Keskustelut Metsänomistus Kiinteistörajoista

  • Tämä aihe sisältää 17 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Visakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
  • Kiinteistörajoista

    <p>Melko amatöörinä tässä ihmettelen raja-asioita. Perintömetsässä ei ole tehty ainakaan 50v mitään muutoksia rajojen suhteen, paitsi yleisen tien vieressä olevaan rajaa valtion puolesta säädetään kun tie elää. Paria asiaa ihmetellyt tässä rajoja katsellessa nettipalveluissa.</p><p>Ensinnäkin parissakin kohtaa rajapyykki on ihan reilusti (10 metriä) naapurin pellon puolella, kun katsoo satelliittikuvien tai peruskartan päällä rajoja. Voiko nuo ikivanhoista tiedoista digiaineistoon kirjatut koordinaatit oikeasti heittää noin paljon eli oikea rajapyykki on silti jossain rajaojan pohjalla? Onko rajapyykit edes välttämättä ihan täsmälleen se raja vai voiko jossain kiinteistörekisteriin tallennetussa sopimuksessa esimerkiksi lukea, että todellinen raja on metsän ja pellon välinen oja, joka tässä tapauksessa kaartelee niin, että sen pyykittäminen olisi hankalaa.</p><p>Toinen juttu on nuo yleisen tien varressa olevat ”digitaaliset rajapyykit”, joissa ei siis ole enää mitään pyykkiä vaan ne on mitattu tarkasti valtion toimesta ja koordinaatit tallennettu. Parissa kohtaa ne ovat minulla tosi pitkän rajalinjan toisena päänä, joten jos joskus haluan oikeasti tietää, missä pitkä raja tarkalleen menee, niin voinko jostain valtiolta tilata jonkun mittaan sen paikan tarkasti ja merkkaamaan maastoon vai miten homma menee ja mitä se maksaa? Eihän millään tavallisen ihmisen gps vehkeellä pääse riittävään tarkkuuteen.</p>

  • Jalmari Kolu

    Maanmittauslaitos varmistaa asian. Digitaalinen aineisto kuten yleiskartta-aineisto voi heittää useita metrejä verrattuna viralliseen maastomerkkiin joista on etäisyydet ja suunnat seuraavin tarkasti tiedossa. Eli digiin ei kannata 100% luottaa.</p><p>Jos maastomerkit ovat jostain syystä kateissa kannattaa tilata rajankäynti. Maksaa, mutta on 100% totuus. Mutta etsi ensin maastomerkit ja pyydä MML:n maanmittaustoimituksen tiedot. Suomi on siitä hyvä maa että kartoitus ja maanmittaus on tehty ammattimaisen tarkasti viimeiset 100 vuotta.

    Metsäkupsa

    Maastosta sijaitsevat pyykit ovat rajanpaikka, paitsi siirtopyykit oma lukunsa. Yleisen tien osalta, jossa tiealue lunastettu, yleensä tilojen rajan kohdalla oikea pyykki tai muoviputki. Muutoinhan alemmalla tieverkostolla tiealue on muutama metri ojan takana. Eli turhana pidän sen rajan käyntiä, tarvittaessa on esim. metsäfirmoilla muutaman sentin tarkkuuteen kykeneviä paikantimia nykyisin löytyy. Jos aikanaan rajapyykkien singalointi muovit lentokuvaukseen olivat vikapaikassa, niin sen johdosta kartoissa raja heittää todellisesta joskus.

    rip

    <p>Joo joskus maanmittauslaitoksen tiskillä vähän tietoja sainkin ja olin jo rajankäyntiäkin tilaamassa, mutta ilmeisesti niillä töitä riittää liikaakin, koska se virkailija oikein antaumuksella halusi puhua minut ympäri, ettei sitä kannata tehdä, kun mitään suurempaa syytä ole. Suurimman osan maastomerkeistä olen löytänytkin, mutta osa on varmaan ojan pohjalla maan alla ja sitten noiden digitaalisten merkkien kohdalla ei ole mitään ja yksi niistä onkin metsätien keskellä. Virkailijakin muistaakseni sanoi, että niissä ei ole mitään fyysistä merkkiä. Vähän heikkoo palvelua tuo, että jaksavat käydä noita tien reunapisteitä säätämässä hiekkatien ”eläessä”, mutta eivät mitään merkkiä viitsi laittaa.</p>

    Gla

    Jokunen numero taaksepäin Metsälehdessä oli aiheesta artikkeli. Taitaa olla kuten Jalmari totesi.

