiota. Siinä saattaisi olla pras panos/tuotos suhde…?

    Pähkäilijä

    Minusta tuore puu on paljon mukavampaa sahata ja halkoa kuin kuiva, vaikka onkin painavampaa.

    Pete

    Pilkekoneella en ole itse huomannut eroa tuoreen ja kuivan puun välillä. Käsityökaluilla eron kyllä huomaa. Varsinkin jäässä oleva tuore puu on paljon helpompaa käsitellä kuin kuiva. Mutta tosiaan ”teollisessa mittakaavassa” eroa ei mielestäni ole. Voihan tosin olla että heppoisemmat klapikoneet kuluvat helpommin loppuun jos puu on ”sitkasta”.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)