Keskustelut Metsänhoito Kirje EUn metsästrategiasta

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 79)
  • Kirje EUn metsästrategiasta

    Merkitty: 

    Eräät EU-maat Itävalta etunenässä ovat valmistelemassa komissiolle kirjettä EU-metsästrategiasta. Kirjeessä tiettävästi arvostellaan metsästrategia puuttumista kansalliseen päätöksentekoon ja yksipuolisuutta (tarkkaan en tiedä – uutisten varassa).

    No tähän ystävämme Krista Mikkonen ”– Se ei edusta kokonaisvaltaisesti Suomen näkemystä. Meillä on kansallisestikin tunnistettu metsien merkitys monimuotoisuuden turvaajana ja ilmastotyön edistäjänä. Senkin pitäisi näkyä.”

    Ei varmaan edustakaan – nimittäin se metsästrategia! Kun kohteena ajattelee metsästrategian, niin Mikkosen viesti pitää täysin kutinsa 🙂

    Ylen uutinen https://yle.fi/uutiset/3-12002349

  • Tolopainen Tolopainen

    Kun lautta palaa, kannen kiillotus ei tilannetta helpota. Täällä on näitä  ulkokulkattuja fariseuksia pelastamassa hömötiaisia. Kyllä se lajikato on aivan muulla kuin havumetsissä, joissa ei juuri mitään elämää olekaan verrattuna sademetsiin.

    Motokuski oli kaatanut hakkuualueelta kaikki isot pystyyn kuivuneet kuuset. Pieni synti se on poistaa tien vierestä loputkin säästöpuut.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olkoon nyt sitten vaikka farisealaista, mutta jos se on ulkomaankaupan edellytys, niin tehtävä se on.

    aegolius

    Jokaiselle lautalle mahtuu aina yksi tollo. Tuskin pystyy isommassa kuvassa paljoakaan haitaksi olemaan.

    tamperelainen tamperelainen

    MT:ssä 2.7.21

    EU:n metsäpolitiikalla on hintansa kansantaloudelle
    Paine metsien hoidon ja käytön muutoksille on ennennäkemättömän kova. EU:ssa ilmasto- ja ympäristöpolitiikka ovat vahvistuneet jo pitkään. Kaiken ennakoitavissa olevan tiedon valossa EU-politiikka tulee tulevaisuudessa yhä vahvemmin vaikuttamaan Suomen metsien käyttöön ja suojeluun.

    Kansallinen poliittinen ilmapiiri vaikuttaa samaan metsien käytön ympäristönäkökulmaa korostavaan suuntaan. Ympäristökysymyksille on kannatusta kaikissa puolueissa, mutta lähimpänä EU:n ympäristöpolitiikkaa on luonnollisesti vihreiden arvomaailma.

    Tuore kuntavaalitulos oli kokoomukselle ja keskustalle varsin hyvä. Ne edustavat valtakunnan politiikassa ylivelkaantumisen välttämistä ja taloudellisten realiteettien tunnustamista. Ympäristönsuojelussa vain kunnossa oleva valtiontalous mahdollistaa suojelualueiden hankinnan ja perustamisen

    Matsäalalla on seurattu tarkkaan ja osallistuttu keskusteluun metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja monimuotoisuuden suojelussa. Päällimmäiseksi tunteeksi on muodostunut kuva tiukkenevasta säätelystä ja normiohjauksesta.

    Metsäammattilaisten ja metsänomistajien kanssa keskustellessa välittyy epäoikeidenmukaisuuden tunne, että suojelualuelisäykset ja vapaaehtoiset ponnistelut luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi usein sivuutetaan. Talousmetsien luonnonhoitoa, esimerkiksi lahopuun lisäämistä, on tehostettu merkittävästi viime vuosina, mutta luonnossa muutokset näkyvät hitaasti.

    Epäoikeudenmukaisuuden tunnetta lisää, että metsien hoitoa, jolla on saavutettu merkittävä metsien ja hiilivaraston kasvu, ei arvosteta. Metsien kasvua lisänneistä ja lisäävistä kunnostusojituksista ehdotetaan luovuttavan ja metsänviljelystä ehdotetaan siirryttävän jatkuvaan kasvatukseen. Molemmat esitetyistä toimista todennäköisesti alentavat puuston kasvua, ja samalla metsien hiilinielua.

    Metsien hiilensidonnalla on suuri merkitys Suomen sitoumuksissa ilmastopäästöjen hillitsemiseksi. Hiilen sidonnalla on myös taloudellinen arvo, joka voidaan laskea esimerkiksi päästöoikeuksien markkinahinnalla. Jos metsät olisivat hiilinielukaupan kohteena, olisi sillä kansantalouden ja puunjalostuksen arvoketjujen kannalta laajamittainen merkitys.

    Hiilikompensaatiossa puu voidaan ostaa kasvamaan ja seisomaan metsässä – mutta kompensaation hinta ei korvaa kompensaation kautta menetettäviä puunjalostukseen perustuvia työpaikkoja, palkkoja, tai valtion vero- ja vientituloja. Suomi tarvitsee ulkomaalaisia investointeja, mutta niitä tarvitaan uutta luovaan ja tuottavaan työhön, ei vain seisottamaan puita metsissä.

