Keskustelut Puukauppa Kiinnostaako Viro?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Kiinnostaako Viro?

    Olen itse sijoittanut metsään Virossa lähemmän kymmenen vuoden ajan. Pieniä palstoja ostellen ja taas hakkutuloja käyttäen (ja palkkatulojakin) uusien pienien palstojen ostoon…
    Tässä joitakin havaitsemiani piirteitä.
    Metsä on edelleenkin suomalaiselle edullista ostaa Suomenlahden eteläpuolelta. Keskihinnat ovat luokassa 20 euroa/kuutio. Suomessahan hintahaitari on jotain 15-60 euroa.
    Kasvuolosuhteet ovat myös aavistuksen parempia Virossa kuin Suomessa. Esim. lämpösumma lienee 10% korkeampi kuin Etelä-Suomessa.
    Puunhinta on luokka Suomen hinta, jos puhutaan tehdashinnasta. Kuitupuun hinta vaihtelee suunnattomasti: surkeimpina aikoina pystyhinta on ollut noin 5 euroa, kun taasen ”puun loppuessa kokonaan” syksyllä 2007 kuitupuun pystyhinnat nousivat yli 40 euron.
    Erikoisin piirre Virossa ovat erittäin korkeat korjuukustannukset (laskutetaan ainakin). On ollut erittäin harvinaista, että hakkuu + metsäkuljetus on jäänyt alle 15 euron kuutiolle. Tässä voisi ollakin ”mestaa” jollekin/joillekin suomalaiselle korjuuketjulle. Mikään osa-alue (työvoima, koneet, polttoaine,..) ei pitäisi olla Virossa kallimpaa kuin Suomessa…

  • kisi

    Korkeat puunkorjuukustannukset Virossa?
    Eli joku siellä vetää välistä.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    En tiedä miten puunkorjuuorganisaatio toimii Virossa. Onko kilpailua, onko toimijat pienyrittäjiä, kuinka suuri osa puusta korjataan koneilla?

    Puun takaa

    Tuolta löytyy tietoa ja kuvia tämänvuotisesta Maames näyttelystä:

    http://www.maamess.ee/ENGindex.php

    Visakallo Visakallo

    Matkalla Maames 2013 näyttelyyn Tartoon kannattaa pysähtyä Pöltsamaalle tutustumaan Põltsamaa Põllumajanduskombinaatin, nykyisin Felixin erinomaiseen viinivalikoimaan ja monipuolisiin ruokajalosteisiin.

    Forester

    Itse olen ostanut pikkupalstoja (6 kpl – n. 30 ha), palstatahan ovat Virossa tyypillisesti pienempiä kuin Suomessa, viiden vuoden ajan.
    Sen mitä olen huomannut, niin metsistä revitään kaikki pois mitä lähtee eikä useinkaan istuteta mitään tilalle. Nuoret metsät ovat monesti läpitunkemattomia pusikoita koska niin monilla on ajatus ”mulle kaikki heti” ja metsien kierto hidas, vaikkakin nopeampi kuin Suomessa. Itse laitatutan paikallisilla palstat kuntoon, koska näkemys on että maan ja metsän hinta siellä tulee nousemaan reilusti lähivuosina. Suomesta toki on turvallisempaa ostaa (tuntunee turvallisemmalta), mutta etelässä maa on melkoisen edullista vielä tällä hetkellä. Olen kuullut sanottavan, että kannattaisi ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Katsotaan miten käy.
    Sieltä olisi muuten vesakonraivaajia ja istuttajia tulossa Suomeenkin jos vain kysyntää olisi.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Mistä johtuu korkeat puunkorjuukustannukset Virossa?

    Puun takaa

    Olisiko arvon palstalaisilla kiinnostusta lähteä keväällä 18.-20. huhtikuuta Tartoon Maamess 2013 -näyttelyyn? Olisi tarjolla mielenkiintoista asiaa maa- ja metsätaloudesta.

    TTL

    Saa nähdä mitä rikkidirektiivin käyttöönotto tulee merkitsemään Suomen metsäteollisuudelle ja sitä kautta puunhinnalle. Viro on tässäkin suhteessa maantieteellisesti edullisessa asemassa ja omaa kohtuullisen maatienkin Keski-Euroopan kulutuskeskittymiin.

    TTL

    Korkeat korjuukustannukset ovat kyllä mysteeri. Työvoima on siellä edullisempaa, samoin polttoaine ja koneet.
    Ehkä työkulttuurissa on vähän vielä hiomista. Samoin hakkuut eivät ole vielä myöskään niin kilpailtuja kuin Suomessa.Uskon, että viiden vuoden sisällä näistä tekijöistä johtuen puun pystyhinta nousee muutamalla eurolla Virossa, kun puunmyyjät oppivat oikean hakkuuhinnan.

    Puunhintaa kohottaa Virossa kuitenkin sahapuun alhaiset mitat. Yleisesti ostetaan 11cm latva, 3,4 m pituista tukkia. Jotkut sahat ostavat jopa 8cm ja 3,1 m.

    Kiinteistökaupan turvallisuus on Suomea korkeammalla tasolla. Kiinteistökauppa tehdään aina Tasavallan valtuuttamalla notaarilla. Notaarilla on yliopistolliset lakitieteen opinnot (myös tutkinto…) ja monen vuoden kokemus. Hän on tavallaan puolueeton asiantuntija ostajan ja myyjän välillä.
    Merkille pantavaa on myös kaupanteon oheiskulujen pienuus. Ainut välillinen kulu on notaarin palkkio (muutamia satoja euroja ostajalle ja myyjälle yhteensä) ja ostajalle rekisteröimismaksu (n 20 euroa). Mitään leimaveroa, kauppakirjan kirjoituspalkkiota, kaupanvahvistajan palkkiota tms ei mene.

    Kun eteläisessä Ruotsissa puukuution kauppahinta lähestyy kiinteistökaupoissa 70 euroa, ovat ruotsalaiset sijoittajat siirtyneet osin jo Länsi-Viroon ostamaan ainakin lähes samaa tavaraa 20-25 euroa kuutio.

    Haavikko

    Itselläni pari palstaa Virossa, lisäksi pieni pala peltoa.

    Oma huomio on ,että metsäpalstoja on hyvin niukasti tarjolla, ja toisaalta eri firmat haluavat ostaa metsää lehti-ilmoitusten välityksellä varsin halukkaasti.

    Tukkihinnat ovat todella halvat verrattuna suomeen ja samalla mitta on tietääkseni kuoren alta. Tulevaisuus tuonee parempaa hintaa ja kilpailututusta – metsähän käytännöss myydään pystyyn yksityiselle hakkuufirmalle, joka myy puut parhaiten katsomilleen tehtaille (haapa ja koivu menee mm suomeen proomuilla)

    Metsänhoidossa tietämys on suomeen verrattuna heikkoa, mm. kaivurimaanmuokkausta on käytännössä mahdotonta löytää täältä. Viime keväänä äestytin Lehto (Sinivuokko) maan pelkästään traktorin perään rakennetuilla metallipiikeillä, joilla maan pinta rikottiin, siihen koivun taimet.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)