Keskustelut Luonto Kirjanpainajat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
  • Kirjanpainajat

    Merkitty: 

    Lähitienoolla asuva kaverini kertoi, että oli joutunut kaatamaan kasvatuskuusikostaan 150 kirjanpainajan vikuuttamaa kuusta, sekä kuitu- että tukkikokoisia.  (ei saanut minkään yhtiön motoa, joten kaatoi ne itse ja kuljetti pois metsätraktorillaan)  Mitään selkeää syytä ei ollut sille, miksi tuho näin tapahtui.  Ajelin siellä päin teitä enkä nähnyt kuusikoissa mitään erikoista.

    Paikalla oli käynyt metsäyhtiön edustaja, jonka mukaan Jyväskylän tienoilla on havaittu tänä kesänä ainakin 4 kirjanpainajien vikuuttamaa metsää.  Huolestuttaa.

     

  • mehtäukko

    Jos kerran kuusiporat ovat olleet paikallinen esiintymä ja puut on korjattu pois, eipä siellä näy ”mitään erikoista”. Ovatko tuulten mukana matkustaneet?

    jees h-valta

    Aika hyvin tuntuvat juuri istutuskuusikoihin iskevän. Mutta asia ei korjaannu vain vikaiset puut korjaamalla. Eräs tuttu tekee sitä vuodesta toiseen ja muuta hyvää siinä ei tapahdu kuin että kuusikko harvenee ja näkee tieltä läpi paremmin sen takana olevaa peltomaisemaa.

    Timppa

    Aika hyvin tuntuvat juuri istutuskuusikoihin iskevän.

    Vähemmän taitaa olla enää luonnon kuusikoita.  Ainakin Keski-Euroopassa ovat lunnon mkuusikot vuoristossa maistuneet ja antaneet hyvän starttialustan kasvatusmetsiin.

    jees h-valta

    Noh, enpä aivan noinkaan päättelisi. Kyllä luonnonkuusikkoa piisaa ja niissä selvästi tuho itikoista on vähempää. Toki niiden tuotannollinen tehokin on pienempi mutta kyllä tietyntyyppistä luonnontuhokestävyyttä tuntuisi paremmin olevan. Poislukien aukkojen reunametsät joissa on aivan sama kumpaa laatua on kuusikko kun puuston vastustuskyky on heikennetty.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Metsätieteen aikakauskirja 2/2007/Tieteen tori:

    ”…Suurin osa hirven aiheuttamista taimituhoista syntyy talvilaidunalueilla. Syöntipaineen keskittyminen johtuu mm. siitä, että hirven talvilaidunalue on noin puolet kooltaan siitä mitä keskimääräinen kesälaidunalue. Kovien pakkasten ja syvän lumen aikaan hirvi suosii ravintonaan mäntyä, koska männynversot sulavat hyvin ja niiden ravintopitoisuus on suuri tilavuuspainoon nähden…  …Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa korkea hirvikanta ohjaa puuvalintoja yksipuolisesti kuusen hyväksi. Hirvikannansäätelyjärjestelmän pitäisi ohjata hirvikannan kokoa, ei metsätalouden uudistamispäätöksiä ja pitkällä tähtäyksellä metsätalouden kannattavuutta, metsien monimuotoisuutta tai ilmastonmuutokseen sopeutumista…”

    Otsikon hyönteinen ei ole kirjanpainaja, vaan kuusenkirjanpainaja.

    Meillä ei ole koskaan ollut metsätalousministeriä. Ainoastaan velttoja, typeriä ja saamattomia metsästystalousministereitä, joita holtittomat sorkkaeläinlaiduntajat ovat vieneet ja vievät (erityisesti tätä nykyistä) kuin pässiä narusta.

    Tolopainen Tolopainen

    Superjahdissa kilpailija ehdotti kirjanpainajaa uhanalaisimmaksi kovakuoriaiseksi. Vihreiden metsäpolitiilkka on kantanut hedelmää.

    Taviokuurna

    Huono kesä tulee kuusikoille meillä, Ruotsissa ja Keski-Euroopassa. Viileä kevätkesä näytti jo hyvältä, mutta nyt on kuumaa ja kuivaa — myrsky kaatoi Suomessa paljon puuta, kuusen kaarnakuoriaisten sikiämiseen riittää alustaa. Ruotsi on tainnut säästyä myrskyn kaadoilta, mutta Etelä-Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa ovat syöksyvirtaukset särkeneet infraa siihen malliin, että kuusikoitakin on nurin. Tsekissä oli ankarin tornaado, ”kaikkien aikojen” eli ainakin mitatun säähistorian, puhurin vauhdiksi oli mitattu 322 km/t, kaksi kylää (n. 2000 as. ja n. 4000 as.) särkyi liki täysin, karmeita kuvia näet, kun kuuklaat: Tscechien; tornado.  Viisi kuollutta, liki 200 loukkaantunutta, eli jos tienoilla kuusikoita on ollut, niin on kohta kaarnakuoriaisiakin. Helppoa ei ole kuusen viljelmilläkään, rivakat on oltava otteet, ettei taimipolo tikahdu kuumuuteen/kuivuuteen.

     

    mehtäukko

    Mutta mikäli entiset merkit pitävät paikkansa, lässytys lahopuun vähyydestä jatkuu…Eräät takaperoiset poliitikot ja vihermassa eivät näe ympärilleen.

    Rane

    Mistä Anttoo keksi tämän ”Kuusenkirjanpainajan”?

    Lajit | Suomen Lajitietokeskus

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Granbarkborre

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)