    Itsellänikin on maastossa selvä kuvioraja + oja, kartan mukaan raja 10 m naapurin päätehakkuuikäiseen kuusikkoon päin ja pyykit kateissa. Ajattelin aloittaa selvityksen puhelinsoitolla naapurille. Ihan vaan raivauksen näkökulmasta…

     

    Visakallo

    Aikamoisia operaatioita saavat rajariidat joskus aikaiseksi. Ihmettelin taannoin, kun melkein naapuriin ilmestyi Maanmittauslaitoksen auto ja useampi mies. Selvisi, että hakivat kahden asuintontin välistä rajanpaikkaa. Tontit oli lohkaistu ja pyykitetty vain alle 20 vuotta sitten, eikä pyykkien väli ollut kuin vajaa sata metriä!

    Rane

    <p>Voi se pyykki ollakin naapurin pellolla.Joskus esim. jaettu tila ja toinen puoli jatkanut vaan pellon viljelyä kokonaisuudessaan.Ajan kuluessa rajan sijainti unohtunut.</p><p>Periaatteessa raja on kahden pyykin välinen suora linja ja jos raja on jossain muualla niin siitä pitää löytyä kirjallinen selvitys.</p>

    Rane
    petep

    Kävi tässä niin että pieni metsätila on ollut aina oikea sillisalaatti kuvioiltaan . Nyt sitten kymmenien  vuosien jälkeen tulee verottajalta viesti että oletteko tahallaan pimittäneet  0,3 hehtaarin palaa .  Liityy tilanteeseen jossa omistajasuhteita on järjestelty uudelleen .  Numerosarja kuviossa on ihan eri mitä  kaikissa omissa on ja kukaan ei ole tiennyt kenelle se läntti kuuluu.

    Erittäin jännä juttu että  verottaja tietää asiat  joista ei ole kenelläkään mitään hajua .

    A.Jalkanen

    Verottaja voi olla hakoteillä, mutta jos ei itsellä ole tallessa niin maanmittauslaitoksen arkistoissa on vanhat jakokartat, joista asia yleensä viimeistään selviää. Meidän piti kerran käydä maanmittauslaitoksessa karttojen kanssa selvittämässä pinta-aloja. En enää muista mihin se liittyi  -veroluokitukseen, rajojen etsimiseen vai maanmittaustoimitukseen. Kuitenkin ongelma oli että yksi osa isosta palstasta ei viranomaisten mielestä olisikaan kuulunut meille. Kyse oli hehtaareista eikä aareista.

    Kuitupuunkasvattaja

    Rajapisteiden ja rajapyykkien karkeaa tietoa voi tutkia kirjautumalla MML-asionitipalveluun henkilöasiakkaana. Karttapalvelu näyttää pyykkien tai rajapisteiden tiedot.

    Ottamalla yhteyttä omaan metsäammattilaiseen (esim. mhy tai metsäyhtiö, metsäpalveluyhtiö) löytyy joissain tapauksissa tarkemmin tietoja rajapisteiden ja rajapyykkien etäisyyksistä ja koordinaateista. Esim. pyykkiluettelon tulostaminen onnistuu. Muistaakseni henkilöasiakkaille välttämättä ei näy selvästi, jos rajapisteen ja pyykin etäisyys on muutaman metrin. Vain rajapiste näkyy. Sitten taas kun etäisyyttä alkaa olla metritolkulla tai muutama kymmen metri, kumpikin näkyvät. Katsoin esimerkin 2020-luvun pyykityksestä ja siellä näkyivät selvästi rajapiste ja rajapyykki.

    Kirjautumalla MML-asiointiin näkyvät myös ainakin omien kiinteistöjen tieoikeudet.

    Kirjautumalla voi katsoa myös muiden nkuin omien kiinteistöjensä tietoja (esim rajapyykit), mutta taas taisi olla, ettei henkilöasiakkaalle näy muiden kiinteistöjen tieoikeustietoja (rasitetietoja).

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)