Keskustelut Metsänomistus Kiinteistörajoista

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Kiinteistörajoista

    <p>Melko amatöörinä tässä ihmettelen raja-asioita. Perintömetsässä ei ole tehty ainakaan 50v mitään muutoksia rajojen suhteen, paitsi yleisen tien vieressä olevaan rajaa valtion puolesta säädetään kun tie elää. Paria asiaa ihmetellyt tässä rajoja katsellessa nettipalveluissa.</p><p>Ensinnäkin parissakin kohtaa rajapyykki on ihan reilusti (10 metriä) naapurin pellon puolella, kun katsoo satelliittikuvien tai peruskartan päällä rajoja. Voiko nuo ikivanhoista tiedoista digiaineistoon kirjatut koordinaatit oikeasti heittää noin paljon eli oikea rajapyykki on silti jossain rajaojan pohjalla? Onko rajapyykit edes välttämättä ihan täsmälleen se raja vai voiko jossain kiinteistörekisteriin tallennetussa sopimuksessa esimerkiksi lukea, että todellinen raja on metsän ja pellon välinen oja, joka tässä tapauksessa kaartelee niin, että sen pyykittäminen olisi hankalaa.</p><p>Toinen juttu on nuo yleisen tien varressa olevat ”digitaaliset rajapyykit”, joissa ei siis ole enää mitään pyykkiä vaan ne on mitattu tarkasti valtion toimesta ja koordinaatit tallennettu. Parissa kohtaa ne ovat minulla tosi pitkän rajalinjan toisena päänä, joten jos joskus haluan oikeasti tietää, missä pitkä raja tarkalleen menee, niin voinko jostain valtiolta tilata jonkun mittaan sen paikan tarkasti ja merkkaamaan maastoon vai miten homma menee ja mitä se maksaa? Eihän millään tavallisen ihmisen gps vehkeellä pääse riittävään tarkkuuteen.</p>

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos paljon hyödyllisestä tiedosta Kuitupuunkasvattaja. Näkyykö MML:n palvelussa myös tierasitteiden leveydet? Tiehoitokunnat tarvitsisivat tätä tietoa.

    Kuitupuunkasvattaja

    Leveydet näkyvät henkilöasiakkaiden palvelussa ainakin omien kiinteistöjen kohdalla. Jostain syystä sitä ei näytetä muille kiinteistöille. Syynä ehkä se, että samalla siellä voisivat näkyä myös muut rasitteet.

    e-salo

    Käsittääkseni MML:n palvelusta saa maksua vastaan myös muiden kuin omien kiinteistöjen tiedot. Maksu on (ollut) jotakin 14 e / todistus.

    Ola_Pallonivel

    Kyllä, rahaa vastaan voi tilata ulkopuolisen kiinteistön rasitetiedot. Olen tilannut.

    pikkutukki19

    Kartta-aineistojen digitoinnissa on tapahtunut paljon virheitä. Sen takia korostetaan paljon sitä, että maastossa olevat pyykit ratkaisevat ja kartta-aineistossa olevat tiedot ovat vain suuntaa antavia.

    Omakohtainen kokemus on sellainen, että digitoinnin yhteydessä yksi pyykki unohtui viedä MML järjestelmään ja raja piirrettiin sen jälkeen ko. pyykin ohi. Pyykin kohdalla raja teki aiemmin pienen mutkan joka siis nyt suoristui. Samalla oma tila oli siis kasvanut noin 0,5 ha ja noiden tietojen mukaan oli tehty ainakin yksi kakkosharvennus, puut talteen siis naapurin puolelta. Huomasin virheen tutkiessani vanhoja painettuja karttoja. Ilmoitin tästä MML ja aika nopeasti puuttunut pyykki ja mutka ilmestyivät sähköisiin karttoihin. Myöhemmin vielä MML maanmittari kävi katsomassa ja mittaamassa pyykin erään lohkomisen yhteydessä.

    Normandy Normandy

    Lohkominen yhteydessä tuli vanha kartta, jossa oli kokonaisen tilan rajat eli merkkien määritelmä ja ennenkaikkea rajamerkkien välinen etäisyys metreinä muistaakseni yhdellä desimaalilla. Auttoi kovasti myös niiden rajamerkkien etsimisessä, jotka eivät lohkomiseen liittyneet. Uskoisin tuollaisen kartan olevan saatavissa…

    Visakallo Visakallo

    Ilmeisesti vanhojen rajapyykkien digitointia tehdään vain sitä mukaa, kun niiden vaikutuspiirissä tehdään maanmittaustoimituksia, eli tämän takia suuri osa niistä on vielä digitoimatta. Etenkin pitkissä ja mäkisissä linjoissa vanhat pyykit ja viisarikivet eivät välttämättä olekaan aivan suorassa linjassa. Metsiä on vuosikymmenet hoidettu pyykiltä/viisarikiveltä toiselle kulkevien linjojen mukaan, mutta ilmakuvat ja nykyisten karttaohjelmien suorat rajaviivat paljastavat, että alkuperäinen raja mutkittelee.

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)