Keskustelut Metsänhoito kirjanpainajapuiden hävitys

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • kirjanpainajapuiden hävitys

    Tuoretta on vaikee polttaa ja aika iso läjä noita… Kuorimaankaan en jaksais. Nyt pötköttää traktorin lavoilla. Oisko ehdottaa jotain helppoa konstia, Kiitoksia

    Hölmöyksissäni jätin juurikääpäkuusia harvennuksen aikana maastoon maatumaan, siitä sitten lähti pariin lähi kuuseen. Tulevaisuudessa pitää kerätä nekin pois metsästä.

  • Mika

    Litra sitä karatea on silti ostettava… Tarvii sitte alottaa jo juhannus nytte, jos kusella meinaa painajat tuosta pinosta tappaa.

    Hiluxmetsuri

    Wiljami sitä luonnonureaa ehdotteli. Minä ihan teollista kantoureaa meinasin….

    jees h-valta

    Tosiaan kaupat tuli tänään tehtyä ja kirjanpainajien juhlat kesän mittaan loppuvat. 400-500 motin ennenaikainenhan siitä tulee mutta minkäs näille kuusenrääpille sitten enää muuta voi. Huonot on kasvatusnäkymät kuuselle. Juuri H-vallan palstalla hyvin huolestuneena myös kuljeksin kuusikossa. Merkit on sielläkin ja yksittäiskuivuneita olen sieltä jo aiemminkin poistanut. Kaippa se vuoden-parin sisään on myös kesken tehollisen kasvukautensa hakattava.

    Puun takaa

    Tässä Jesselle lisää maailmanlopun tunnelmia:
    Keski-Euroopassa suuria metsätuhoja aiheuttaneen havununnan on havaittu lisääntymiseen myös meillä. Vielä 1970-luvulla se esiintyi harvinaisena etelärannikolla, mutta nyt se on levinnyt koko Vaasa – Kuopio -linjan eteläpuolelle. Ensimmäisen tuhoilmoituksen kaikkiruokaisen havununnan tekemästä metsätuhosta Metla sai kesällä 2013 Rymättylästä.

    – Kuusenneulaset ovat sen lempiruokaa ja männynneulaset kelpaa, mutta lisäksi myös monet lehtipuut, ja esimerkiksi siellä Rymättylässä oli syöty hyvin paljon mustikkaa. Siellä oli koko aluskasvillisuus ihan ruskeana, Pouttu kertoo.

    Myös mäntypistiäinen on Poutun mukaan ollut viime aikoina paikka paikoin lisääntymään päin, mutta sen aiheuttamat haitat ovat näyttävyydestään huolimatta pienehköjä.

    Muita tuhohyönteisiä torjutaan Poutun mukaan parhaiten pitämällä puusto hyvässä kunnossa, jolloin tuholaiset pystyvät niihin huonommin. Kirjanpainajaan tehoaa myös oikea-aikainen puiden poisto metsästä. Poistoaika on ennen heinäkuuta, jotta hyönteisten toukat eivät ehdi kasvaa aikuisiksi.

    Muita harmia aiheuttavia metsän tuhohyönteisiä ovat Metlan raportin mukaan hankalasti hävirtettävä tähtikudospistiäinen, joka on Porin Yyterissä tappanut mäntyjä yli kahdensadan hehtaarin alueella sekä vaahteratikkukoi, joka aiheuttaa lähinnä ulkonäköhaittoja Etelä-Suomen vaahteroille käpertämällä niiden lehtiä.

    Tuholaisten aikaansaamat tuhoalueet eivät kokonaisuudessaan ole kuin alle prosentin luokkaa kokonaismetsäalueesta. Puustonsa menettäville yksittäisille metsänomistajille paikalliset tuhot voivat kuitenkin olla erittäin merkittäviä, Pouttu toteaa.
    Yle Uutiset

    Mika

    Minusta tuntuu, että kukaan ei hae kirjanpainaja puita pois metsästä. Muuten kun hakkauttamalla/harventamalla. Kokemuksesta voin sanoa, että kesällä puiden raahaus on aika v moista puuhaa ja puiden hävittäminen aika ongelma… Nyt jälkeen päin tuntuu, että taisin tehdä turhaa työtä, syksyllä sitte näkee.

    Kurki

    Moottorisahalla ja muullakin pelillä kuoriminen on työläs tehtävä.
    Onneksi ei ollut tänä keväänä kuin yksi keskikokoinen tukkikuusi nurin.
    Jo Kajaanin korkeudella viime viikolla kirjanpainajat olivat ehtineet munia tämän kuusen täyteen munia ja parin kolmen millin mustat toukat siellä kuoren alla jyrsivät käytäviään.

    Panu

    Nyt näyttää kirjanpainajatilanne punaista kaikilla seuratuilla alueilla:

    http://www.metsakeskus.fi/kirjanpainajaseuranta

    jjhs

    Pari myrskyn kaatamaa kuusta oli täynnä kirjanpainajan ruskeita purukasoja ja muutamassa muussa kaatuneessa kuusessa jälkiä jonkin verran. Pystyyn jääneissä 4-5 metrisissä tyngissä ei jälkiä vielä näkynyt. Iskeekö ötökät vasta myöhemmin näihin tynkiin, kun juurien antama elinvoima loppuu ja ötökät haistavat hyvän kohteen?

    Kuoriminen on sitten mukavaa puuhaa helteillä. 🙂 Keväällä muistan lukeneeni jostain lehdestä, ettei kuorta tarvitsisi kokonaan poistaa. Vaan toukat eivät pääse kehittymään aikuisiksi, jos puu/kuori kuivuu. Muistaako joku lukeneensa saman jutun tai muuten tarkempaa ohjetta kuusien kuorintaan?

    Pinsiön vaari

    Näin tässä urheilukaverin vuosikymmenien takaa. Hänen naapurisa metsään tuli tuulikaatoja hakkuuaukon laitametsään. Lähes ainahan niin käy. Ei niitä ollut motteina lain edellyttämää poiskorjattavaa määrää. Isäntä oli käynyt pätkimässä puut ja osin sahalla mutta myös petkeleellä kuorinut pölkyt. Osan vain aisannut. Teki sen jo syystalvella. Ja kevätahavissa ne aisatut puutkin oli jo kuivunut ja muuttuneet kirjanpainajalle kelpaamattomaksi. Harvassa olevat puut saa jäädä lisäämään metsän monimuotoisuutta lahopuuna. tai voidaan tuoda polttopuuksi. Mitään ötökkävaaraahan niistä ei enää ole. Hakemisessa varsinkin sulan aikaan tahtoo helposti syntyä vaurioita enemmän kuin on korjattujen puiden arvo.

    Kuorinnalla ja aisaamisella voi vieläkin tuhota tuhansia kirjanpainajia mutta se on tehtävä pian.

    Gla

    Pariin viikkoon ei seurantatietoja ole päivitetty. Mahtaako tämä vähäluminen kesä kurittaa kirjanpainajia vai jatkaako ennen kylmän jakson alkua runsastumaan päässyt kanta tuhotöiden tekemistä? Ennusteen mukaan ainakin seuraava viikko on viileätä, mutta vähitellen lämpenee. Pitkän ajan ennusteen mukaan kuitenkaan kuumaa kesästä ei enää tule.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)