Keskustelut Metsänhoito Kiviaita metsässä lakikohde?

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)
  • Kiviaita metsässä lakikohde?

    Aikoinaan autiotila metsitetty.Metsään jäänyt 50m pitkä kiviaita,josta haluttaisiin nyt ottaa pohjamateriaalia uuteen tiehen.Aita osittain reunustaa peltoa..Eräs osakas mieltää kiviaidan metsän lakikohteeksi,suojelukohteeksi.Mitäs mieltä?

  • Pete

    Vaaranpaikat, eli vanhat kaivot on syytä täyttää. Niitäkään ei tarvitse tyystin pyyhkiä näkyvistä.

    Kiviaitojen antaisin pysyä paikoillaan, varsinkiin pellon reunassa. Ne ovat kulttuuriperintöä, kertovat mistä olemme tulleet.

    Tuskin edes kustannuksissa paljoa säästää, maksaa se kiviaiden purkaminenkin jotain. Ja päälle pitää ajaa mursketta kuitenkin. Parempi tehdä tielle kunnolla koholla oleva pohja ja siihen sitten 0-100mm murske. Tulee parempi lopputulos aivan varmasti.

    Korpituvan Taneli

    Gla:
    ”Onneksi kaivossa on betonirenkaat, joten kanneksi riittää tukeva n. 30 mm vesivanerilevy.”

    Tuollainen vanerilevy riittää vain toistaseksi, niin kauan kun sinä tepastelet siinä ja tiedät paikan. Tuossa on se paha vika että sekin mätänee ja on senverran kevyt että siirtyy aika pienilläkin voimilla sivuun.

    Kotimökillä kaksi kaivoa. Toisen olen kivillä täyttänyt, mutta kun jäi vähän kaivelemaan että niitä meni niin vähän, niin olen sen lisäksi aidannut. Toisessa on betonirenkaat ja nyt sitten myös umpinainen betonikansi, kun lankkukansi lahosi. Senkin kuitenkin vielä aitasin, kun on senverran korkealla se kansi että joku voisi kompastua.
    Kiviaitoja ei melläpäin paljonkaan ole, vaikka pelloissa ihan haitalle asti kiviä monesti onkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Gla

    Noin paksu levy sentään kestää useita vuosia. Siihen verrattuna lankut lahoavat hetkessä. Mutta tärkeintä on se, että kansi on puolisen metriä maan pinnan yläpuolella, eikä kannen päälle vahingossa kukaan kävele.

    Korpituvan Taneli

    Gla:
    ”Noin paksu levy sentään kestää useita vuosia. Siihen verrattuna lankut lahoavat hetkessä. Mutta tärkeintä on se, että kansi on puolisen metriä maan pinnan yläpuolella, eikä kannen päälle vahingossa kukaan kävele.”

    Juu, käytän vastaavaa levyä ajosiltana ja kestäähän se, aikansa.
    Niillä kansilla vain tuppaa olemaan niitä tarkoituksella päällä pomppijoita ja alle kurkistelijoita. Näissäkin tapauksissa yleensä haetaan vastuullista muualta kuin putoajista.
    Ja vielä lyhyt on ikä ihmisen ja sitten sen kaivon taas joku löytää karmealla tavalla.

    Minäkin olen ajatellut kippauttaa soraa täyteen kaivon, vaikka siinä nyt kunnollinen betonikansi onkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pinsiön vaari

    Täällä päin ei kiviaitoja paljon esiinny. Viljelymaat olleet hiesua ja kivet isoja. Ampumaan niitä on joutunut. Ne palaset ja sopivan kokoiset muuten on käytetty säästöbetooniin. Paljon kiviä on upotettu suohon vanhoihin mutahautoihin.

    Vanhoihin kaivoihin törmäsimme salaojitustöissä. Kaksi löytyi, molemmat täytettyjä. Mutta märkiä olivat ja vanhoja (kaivo) arkunpuita löytyi. Toiseen laitoimme sorasilmäkkeen mutta toiseen piti rakennella lähdekaivo kun suoraan kalliosta pulputti vettä ainakin 10 ltr minuutissa. Kyllä kaikki käytöstä poistuneet kaivot pitää joko täyttää tai laittaa sellaisiksi ettei niistä aiheudu vaaraa. Ihmisten muistin varaan ei kannata mitään jättää. Toisaalta jotain merkkejä vanhasta ajasta kuten kiviaitoja tai tervahautoja kannattaa jättää muistoksi esi-isien työstä.

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)