    Silmiinpistävää on, että kansantaloudellisia analyysejä monimuotoisuuden suojelun tai ilmastonmuutoksen hillinnän vaikutuksista ei ole juurikaan tehty. Niiden sijaan on ollut odotuksia uuden vihreän liiketoiminnan kasvusta, jolla luodaan uutta hyvinvointia myös Suomeen. Ympäristöpalveluissa ja -teknologiassa on kasvun mahdollisuuksia, mutta myös kilpailua eri maiden välillä.

    Taloustutkimuksen tuoreessa tutkimuksessa on arvioitu kolmea hiilen sidontaan kytkeytyvää hakkuuskenaariota ja niiden vaikutuksia kansantalou­teen ja työpaikkoihin (Kasvu, hiilinielu ja näivettyminen -metsäskenaariot, metsakeskus.fi). Arvion mukaan nykyinen, hiilinielut huomioiva ja kansallisen metsäohjelman mukainen tasainen metsien hakkuumäärä 80 miljoonaa kuutiometriä vuodessa tuottaa kansantaloudelle yli yhdeksän miljardin euron tulot vuoteen 2030 saakka.

    Suurempi, Luonnonvarakeskuksen laskema niin kutsuttu suurin ylläpidettävissä oleva hakkuumäärä, joka kasvaisi 92 miljoonaan kuutiometriin vuodessa vuoteen 2030 mennessä, nostaisi kansantalouteen kertyviä tuloja kahdella miljardilla eurolla ja toisi metsätalouteen ja puuta jalostavaan teollisuuteen yhteensä 16 000 uutta työpaikkaa.

    Kolmas vaihtoehto on nimetty näivettymisskenaarioksi. Siinä vuotuinen hakkuumäärä laskisi poliittisten päätösten, tai muiden syiden seurauksena vuonna 2030 vuoden 2010 tasolle, 59 miljoonaan kuutiometriin. Arvion mukaan työpaikkoja vähenisi nykyiseen verrattuna yli 15 000.

    Vaikka skenaariolaskelmia voi arvostella niiden lähtöoletuksista ja tarkkuudesta, antaa tutkimus selvän viestin. EU-politiikalla on hintansa kansantaloudelle ja työpaikoille Suomessa. Vähimmäisodotus on, että uudet ympäristöpalvelut ja -teknologiat pystyvät korvaamaan menetykset kansantaloudelle ja työpaikoille.

    Kysymys kuuluukin, valitsemmeko metsien käytön rajoittamisen, vai aktivoimmeko metsien hoitoa, kasvua ja luonnonhoitoa. Uusiutu­villa puuperäisillä tuotteilla on mahdollista korvata fossiilisia raaka-aineita ja osaltaan ratkaista globaalia ilmastokriisiä.

    Anssi Niskanen
    elinkeinojohtaja

    Metsäkeskus

     

    Visakallo Visakallo

    On aika hätkähdyttävää, miten aikaisemmin EU-myönteiset ihmiset ovat jopa alkaneet epäillä Suomen EU:hun kuulumisen mielekkyyttä. Tänään viimeksi käytiin sellaista keskustelua, eikä kysymyksessä olleet edes metsänomistajat.

    tamperelainen tamperelainen

    Aika vähän tästä keskustellaan

    Hiilikompensaatiossa puu voidaan ostaa kasvamaan ja seisomaan metsässä – mutta kompensaation hinta ei korvaa kompensaation kautta menetettäviä puunjalostukseen perustuvia työpaikkoja, palkkoja, tai valtion vero- ja vientituloja. .”

     

    P.S. Tällä viikolla Saksan maatalouministeri Julian Klöckner  ehdotti metsänomistajille hiiilensidontatukea

     

     

    oksapuu

    Jeps, tuossa jo toinen toimija ehdotti hiilensidonta kauppaa metsämaalle. Jotain kuhinaa ilmeisesti on tekeillä…

    Omasta puolesta aivan sama mitä kautta metsästä se raha tulee kunhan on luotettava maksaja…

    aegolius

    Samaa mieltä kuin oksapuu, mutta en itse usko, että minkäänlaisia hiilensidontatukia tultaisiin luotettavilta tahoilta maksamaan. Niiden maksuperusteet olisivat liian vaikeita. Vuosikasvu on vielä helppo määritettävä, mutta entä, kun tulee ensiharvennuksen aika, voitko tehdä sitä? Ajallaan? Kasvu pienenee ainakin männikössä joitain vuosia. Miten hiilensidonnasta maksettu raha siihen suhtautuu? Harvennukset tekemättä jättämällä on hiilinielu suurin, mutta kuten täällä tiedetään, pidempiaikaiseen hiilivarastoon (tukki) sillä pääsee huonosti.

    tamperelainen tamperelainen

    Oletteko sitä mieltä,että metsät sosialisoidaan hiilinieluiksi ?

    aegolius

    Valtioiden taholta? En. Vapaaehtoisesti? En. Ainoastaan jotkut ”viherpesusta” kiinnostuneet yritykset tulevat maksamaan joillain perusteilla hiilensidonnasta.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 79)